Sladké veže rozhodli
V kreatívnej výzve si vyskúšali postaviť vežu z plnených sicílskych Cannoli.
Vyprážanie je jedným z najdôležitejších krokov v ich príprave. Niektorých finalistov tento krok na začiatku potrápil. Cesto na Cannoli treba precízne zlepiť a ustrážiť si správnu teplotu oleja.
Veľkú výzvu pred seba postavili Danka a Timi, ktoré sa pustili do vyprážania obrovskej Cannoli. Danke teplotné podmienky v stane nepriali. Čokoláda sa topila a príprava si vyžiadala rýchlu improvizáciu.
Ako uviedla Jožka „bola to veľmi náročná kreatívna výzva“, ale zodpovedajúca deviatemu kolu. Nároky sa postupne musia zvyšovať a kritéria sprísňovať.
Výsledok kreatívnej výzvy bol rozhodujúci pre záverečné hodnotenie. Tomáš sa svojimi Cannoli pre Donatellu zachránil zo zóny ohrozenia. Timi odviedla výbornú prácu pri príprave Cannoli vo farbách talianskej vlajky, ktorou si zabezpečila titul pekárky týždňa.
Šou Pečie celé Slovensko opustila Danka. „Ja som vďačná za celý tento projekt a že ma doma donútili prihlásiť sa, lebo ja som si vôbec neverila.“ Danka sa umiestnila na piatom mieste v súťaži o najlepšieho amatérskeho pekára a jej vďaka patrí rodine. „Že ma podporovali, a ochutnávali a prežívali to pečenie so mnou. Takže som šťastná.“
Cannoli vlajka
Recept od Timi
čas prípravy: 4 hodiny
50 porcií
náročnosť: stredná
Popis
Smažené jedlá neatria medzi mojich veľkých favoritov, ale po ochutnaní krehkého, chrumkavého a voňavého škoricového cesta som zmenila názor. Cannoli chcem venovať mojim priateľom z Prešova Viki a Pepovi, od ktorých si už takmer rok objednávam kvalitné talianské múky a výrobky, z ktorých som pripravovala aj cesto na cannoli. Obaja milujú Taliansko, taliansku kuchyňu a v budúcnosti by chceli priniesť kúsok Talianska prostredníctvom kvalitných surovín aj na Slovensko! Veľmi im v tom držím palce!
Ingrediencie
Cannoli cesto:
- 750 g hladkej múky 00
- 70 g kryštálového cukru
- ½ ČL mletej škorice
- 90 g bravčovej masti
- 3 vajcia
- 230 g marsala vína
- 10 g vinnýho octu
Malinové cremeux:
- 155 g malinového pyré
- 20 g kryštálového cukru
- 60 g masla
- 5 g kukuričného škrobu
- 2,5 g želatíny + 8 g vody
- 150 g mascarpone
- 100 g ricotty
Pistáciové cremeux:
- 3,5 g želatíny 220 bloom
- 80 g bielej čokolády
- 80 g pistáciového masla
- 1,5 g soli
- 113 g šľahačkovej smotany 33%
- 38 g mlieka
- 150 g mascarpone
- 100 g ricotty
- 80 g pistáciového praliné
Plnka z mandľového likéru:
- 180 g smotany na šľahanie 40%
- 300 g bielej čokolády 34%
- 15 g glukózového sirupu
- 65 g mandľového likéru
- 100 g mascarpone
- 100 g ricotty
Zdobenie:
- 200 g pistácií alebo pistáciovej múky
- 150 g lyofilozovaných malín
- 100 g mandľových kociek
- 1-3 l slnečnicového oleja
Pomôcky
- mixér
- ponorný mixér
- ručný mixér
- cukrárske vrecko
- cukrárske špičky
- formy na cannoli
- 18cm ráfik na veľké cannoli
- stuhy
Postup
- Cannoli cesto - Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, škoricu a zamiešame. Pridáme masť, vajcia, víno a vinný ocot. V robote spracujeme cesto a následne ho na doske vypracujeme dohladka. Zabalíme do potravinárskej fólie a necháme na linke pri izbovej teplote odležať min. 1 h. Následne cesto rozdelíme na 4 časti a vyvaľkáme na 3 – 4 mm hrubé cesto. Pomocou vykrajovačky cca 12 cm priemer vykrojíme kruh a obalíme ním cannoli formičku. Konce zlepíme vodou alebo rozšľahaným vajcom. Smažíme v oleji pri 180 °C do zlatista. Necháme odkvapkať na servítke a najlepšie ešte za tepla vytiahneme z formičky. Upečieme približne 40 - 50 cannoli.
- Malinové cremeux - Pyré zmiešame s cukrom a kukuričným škrobom. Povaríme do zhustenia a pridáme želatínu. Potom pridáme maslo, necháme rozpustiť a rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do plytšej nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhúť cez noc v chladničke. Následne vyšľaháme s ricottou a mascarpone.
- Pistácia cremeux – Želatínu namočíme do vody a necháme napučať 10 - 15 minút. Čokoládu s pistáciovou pastou a soľou dáme do nádoby. Zohrejeme šľahačku s mliekom na 80°C, pridáme napučanú želatínu a premiešame. Pridáme k čokoláde, necháme rozpustiť a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme zatuhnúť do chladničky na noc. A následne vyšľaháme s mascarpone a ricottou do hladka.
- Plnka s mandľovým likérom - Smotanu s glukozovým sirupom zohrejeme na 80°C. Zalejeme šľahačku čokoládu s mandľovým likérom, necháme roztopiť a rozmixujeme ponorným mixérom. Zakryjeme foliou a necháme zatuhnut 12 h v chaldničke. Na druhy deň vyšľaháme ganache s ricottou a mascarpone.
- Cannoli naplníme pistáciovou plnkou. Vrch posypeme nasekanými pistáciami. Malinovou plnkou plníme cannoli a dozdobíme lyofilizovanými malinami. Krémom z mandľového likéru naplníme cannoli a dozdobíme nasekanými mandľami.
- Na veľké cannoli rozvaľkáme jednú časť cesta na tenko, obalíme 18 cm veľký ráfik a dobre prepečieme v oleji. Necháme úplne vychladnúť na ráfiku. Do vnútra veľkého cannoli dáme tie menšie. Pocukrujeme a obalíme celé stuhou.
Cannoli na dámsku jazdu
Recept od Miroslavy
čas prípravy: 4 hodiny
20 porcií
náročnosť: stredná
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL soli
- 56 g masla
- 2 vajcia
- 150 ml vína Marasala alebo portského
- bielok na potretie
- 2 l repkového alebo slnečnicového oleja na vyprážanie
- Jedlé kvety - fialky
Čučoriedková plnka:
- 750 g ricotty
- 250 g čučoriedkového pyré
- 2 citróny
- 150 g práškového cukru
- fialkový gin
Citrónová plnka:
- 750 g ricotty
- 6 citrónov
- 500 ml prosecca
- 150 g práškového cukru
Pomôcky
- kuchynský robot
- hrniec na vysmážanie
- miska
- formy na connoli
- cukrárenské vrecká
Postup
- Cesto - Všetky suroviny zmiešame v miske a hákom na hnetenie spracujeme v robote vláčne cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme oddychovať približne 30 min. Potom rozvaľkáme na 2 mm a vykrajujeme tvary, ktoré následne obtočíme okolo trubičiek a konce zlepíme bielkom. Vyprážame v rastlinnom oleji vyhriatom na 180°C do zlatohneda. Ešte teplé dávame dole z trubičiek a necháme vychladiť.
- Plnky - Ricottu deň vopred odsrvátkujeme. Na čučoriedkovú plnku mierne zredukujeme čučoriedkové pyré s práškovým cukrom a ginom a necháme vychladiť. Potom zmiešame s ricottou, dochutíme citrónovou šťavou a kôrou a znova ginom. Na citrónovú plnku zmiešame ricottu s práškovým cukrom, kôrou a šťavou z citrónov a trochou prosecca. Plníme vychladnuté canolli a môžeme ozdobiť jedlými kvetmi, prípadne kaviárom.
Mega cannoli
Recept od Danice
čas prípravy: 4 hodiny
20 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Cannoli sú koláčiky, ktoré som si veľmi rada dávala na každej dovolenke v Taliansku, avšak nikdy predtým som ich neskúšala piecť. Chcela by som ich venovať svojej kamarátke.
Ingrediencie
Kakaové cesto
- 500 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 110 g masla
- 120 ml vína Marsala
- 2 vajec
- štipka škorice
- 1 KL kakaa
- štipka soli
Cesto
- 600 g hladkej múky
- 75 g kryštálového cukru
- 60 g bravčovej masti
- 300 g vína Marsala
Čokoládový krém
- 500 g ricotty
- 80 g práškového cukru
- 50 g nastrúhanej horkej čokolády
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
Pomarančový krém
- 300 g pomarančového pyré
- 50 g kandizovaného pomaranča
- 3 g pektínu
- 20 g kryštálového cukru
Kandizované pomaranče
- 5 bio pomarančov
- 500 g kryštálového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 340 g vody
- 50 g čokolády
Na dozdobenie:
- 300 g čokoláda 54%
- 3 g mycrya kakaového masla
Pomôcky
- forma na cannoli s priemerom 18cm
- malé formičky na cannoli
Postup
- Cestá - Zo všetkých surovín vymiesime kompaktné hmoty, ktoré necháme hodinu odležať.
- Pomaranče nakrájame na tenké plátky. Dáme variť do vody na približne 5 minút, ktorú potom precedíme, aby sme pomaranče zbavili horkosti. Prilejeme cukrový sirup a pomaly varíme približne 1,5 hodiny. Potom pomaranče rozložíme na plech na pečenie a dáme do rúry na 100°C približne na 30 minút.
- Odležané cesto vyvaľkáme čo najtenšie, vykrojíme kruhy a ovinieme na cukrárske trubičky. Takto prichystané cannoli vyprážame v rozpálenom oleji na 180°C.
- Pripravíme krém a to tak, že ricottu vymiešame s práškovým cukrom, pridáme nastrúhanú čokoládu.
- Hotové cannoli naplníme čokoládovým a pomarančovým krémom.
Cannoli pre Donatellu
Recept od Tomáša
čas prípravy: 4 hodiny
12 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Taliansko je moja srdcovka. Bol som tam už asi 10krát a ešte nikdy sa mi nezunovalo. Je to ideálna zmes umenia, architektúry, pekných ľudí, dobrého jedla a pitia. Naposledy som bol v Trieste s partiou kamarátov na moje narodeniny. Boli to 4 dni plné prosecca, pizze a cestovín. Nezabudnuteľný moment je ako kamarát vymyslel spôsob, ako udržať prosecco na pláži stále studené- kupoval k nemu aj vrecia mrazeného hrášku a tak sme na pláži boli známi ako tí, ktorí majú vždy plné vedro hrachu. Preto som sa rozhodol cannoli ochutiť klasickými talianskymi chuťami- prosecom a čokoládou. Torta bude jednoduchá a elegantná, čierno biela so zlatými akcentami - taká, že by jej neodolala ani Donatella. A venujem im mojim kamarátom, ktorý ma zobrali do Trieste na nezabudnuteľné narodeniny.
Ingrediencie
Cesto
- 900 g hladkej múky
- 4 PL kryštálového cukru
- 80 g bravčovej masti
- 4 žĺtkov
- 500 ml vína Marselo
Čokoládový krém
- 270 g čokolády 65%
- 270 g smotany na šľahanie 40%
- 190 g plnotučného mlieka
- 78 g žĺtkov
- 50 g kryštálového cukru
- 1 g soli
- 3 PL želatíny
- 600 g mascarpone
Prosecco krém
- 300 ml prosecca
- 8 žĺtkov
- 20 g kryštálového cukru
- 250 g bielej čokolády
- 4 PL želatíny
- 600 g mascarpone
Hruškové coulis
- 250 g hruškového pyré
- 50 g kryštálového cukru
- 3 g pektínu
- 0,5 g kyseliny citrónovej
Snehové pusinky
- 35 g bielkov
- 70 g kryštálového cukru
- ČL octu
- ČL kukuričného škrobu
Ozdoba
- Nasekané mandle
- Zlatý prach
Pomôcky
- Cannoli trubičky na vysmážanie
- Hrniec
- Cukrárenská špička
- Stuha
Postup
- Cesto - V robote na nízkych otáčkach zmiešame múku, cukor, masť a víno Marsala. Rukami vypracujeme hladké a pružné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme v chladničke 1 až 2 hodiny zachladiť. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej doske na čo najtenší plát. Vykrajovačkou s priemerom 12 cm vykrojíme kruhy. Tie natočíme na cukrárske trubičky a spoj cesta potrieme trochou vajíčka, aby sa cesto dobre zlepilo. V hrnci rozpálime rastlinný olej na cca 170-180°C a smažíme cesto aj s trubičkami dozlatista. Po vytiahnutí necháme cannoli trochu vychladnúť a opatrne vyberieme kovové trubičky.
- Čokoládový krém - V hrnci zmiešame mlieko, smotanu, žĺtky, cukor a soľ a zohrejeme na 84°C. Zmes nalejeme na čokoládu a pridáme želatínu. Pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
- Prosecco krém - Prosseco, žĺtky a cukor povaríme, kým krém nezhustne. Nalejeme na bielu čokoládu, pridáme želatínu a pomixujeme ponorným mixérom. Necháme vychladiť v chladničke - najlepšie cez noc. Vychladený krém zmiešame s mascarpone.
- Hruškové coulis - Hruškové pyré zahrejeme na 40°C. Pridáme cukor zmiešaný s pektínom a privedieme k varu. Nakoniec pridáme kyselinu citrónovú a necháme vychladiť.
- Snehové pusinky – Bielky vyšľaháme, aby boli polotuhé a postupne k nim pridávame cukor. Sneh miešame niekoľko minút, kým nie je lesklý a tuhý. Na záver pridáme škrob a ocot. Na plechu vytvoríme malé pusinky a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 100°C na 40 minút.
- Zostavenie: Polovicu cannoli naplníme čokoládovým krémom a mandľovým praliné a druhú polovicu prosecco krémom a hruškovým coulis. Čokoládové posypeme nasekanými mandľami zmiešanými so zlatým prachom a proseccové ozdobíme snehovou pusinkou. Canolli poukladáme do trojuholníkovej veže.
Vianočné cannoli
Recept od Lucie
čas prípravy: 4 hodiny
25 porcií
náročnosť: ťažká
Popis
Keby mi teraz niekto oznámil, že Vianoce strávim v Taliansku, skôr ako by som začala výskať od samotnej radosti, okamžite by mi skrsol v hlave nápad, čím by som obohatila vianočnú tabuľu – a bolo by to prepojenie talianskej tradičnej kuchyne s tou našou. Cannoli, ktoré sú historicky tradičným dezertom Sicílie, s našou príchuťou a vôňou Vianoc.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 40 g bravčovej masti
- 30 g kryštálového cukru
- 4 g mletej škorice
- 1 g soli
- 200 ml sladkého vina Marsala
- 1 l oleja
Vklad
- 3 ks červených jabĺk
- 4 g škorice
- 40 g cukru
- šťava z 1 pomaranča
- 50 ml rumu na flambovanie
- 200 g čerstvých sliviek
- 50 g kryštálového cukru
Krém
- 1200 g ricotty
- 360 g práškového cukru
- 10 g škorice
- 10 g perníkového korenia
Mäkký karamel
- 150 g cukru
- 40 ml smotany sladkej 40%
- 20 g masla
Krokant
- 300 g lieskových blanšírovaných orechov
- 120 g cukru
Pomôcky
- Cannoli kovové trubičky dĺžka 12cm, priemer 3cm
- Hrniec
- Ponorný teplomer
- Mixér s nožmi na sekanie orechov
- Robot
- Stierky
- Valček na cesto
- Silikónová podložka
- Vykrajovačka priemer 10cm
- Panvica
- Drevená špajľa
- Zapaľovač
- Stuha
- Prskavky
Postup
- Cesto - Bravčovú masť roztopíme. Všetky ingrediencie v robote zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, dáme do fólie a do chladničky vychladiť.
- Mäkký karamel - Cukor upálime na karamel, pridáme zohriatu smotanu a za stáleho miešania maslo. Dáme vychladiť.
- Krokant - Lieskovce opečieme v trúbe na 160 °C na 10 minút. Z cukru urobíme suchý karamel a nalejeme na orechy. Po vytuhnutí polámeme a dáme medzi nože do robota rozsekať, ale nie na úplne malé kúsky. Nasypeme do urobeného mäkkého karamelu, premiešame a v tom budeme namáčať hotové upečené cannoli trubičky ešte pred plnením.
- Ricottu treba nechať v utierke cez noc stiecť. Rozdelíme ricottu a cukor na polovicu, do jednej primiešame škoricu a do druhej polovice zas perníkové korenie. Všade pridáme štipku soli.
- Vklady - slivky s cukrom povaríme, rozmixujeme a na miernom ohni varíme do konzistencie lekváru. Očistené jablká nakrájané na menšie kúsky dáme na panvicu, pridáme všetky suroviny, okrem rumu. Najskôr podusíme, zredukujeme, nech trochu zmäknú, a potom pridámerum a oflambujeme. Zapaľujeme mimo variča len výpary pomocou špajle.
- Olej zohrejeme na 180 °C a snažíme sa udržiavať túto teplotu.
- Cesto rozvaľkáme asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 10 cm. Tie postupne navinieme na trubičku a pomocou vody zlepujeme. Vyprážame, regulujeme teplotu a sledujeme. Čím viac narábame s cestom, je prepracovanejšie a bublinky, ktoré sú typické pre cannoli, sa budú vytrácať.
- Po vychladnutí, namáčame kraje v karmele s krokantom a plníme. Do stredu dáme vklad - kde dáme slivkový lekvár, tam z bokov plníme s ricottou s perníkovým korením. Kde máme vklad s jablkami, plníme s ricottou so škoricou.
- Skladanie – Canolli ukladáme na jednotlivé poschodia od najväčšieho priemeru po menší, striedavo. Tým, že kraje canolli sú máčané v karameli, pomáha to pri zlepovaní a následnej stabilite.
- Dozdobíme stuhou a prskavkami.
Tescoma je hrdým partnerom televíznej súťaže
Pečie celé Slovensko. Všetky recepty sú použité so súhlasom RTVS.
Na prípravu receptov sa budú hodiť: