Témou kreatívnej výzvy prvého kola bol Domov. Výber korpusu, krému a zdobenia ostal na súťažiacih, torta však musela vážiť minimálne 1,5 kg. Na prípravu torty dostali súťažiaci 3 hodiny.
Pred poslednou výzvou prišla radostná správa. Porotkyne sa rozhodli, že chcú pekárov lepšie spoznať, preto do druhého kola postupujú všetci finalisti. To však pre nich neznamenalo, že sa nemusia snažiť. Body z prvého a druhého kola sa zrátajú a budúcu nedeľu sa dozvieme meno pekára alebo pekárky, ktorý súťaž opustí ako prvý.
Prvým pekárom týždňa sa stal Dávid. V prvenstve mu konkurovala Janka. Naopak, do ohrozenej zóny sa dostali Martin a Miriam. Podarí sa im v súťaži udržať alebo zopakujú svoje chyby?
Narodeninová torta od Janky
Popis
Túto farebnú kombináciu a chute som si vybrala pre našu Haničku, ktorá v septembri oslávi 6. narodeniny. Vždy jej upečiem tortu, ktorá je až do sfúknutia sviečok pre ňu prekvapením. Vďaka nej sme sa stali rodinou, rodičmi.Ingrediencie
Mrkvové korpusy (4 ks v 2 okrúhlych formách, priemer 24 cm)
- 220 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 6 ks vajec
- 480 g kryštálového cukru
- 250 g nasekaných vlašských orechov
- 2 ČL mletej škorice
- 1 ČL mletého muškátového orieška
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- ¾ ČL soli
- 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 1,5 ČL kypriaceho prášku
- 450 ml slnečnicového oleja
- 380 g nastrúhanej alebo nasekanej mrkvy
Pudingový krém do torty a na obtrenie
- 140 g pudingového prášku
- 6 lyžíc kryštálového cukru
- 2 PL vanilkovej pasty
- 1400 ml mlieka
- 800 g masla
- 8 PL práškového cukru
- na polovicu ružové farbivo
Ovocná zložka
- 200 ml čerstvej šťavy z pomarančov
- 2 balenia mandarínkového kompótu
- 40 g pudingového prášku
- 2 PL cukru
Ozdoba
- 600 g bielej modelovacej hmoty
- farbivo: ružová, staroružová, fialová, zelená
- zemiakový alebo kukuričný škrob
- lepidlo na cukrovú hmotu
- 100 g bielej čokolády
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180°C (horný dolný ohrev). Dve okrúhle formy si vystelieme papierom na pečenie.
- V miske si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny, následne pridáme postupne zvyšok surovín. Na konci prilejeme olej. Cesto rozdelíme na dve polovice a vylejeme do dvoch okrúhlych foriem (priemer 23 cm).
- Pečieme pri teplote 180°C 40 minút.
- Uvaríme si hustý puding z mlieka, kryštálového cukru, vanilkovej pasty a pudingového prášku. Prelejeme do misky a vrch prikryjeme potravinárskou fóliou. Puding necháme vychladiť.
- Vychladené maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do jemného krému. Rovnako aj puding poriadne rozmixujeme a následne ho pomaly pridávame k maslovému krému. Poriadne zamiešame pomocou mixéru a vyšľaháme pudingový krém.
- Do hrnca nalejeme mandarínky z 1 balenia kompótu a džús, v ktorom rozmiešame pudingový prášok s cukrom. Varíme, až do doby kým nám vznikne citrusový džem. Ten necháme trochu vychladiť a postupne primiešame mandarínky z 2. balenia.
- Kompletizácia torty: dva okrúhle korpusy rozdelíme na 4.
- Prvý plát jemne natrieme pomarančovo-mandarínkovým pudingom, natrieme 1/5 krému. Prikryjeme korpusom. Pri druhom opakujeme postup až na to, že krém dáme len na okraje a do stredu nanesieme mandarínkovo-pomarančový puding a prikryjeme korpusom. Ten rovnako naplníme ako prvý korpus. Tortu spevníme nastaviteľným ráfikom, u ktorého po vnútornom obvode umiestnime fóliu. Tortu necháme stuhnúť.
- Zvyšný krém zafarbíme na ružovo.
- Tortu rozbalíme a vytvoríme prvý zarovnávací náter a necháme tortu prituhnúť.
- Medzitým si pripravíme farebné jedlé hmoty na dúhu a guličky. Z bielej hmoty vymodelujeme 5 mrakov a číslo 6. Rovnako ju použijeme na dúhu a guličky.
- Tortu vyberieme z chladničky a pomocou krému zarovnáme a vyhladíme tortu a opäť ju necháme spevniť.
- Do dúhy vsunieme špajle, rovnako aj do mrakov, ostatné ozdoby pripevníme pomocou čokolády.
- Zo zvyšnej hmoty si môžeme na dotvorenie pomocou vykrajovačky vyrobiť motýle.
Šálka kávy podľa Martiny
Popis
Keďže som milovníčkou kávy, tak práve káva vo mne vyvoláva pocit domova. Vždy sa teším, keď prídem domov a môžem si vychutnať šálku kávy a navyše ak mi ju s láskou pripraví jedno z mojich 5 detí, to je pre mňa ten pocit rodinnej pohody, pri šálke kávy v spoločnosti mojich detí.
Ingrediencie
Kávový korpus
- 8 vajec
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- štipka soli
- 6 PL tekutého medu
- 1 a ½ PL octu
- 4 PL instantnej kávy
- 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
- 4 PL kakaa
- 400 g tortovej múky
Čokoládová ganache s mascarpone
- 800 ml smotany na šľahanie 33%
- 700 g horkej čokolády s obsahom kakaa 54%
- 750 g mascarpone
- štipka soli
- 50 g kryštálového cukru
- 4 PL instantnej kávy
Kávový preliv
- 200 ml mlieka
- 2 PL kryštálového cukru
- 100 ml rumového likéru
Chrumkavá zložka
- 200 g bielej čokolády
- 150 g pražených lieskových orechov
Na dokončenie
- 1,25 kg bielej poťahovej hmoty
- 250 g modelovacej hmoty
- gélové farby – hnedá kávová, modrá, zelená, žltá, ružová, červená
- čierna fixka s jedlou farbou
- trochu bielka + práškový cukor na prilepenie uška + špajdľa na prichytenie
Postup
- Rúru vyhrejeme na 170°C.
- Z modelovacej hmoty vytvarujeme uško šálky, aby nám stihlo zatvrdnúť. Odložíme do chladničky/mrazničky.
- Vajcia rozbijeme do misy robota, trochu ich ručne rozšľaháme, aby sme spojili bielka so žĺtkami. Pridáme cukor a štipku soli. Vyšľaháme do hustej peny.
- Pridáme med a opäť šľaháme. Pridáme ocot, chvíľu prešľaháme a vypneme mixér.
- Do druhej misy preosejeme múku, pridáme sódu bikarbónu, kakao, instantnú kávu. Všetko spolu premiešame a ešte celé postupne preosejeme k vajíčkovej hmote.
- Cesto rozdelíme na 2 časti a navrstvíme do dvoch tortových foriem o priemere 20 cm. Ihneď dáme piecť na strednú priečku rúry, spodný a horný ohrev. Pečieme cca 35-40 minút. Po kontrole špajdľou korpus vytiahneme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti pomocou pílky na korpusy.
- Kým sa nám korpusy pečú a vychladnú, pripravíme si ganache.
- Do rajnice dáme smotanu, kávu, cukor a štipku soli. Zahrejeme a predtým než začne vrieť, odstavíme. Pridáme nadrobno nalámanú čokoládu. Necháme chvíľu odstáť bez miešania. Potom poriadne premiešame, kým sa čokoláda nespojí so smotanou. Ganache prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme poriadne vychladnúť.
- Vychladnutú ganache chvíľu rozmiešame šľahačom a postupne zašľaháme mascarpone, kým krém nebude zjednotený a nadýchaný. Odložíme do chladničky.
- Pripravíme preliv. Do rajnice nalejeme mlieko, cukor a rumový kávový likér. Privedieme do varu a odstavíme. Necháme vychladnúť.
- Pripravíme chrumkavú zložku. Lieskové orechy nasekáme na menšie kúsky. Čokoládu rozpustíme v mikrovlnke a prisypeme k nej orechy. Premiešame.
- Po vychladnutí rozrežeme každý korpus na 2 časti. Povrch zarovnáme.
- Na podložku dáme trochu plnky a umiestnime prvý plát. Pokropíme prelivom a nanesieme chrumkavú zložku. Ďalej vrstvíme krém. Uložíme druhý plát, pokropíme prelivom a opäť dáme krém. Takto pokračujeme aj s tretím a štvrtým plátom. Na štvrtý plát zatiaľ krém nedávame.
- Takto naplnené pláty dáme zachladiť a potom obrežeme do tvaru šálky, čiže sa bude zvrchu dole torta zužovať.
- Takto zrezanú tortu celú poriadne obtrieme krémom a dáme zachladiť.
- Z modelovacej hmoty vyvaľkáme hrubší pásik o dĺžke horného obvodu šálky. Zrežeme ho na šírku cca 0,5 cm a obkrútime ním vrchný obvod torty, tak aby nevytŕčal z obvodu torty.
- Poťahovú hmotu vyvaľkáme na cca 0,8 cm a nanesieme na tortu. Rukami ponaťahujeme a vyžehlíme žehličkou na marcipán. Prebytočnú hmotu zrežeme, dáme zachladiť.
- Z modelovacej hmoty vyvaľkáme kruh a vykrojíme 10 cm kruh, na ktorý budeme potravinárskymi farbami maľovať obrázok s nápisom.
- Nakoniec pomocou hnedej potravinárskej farby namaľujeme na vrch torty vzor zdobenej kávy.
- Tortu prenesieme na ozdobný tanier, ktorý bude tvoriť podšálku. Na záver prilepíme uško a obrázok s nápisom.
Anjelská torta od Martina
Popis
Torta bude znázorňovať blízkosť rodiny a pripomínať, že môj domov je všade tam, kde sme všetci štyria spolu. Manželka Simona a naše dcéry Ninka a Sofia. Robíme veci spolu, máme spoločné zážitky, držíme spolu, sme v bezpečí a je nám najlepšie.Ingrediencie
Korpus (na 2x)
- 5 PL hladkej múky špeciál
- 5 PL práškového cukru
- 5 ks vajec
- 1 ks kypriaci prášok
- 0,5 dc rastlinného oleja
- štipka soli
Čokoládová ganache
- 1500 g mliečnej čokolády
- 1000 ml smotany na šľahanie 33%
Jahodová zložka
- 1000 g jahôd
- citrónová kôra z 1 citróna
- citrónová šťava z 1 citróna
- 250 g trstinového cukru
Swiss krém
- 6 ks vaječných bielkov
- 450 g masla izbovej teploty
- 300 g kryštálového cukru
Ovocie
Ozdoba
- otlačky rúk
- cukrárske farby
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C a formu vystelieme papierom na pečenie.
- Vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli do hustého snehu.
- Do snehu postupne zašľahávame preosiaty práškový cukor a potom pri nízkych otáčkach aj vaječné žĺtky zmiešané s olejom.
- Pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a pomaly ručne zapracujeme.
- Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na približne 30 minút.
- Korpusy necháme vychladnúť.
- Zohrejeme smotanu na šľahanie do bodu varu a zalejeme pripravenú čokoládu. Necháme pár minút odstáť. Následne čokoládu vymiešame do hladkého krému a ponorným mixérom dobre vymiešame.
- Necháme pri izbovej teplote vychladnúť zakryté potravinárskou fóliou.
- Keď máme krém vychladnutý, môžeme ho vyšľahať (nešľaháme dlho a nie na vysokých otáčkach, aby sa nevytvorili hrudky).
- Do hrnca dáme jahody, kôru z ½ citróna a cukor. Privedieme k varu a redukujeme približne 15 minút na miernom ohni. Rozdelíme na tekutú a zredukovanú jahodovú zložku. Necháme vychladnúť. Po vychladnutí dáme jahodovú zložku do cukrárskeho vrecka a tekutú na zvlhčenie korpusov.
- Čerstvé jahody si nakrájame na plátky.
- Upečené korpusy rozdelíme na polovicu. Vzniknú nám 4 kusy.
- Tortu vrstvíme nasledovne. Prvá vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus ganache plus čerstvé jahody. Druhá vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus zredukovaná jahodová zložka. Tretia vrstva s jahodovou tekutou zložkou plus ganache plus čerstvé jahody.
- Tortu dáme vychladiť a pripravíme si swiss krém na potretie celej torty.
- Bielky s cukrom spolu zohrejeme nad parou vo vodnom kúpeli a miešame metličkou, pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí. Následne zmes stiahneme z ohňa a poriadne vymixujeme mixérom tuhý sneh. Postupne pridávame maslo a šľaháme ďalej asi 10 – 15 minút, kým krém nebude hladký a pevný.
- Zatuhnutú tortu potrieme swiss krémom a pekne vyrovnáme. Hotovú tortu dáme poriadne zatuhnúť do chladničky.
- Tortu ozdobíme podľa potreby.
Torta pre Sindy od Tonky
Popis
Vždy keď prídem domov, okamžite ma privíta vrtiacim chvostíkom moja fenka Yorkshira Sindy. Jej miniatúra zdobí tortu, ktorej príchuť milujú všetci členovia mojej rodiny, keďže nie je presladená, ale naopak je svieža vďaka broskyniam a nektárinkám.Ingrediencie
Korpus
- 5 vajec
- 200 g kryštálového cukru
- 180 g hladkej múky
- 40 g pekanových orechov
- 60 g slnečnicového oleja
- 60 g vody
- 5 g prášku do pečiva
- štipka soli
- vanilkový extrakt
- 1 ČL mletej škorice
Džem
- 200 g broskýň
- 100 g nektáriniek
- 150 g želírovacieho cukru
- šťava z ½ citróna
Krém
- 300 g mascarpone
- 300 g jemného tvarohu
- 160 g šľahačkovej smotany 33 %
- 80 g práškového cukru
- semienka z ½ vanilkového lusku
Swiss krém
- 5 bielkov
- 250 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 400 g masla 82 %
Ostatné
- 50 ml rumu
- 200 g nektáriniek
- 100 g broskýň
- 300 g modelovacej hmoty
- potravinárske gélové farby (žltá, ružová, čierna, hnedá alebo kakao)
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Na veľký plech položíme papier na pečenie, ktorým obalíme zo spodnej strany ráfik o priemere 20 cm.
- Bielky šľaháme so štipkou soli, pričom v polovici šľahania pridáme cukor a vytvoríme hustú bielkovú penu. Do tejto hmoty ručne primiešavame po jednom žĺtku, potom vodu s olejom, vanilku a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, škoricou a s pomletými pekanovými orechmi. Hmotu vylejeme do pripraveného ráfika.
- Pečieme 45 minút.
- Na prípravu džemu nakrájame na kocky broskyne aj nektárinky. Pripravíme si ho varením všetkých uvedených surovín, pokiaľ hmota nezíska želanú konzistenciu.
- Mascarpone krém na plnenie si pripravíme vyšľahaním všetkých uvedených ingrediencií do hladkého nadýchaného krému.
- Na prípravu swiss krému ohrejeme bielka s cukrom a štipkou soli nad parou. Za občasného premiešania zahrievame až na 72 °C. Následne danú bielkovú zmes presunieme do kuchynského robota a šľaháme pri vysokých otáčkach 15 minút. Potom pridáme maslo a šľaháme spolu ďalších 15 minút.
- Korpus prerežeme nožom na 3 pláty rovnakej hrúbky. Prvý plát pokropíme rumom, natrieme naň ½ vychladnutého džemu, pokryjeme ½ mascarpone krému a posypeme ½ ovocia nakrájaného na kocky. Tento proces zopakujeme a nakoniec dáme na vrch posledný tretí plát korpusu.
- Po zachladnutí naplnenej torty ju celú pokryjeme swiss krémom.
- Na ozdobu použijeme postavičku psa a kostičky vymodelované zo zafarbenej modelovacej hmoty.
Torta plná kvetov od Moniky
Popis
Táto torta má pripomínať jarno-letnú pohodu na terase, keď už slniečko príjemne hreje a my debatíme na terase. Torta je z citrónového korpusu, plnená sviežim krémom z bielej čokolády a višňami.Ingrediencie
Korpus
- 4 ks vajcia
- 220 g kryštálového cukru
- 180 ml oleja
- 180 ml mlieka
- 5 PL citrónovej šťavy
- 210 g hladkej múky
- 80 g kukuričného škrobu
- štipka soli
- 2 ČL prášku do pečiva
Ovocná zložka
- 600 g mrazených višní
- 2 polievkové lyžice cukru
- 2 kávové lyžičky mletého kardamónu
- Šťava z ½ citróna
Krém
- 250 g mascarpone
- 2 PL kyslej pochúťkovej smotany 30 %
- 250 g šľahačkovej smotany
- 200 g bielej tabuľkovej čokolády
Krém na obtretie torty
- 3 bielky
- 125 g kryštálového cukru
- 300 g masla
Na zdobenie torty
- 2 PL masla
- potravinárske gélové farby – červená, ružová a zelená
- zlatý jedlý prášok
- 10 cl bieleho alkoholu
- mikroténové vrecúško
Postup
- Korpus – bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli a cukrom do pevného snehu. Postupne pomaly zašľaháme žĺtka a olej. Pridáme mlieko a šťavu z citróna. Do hmoty preosejeme múku so škrobom a práškom do pečiva. Rozdelíme do 2 okrúhlych foriem s priemerom 16 cm a pečieme na 180 °C, približne 30 minút.
- Korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovice. Vzniknú nám 4 korpusy.
- Svieži krém – mascarpone, obe smotany vyšľaháme do tuhého krému. Čokoládu si rozpustíme v mikrovlnke. Trochu krému zmiešame s čokoládou, aby sa nám vyrovnala teplota. Krém zmiešame so zvyškom krému.
- Višňová zložka – višne rozvaríme s cukrom, citrónovou šťavou a mletým kardamónom. Necháme vychladnúť.
- Krém na potretie torty – bielka s cukrom dáme nad paru, zohrievame na 60 °C, cukor sa musí rozpustiť. Bielka presunieme do mixéra a vyšľaháme tuhý sneh. Pridávame na kocky pokrájané maslo a šľaháme. Vznikne nám biely pevný krém.
- Zostavenie torty – na spodnom korpuse si dookola urobíme z bieleho krému rám hladkou špičkou. Vnútro naplníme mascarpone krémom a dáme višne. Prikryjeme druhým korpusom. Postup opakujeme, pokiaľ nezostavíme tortu zo všetkých korpusov. Tortu jemne obtrieme krémom, tak zahľadíme omrvinky a veľké nerovnosti. Zvyšok krému použijeme na obtretie celej torty. Krém vyhladíme.
- Vrecúško nafúkneme do jedného rožka tak, že nám vznikne cíp. Každú farbu vymiešame s troškou masla, aby nám vznikla krémová farba. Na roh vrecúška nanesieme červenú farbu, okolo červenej farby ružovú a zelenou namaľujeme lístky. Takto pripravené vrecúško otlačíme do torty. Postup opakujeme, pokiaľ neurobíme kvety po celej torte. Zlatý prášok rozmiešame v alkohole a dokreslíme detaily.
Jemná torta od Danky
Popis
Domov - to sme my štyria - ja, môj Dodík a deti Luky a Ninka a toto sú naše najobľúbenejšie chute a kombinácie v torte. Zlatý nápis Home Sweet Home a bronzovo-zlaté ozdoby symbolizujú vzácnosť, ktorú domov pre mňa predstavuje. Vďaka nim si žijem svoj splnený sen.Ingrediencie
Korpus
- 10 vajec
- 275 g kryštálového cukru
- 250 g hladkej múky
- 3/4 ČL prášku do pečiva
- 125 ml mlieka
- 2 a ½ ČL mletej vanilky
- 3 g soli
- 25 g lyofilizovaných malín
Ozdoba
- 400 g bielej čokolády
- 1 ČL zlatej práškovej farby
- 1 ČL bronzovej práškovej farby
Coulis
- 600 g mrazených malín
- 60 g kryštálového cukru
- 1 ČL pektínu
- 250 g čerstvých malín
Slaný karamel
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g smotany na šľahanie 40 %
- 1 ČL soli
Sirup
- 150 ml mlieka
- 75 g trstinového cukru
Krém
- 350 g mascarpone
- 350 g jemného tvarohu tučného 9 %
- 350 g smotanového syra
- 350 g smotany na šľahanie 40 %
- 200 g práškového cukru
- 2 ČL vanilkovej pasty
Obter
- 250 g bielej čokolády
- 500 g mascarpone
- 250 g smotanového syra
- 250 g smotany na šľahanie 40 %
- 75 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
Nápis
- 3 ČL vymiešaného krému
- 3 ČL zlatej práškovej farby
- 2 ČL alkoholu
Postup
- Rúru zapneme na 175 °C. Boky hranatej formy s priemerom 20 x 40 cm vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie.
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vymiešame ich so soľou na pevnú penu.
- Žĺtka vymiešame s cukrom na svetlú a hustú penu, trvá to približne 10 minút. Postupne prilievame mlieko a pridáme mletú vanilku.
- V ďalšej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a striedavo so snehom z bielok pridávame ku žĺtkovej zmesi. Miešame jemne máskatkom.
- Vylejeme do pripravenej formy a pečieme 35 minút.
- Po vybraní z rúry necháme chvíľu vychladnúť. Potom korpus vyberieme z formy a ešte teplý zabalíme do potravinovej fólie. Po vychladení ho rozkrojíme na dve časti, každá veľkosti 17 x 17 cm.
- Čokoládu vytemperujeme a nalejeme do silikónových foriem v tvare pologúľ. Po 10-tich minútach vložíme do chladničky.
- Mrazené maliny zmiešame s cukrom, pridáme pektín a povaríme do zhustnutia resp. odparenia vody. Prepasírujeme cez sitko.
- Slaný karamel pripravujeme v hrnci na miernom ohni. Do hrnca dáme na dno prvú vrstvu cukru. Keď sa cukor roztopí, zamiešame lízatkom a pridáme ďalšiu vrstvu cukru. Miešame do rozpustenia. Toto opakujeme s ďalšími dávkami cukru. Smotanu zahrejeme a veľmi pomaly, po malých dávkach primiešavame do roztaveného cukru. Na záver pridáme soľ a miešame do rozpustenia. Zmes prelejeme do malého pohárika alebo do inej nádobky, či misky.
- Pripravíme si sirup. Mlieko zohrejeme s cukrom, miešame do rozpustenia a necháme vychladnúť.
- Na krém zmiešame spolu mascarpone, smotanu, tvaroh, smotanový syr, preosiaty cukor a vanilkovú pastu. Vymiešame na pevný krém. Nanášať ho budeme pomocou cukrárskeho vrecka s približne 1 cm otvorom. Časť krému si odložíme bokom na vytvorenie finálneho nápisu.
- Korpus rozdelíme na 2 polovice, zrežeme zhora (vyrovnanie) a ďalej rozrežeme na dva rovnaké pláty.
- Prvý korpus štetcom potrieme sirupom a dáme naň polovicu malinového coulis (asi 1 cm od okraja). Poukladáme polovicu čerstvých malín.
- Striekame krém od okraja torty po stred. Na okraj urobíme dve vrstvy.
- Zarovnáme dlhou špachtľou a položíme druhý korpus. Postup zopakujeme.
- Tretí korpus potrieme sirupom, dáme jednu vrstvu krému. Do stredu dáme karamel. Štvrtý korpus potrieme z vnútornej strany sirupom a položíme navrch.
- Boky torty obalíme fóliou a dáme zachladiť.
- Na prípravu obteru si najskôr pripravíme čokoládu, ktorú zmiešame so zahriatou smotanou (200 g). Po rozpustení čokolády zakryjeme potravinovou fóliou a dáme zachladiť.
- Po vychladení vyšľaháme čokoládovú zmes so zvyšnou smotanou, mascarpone, smotanovým syrom, tvarohom, vanilkovou pastou a preosiatym práškovým cukrom.
- Po vyšľahaní na pevný hustý krém, vložíme do cukrárskeho vrecka a striekame na tortu. Začneme bokmi – uhladíme. Na vrch torty položíme zalaminovaný nápis s fóliou. Následne nastriekame krém na vrch a uhladíme. Kúsok fólie zostane trčať z torty, aby bolo zrejmé, kde sa má nápis odtiahnuť. Dáme zachladiť.
- Pologule vyberieme z foriem a jednu priložíme hranou na teplý tanier a spojíme s druhou polovicou. Pomocou štetca natrieme na čokoládové gule práškovú farbu.
- Zmiešame krém, práškovú farbu, alkohol, naplníme vrecko s tenkou špičkou a napíšeme nápis Home Sweet Home a tortu ozdobíme pripravenými čokoládovými guľami.
Liptovská torta od Paliho
Popis
Domov a pocit domova vo mne evokuje Liptov, kde som vyrastal, a kde dodnes žije celá moja rodina. Pamätám si letá strávené na Liptovskej Mare. Kedysi sa ma otec so starým otcom snažili priviesť k rybárčeniu, no mňa ako malého chlapca zaujímalo len behať okolo vody, robiť neplechu a hádzať skaly do vody. To sa nie vždy stretlo s pochopením miestnych rybárov. V detstve som tiež navštevoval kurz akvaristiky a donedávna som sa jej aj aktívne venoval. Takže voda je naozaj súčasťou môjho života. Preto tematika vody!Ingrediencie
Lieskovcový korpus (priemer 20 cm)
- 6 vajec
- 8 PL oleja
- kôra z 1 citróna
- štipka soli
- 175 g práškového cukru
- 70 g lieskovcovej múky
- 170 g hladkej múky
- 12 g prášku do pečiva
- ½ ČL vanilkovej pasty
Čučoriedkový krém
- 200 g lesných čučoriedok
- 300 g bielej čokolády
- 500 g mascarpone
- 200 g smotanovej nátierky
- 250 g polotučného tvarohu
- 2 PL práškového cukru
Čučoriedkový rozvar
- 150 g lesných čučoriedok
- 2 PL krupicového cukru
- trochu vody
Ovocný vklad
- 250 g čerstvých kanadských čučoriedok
- hrsť lyofilizovaných černíc
Švajčiarsky maslový krém na poter torty
- 110 g vaječných bielkov
- 220 g krupicového cukru
- 220 g masla
- potravinárske farbivo
Decor
- 10 ks ryžového papiera
- 100 ml slnečnicového oleja
- modré potravinárske farbivo gélové (2 odtiene – kráľovská modrá, azure blue)
Postup
- Rúru zohrejeme na 170 °C. Bielka s cukrom vymiešame do pevného snehu. K žĺtkom ručne primiešame vanilku, citrónovú kôru a olej. Vymiešame do spojenia a následne pridáme k bielkovému snehu. Krátko a rýchlo zašľaháme.
- Do takto pripraveného základu preosejeme na 3-krát zmiešané suché suroviny. Suché prísady vždy zapracujeme ručne stierkou. Hotové cesto musí zostať pružnej penovej konzistencie. Takto pripravené cesto pečieme vo forme alebo v ráfiku približne 30 – 35 minút. Prepečenie skontrolujeme špajdlou. Korpus necháme vychladnúť a pred plnením torty ho rozrežeme na 3 korpusy.
- Začneme prípravou čučoriedkovej ganache. Mrazené čučoriedky rozvaríme, premixujeme ponorným mixérom a nalejeme na bielu čokoládu. Vymiešame do hladka a necháme zachladiť v chladničke.
- Na krém si vymiešame do hladka všetky suroviny s vopred pripravenou ganache.
- Čučoriedky na rozvar podlejeme vodou a prisypeme cukor, rozvaríme a necháme mierne schladnúť.
- Pri plnení torty potrieme korpus čučoriedkovým rozvarom, natrieme vrstvu krému a naň uložíme čerstvé ovocie. Jemne ho vtlačíme do krému. Vrch posypeme sušenými černicami. Týmto spôsobom naplníme celú tortu. Zvyšným krémom potrieme boky torty a povrch uhladíme. Zachladíme.
- Na maslový krém si vo vodnom kúpeli zahrejeme vaječné bielka s cukrom na 55 °C, kým sa cukor úplne nerozpustí. Dáme do robota a vyšľaháme na pevný sneh, kým zmes nezachladne. Následne po kúskoch prišľaháme zmäknuté maslo. Krém by mal byť hladkej penovej konzistencie. Krém podľa vlastných predstáv prifarbíme potravinovým farbivom a potrieme celý povrch torty. Uhladíme, zachladíme. Dekorujeme ryžovým papierom, ktorý sme namočili do vlažnej vody (prípadne ofarbenej) a sušili v rúre pri 60 °C asi hodinu. Ryžový papier tiež môžeme suchý krátko vypražiť na rozpálenom oleji.
- Zdobíme podľa fantázie.
Sladká knižnica od Evky
Popis
Pri torte s témou domov, mi napadlo, že s domovom sa mi spája asociácia pokoja a pohody. A práve ten pokoj a pohodu si užívam, keď prídem domov z práce a na 30 minút si zoberiem knihu a relaxujem, samozrejme patrí k tomu vždy aj dobrá šálka kávy.Ingrediencie
Korpus
- 6 ks vajec
- 240 g kryštálového cukru
- 300 g hladkej múky
- 6 PL horúcej vody
- 1 vanilínový cukor
- ½ prášku do pečiva
Plnka
- 2x 180 g bieleho jogurtu
- 150 g mrazeného ovocia (lesná zmes)
- 500 ml rastlinnej šľahačky
- 125 g mrazeného lesného ovocia
- 250 g masla
Ozdoba
- 1,5 kg poťahovej hmoty
- potravinárska farba podľa fantázie
Postup
- Rúru si zohrejeme na 150 stupňov a dno tortovej formy priemeru 22 cm si vystelieme papierom, boky namastíme.
- Žĺtka, 150 g kryštálového cukru, vanilínový cukor a horúcu vodu vyšľaháme do peny. Múku a prášok do pečiva spolu zmiešame a za znížených otáčok šľahača pridáme polovicu zmesi múky a prášku do pečiva do peny a pomaly vymiešame.
- Zvlášť si vyšľaháme bielka so zvyšným cukrom (90 g).
- Do tuhých vyšľahaných bielkov pridáme vyšľahané žĺtka zmiešané spolu s polovičnou dávkou múky.
- Zľahka premiešame a spojíme obe hmoty. Nakoniec primiešame druhú polovicu dávky múky. Dôkladne zapracujeme, vylejeme do vopred pripravenej formy a dáme do rúry. Prvých desať minút pečieme na 150 °C, potom teplotu znížime na cca 120 °C a pečieme približne 50 minút.
- Na krém si vyšľaháme smotanu a pridáme do nej jogurty. Všetko spolu premiešame.
- Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
- Keď korpus vychladne, zarovnáme ho (odrezky z korpusu si odložíme bokom, budeme ich ešte potrebovať).
- Korpus si rozrežeme na štyri rovnaké pláty. Na spodný plát natrieme 1/3 vyšľahanej smotany s jogurtom. Na to poukladáme mrazené ovocie. Spodnú časť druhého plátu natrieme tenučkou vrstvou krému a položíme na naukladané ovocie. Postup opakujeme.
- Keď máme tortu naplnenú, v miske si rozmixujeme odrezky z korpusu s maslom a touto hmotou obtrieme celú tortu v tenučkej vrstve, aby sme zabránili styku smotanovej plnky s poťahovou hmotou a tým predišli topeniu poťahovej hmoty.
- Tortu dáme zachladiť a medzi tým si rozmiesime a rozvaľkáme poťahovú hmotu. Keď torta zatuhne, potiahneme ju poťahovou hmotou a zdobíme podľa ľubovôle.
Oberačka vo viniciach od Miriam
Popis
Táto rodinná torta vystihuje stanovačky a oberačky u môjho strýka vo vinici. Každé leto tam chodíme s rodinou a kamarátmi stanovať. Na jeseň tam oberáme hrozno. A tak som vytvorila machovú tortu zo špenátu, naplnila kokosovým krémom a mangovo-marakujovým džemom, ozdobila som ju ručne vyrobeným hroznom z fondánu.Ingrediencie
Machový korpus
- 600 g hladkej múky
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 6 vajec
- 300 g práškového cukru
- 350 ml repkového oleja
- 2 kypriace prášky
- kôra z 1 citróna
Kokosová plnka
- 400 ml mlieka
- 400 ml kokosového mlieka
- 160 g práškového cukru
- 2 balenia vanilkového cukru
- 120 g strúhaného kokosu
- 500 g masla
Mangovo-marakujový džem
- 300 g mrazeného manga
- 80 g marakujového pyré
- 125 g želírovacieho cukru
- 70 g kryštálového cukru
- ½ citróna
Ozdoba
- hrozienka z marcipánu
- 200 g červeného hrozna
Postup
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.
- K špenátu nalejeme olej a ručným mixérom vytvoríme pastu.
- Špenátovú zmes pridáme k vaječnej zmesi a pridáme múku, prášok do pečiva a citrón.
- Vlejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme na 180 °C asi 40 minút.
- Uvaríme puding z pudingového prášku, necháme vychladnúť a primiešame maslo s cukrom a opražený kokos.
- Následne pripravíme džem, mrazené mango a marakujové pyré dáme do hrnca rozmraziť, pridáme cukor a želírovací cukor a varíme, kým zmes nezhustne.
- Vychladnutý korpus rozrežeme, naplníme džemom, kokosovou plnkou, to zopakujeme s ďalšími dvoma korpusmi.
- Jeden korpus si necháme, rozdrvíme a nanesieme na povrch torty, aby zakryla vnútro.
- Z modelovacej hmoty vytvoríme hrozienka a poukladáme na tortu spolu s hroznom.
Bocianopolis od Dávida
Popis
Keďže pochádzam z obce Zemplínske Hradište, ktorá je známa pod názvom Bocianopolis, tak práve bocian sa mi spája s domovom a miestom kde som sa narodil a vyrastal. Kávovú príchuť torty som zvolil kvôli tomu, že s domovom sa mi spájajú aj chvíle, keď sa všetci doma stretneme pri dobrej káve a koláčiku.Ingrediencie
Korpus
- 10 vajec
- 300 g práškového cukru
- 280 g polohrubej múky
- 30 g zemiakového škrobu
- 1 prášok do pečiva
- 400 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- štipka soli
Na potretie
Náplň
Swiss krém
- 5 vajec
- 370 g práškového cukru
- 500 g masla
Citrónový krém
- 1 liter polotučného mlieka
- 4 balíky zlatého klasu
- 2 ks vanilkový cukor
- 500 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 200 g kryštálového cukru
- 6 citrónov
Čokoládové hniezdo
Postavička
- modelovacia hmota
- potravinárske farbivo - červená, čierna, hnedá
Postup
- Ako prvý si pripravíme korpus. Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V osobitnej nádobe si zmiešame múku s práškom do pečiva a zemiakovým škrobom. Žĺtka vymiešame do svetlej peny s práškovým cukrom, pridáme mlieko a potom múčnu zmes, mak a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme bielkovú hmotu a jemne zašľaháme. Cesto vylejeme do dvoch foriem (22 cm) a pečieme pri 180 stupňoch 45 minút.
- Pripravíme si citrónový krém. Zlatý klas dobre rozmiešame v 200 ml mlieka. Do zvyšného mlieka pridáme 4 polievkové lyžice cukru a vanilkový cukor. Do vriaceho mlieka pomaly vlejeme pripravenú zmes a za stáleho miešania povaríme asi 1-2 minúty. Krém necháme úplne vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme do peny spolu s cukrom a pomaly zašľaháme pripravený vychladnutý krém do masla. Na konci pridáme šťavu a kôru z citrónov.
- Korpusy si prekrojíme na polovicu aby nám vznikli 4 časti. Tortu poskladáme v poradí korpus, ktorý potrieme černicovým pyré, citrónový krém, černice, korpus ...
- Tortu celú potrieme citrónovým krémom a dáme stuhnúť do chladničky.
- Pripravíme si swiss krém. Bielka s cukrom miešame vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Keď nám bielka s cukrom vychladnú, vyšľaháme ich a studené pridáme k maslu a pridáme modrú potravinársku farbu. Týmto krémom potrieme celú tortu dohladka
- Z modelovacej hmoty si vymodelujeme postavičku bociana, a plot, ozdobíme podľa fantázie.
Torta Stitch od Elizabeth
Popis
Torta Stitch
Táto torta je pre moju milovanú vnučku, ktorá má 6 rokov a volá sa Elizabeth a miluje príbehy o Stitchovi. Preto si k narodeninám priala práve tortu so Stitchom.Ingrediencie
Korpusy
- 8 vajec
- 360 g kryštálového cukru
- 140 ml vody
- 360 g polohrubej múky
- 50 g kakaa
- 1 prášok do pečiva
Plnka
- 6 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g horkej čokolády
- 600 g masla
- 1 kg banánov
- 1 citrón
Krém na obťahovanie torty
- 100 g bielej čokolády
- 200 g smotany na šľahanie
- 200 g masla
Dokončenie
- 500 g modelovacej hmoty na Stitcha
Postup
- Oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky, cukor a vriacu vodu vyšľaháme. Zvlášť vyšľaháme bielky (pridáme štipku soli).
- K múke pridáme kakao a prášok do pečiva. Spojíme žĺtkové cesto s múčnou zmesou a jemne primiešame bielky.
- Cesto rozdelíme do 2 foriem s priemerom 26 cm a pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Po vychladnutí prerežeme korpusy na 4 pláty.
- Na krém vyšľaháme vajcia a cukor nad parou, potom pridáme čokoládu a šľaháme. Vyšľaháme maslo a postupne pridávame do čokoládovej zmesi. Každý korpus natrieme krémom a banánmi pokvapkanými citrónom. Tortu chladíme 1 hodinu.
- Na ganache zohrejeme smotanu, zalejeme čokoládu, necháme ju rozpustiť a následne zašľaháme maslo. Tortu potiahneme ganache a opakujeme ešte 2x.
- Modelovaciu hmotu zafarbíme a vymodelujeme postavu Sticha. Ozdobíme.
Mamina Torta od Tinky
Popis
Mamina Torta
Vôňa domova a pocit blízkosti mojich najmilších sa mi vždy spája s tradičnou čokoládovo-orechovou tortou, ktorú nám mama pripravovala na narodeniny.Ingrediencie
Tmavý Korpus (2x)
- 4 celé vajcia
- Štipka soli
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- ¾ hrnčeka polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
- ½ hrnčeka oleja
- 400 g poťahovacej hmoty
Farebný Korpus
- 3 celé vajcia
- 50 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- Štipka soli
- 100 g polohrubej múky
- 1 PL kakaa
- ½ prášku do pečiva
Plnky
Čokoládová Plnka
- 5 vajec
- 200 g čokolády
- 200 g kryštálového cukru
- 500 g masla
Orechová Plnka
- ½ dl uvarenej silnej kávy
- ½ dl mlieka
- ½ dl rumu
- 50 g masla
- 150 g mletých vlašských orechov
- 200 g kryštálového cukru
- 150 g marhúľ
Postup
- Oddelíme žĺtky od bielkov a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do peny, pridáme múku, kakao a olej. Cesto upečieme 2x.
- Farebný korpus – žĺtky vyšľaháme s cukrom, maslom a soľou, pridáme múku a sneh. Cesto upečieme.
- Čokoládová plnka – nad parou zmiešame vajcia, cukor a čokoládu. Po vychladnutí vyšľaháme s maslom.
- Orechová plnka – mlieko, kávu, orechy povaríme a pridáme maslo. Nakoniec pridáme rum.
- Tortu skladáme striedavo z korpusov a vrstiev orechovej a čokoládovej plnky. Obtiahneme poťahovou hmotou a ozdobíme.