Koláč bez cukru
Prvé kolo šou Pečie celé Slovensko prinieslo množstvo zábavy, napätia aj prekvapení.
Súťažiaci sa ešte len pasovali s prvou osobnou výzvou, témou ktorej bol hrnčekový koláč a hneď bolo jasné, že o dramatické momenty nebude núdza.
Martin prežil minúty plné napätia, keď v prvej osobnej výzve zabudol do svojho jablkového pité pridať cukor. Keď si to uvedomil, rýchlo začal s prípravou druhého koláča. Avšak s časovým limitom 90 minút mu to už nevyšlo.
„Chcel som vám predstaviť tradičné jablkové pité, ale bohužiaľ je skôr tragické,“ predstavil Martin svoj koláč porote. Hodnotenie nakoniec nebolo také zlé, ako Martin sám svoj koláč opísal. Petra vyzdvihla jeho nasadenie a odhodlanie nevzdať sa, a Jožka ocenila pekné zdobenie a dokončenie dezertu.
Jablkové pité od Martina
Popis
Tradičné jablkové pité nemôže chýbať na našom rodinnom stole. Pri kúpe pozemku bola na našej záhrade jabloň, ktorá sa tvárila, že vyhynie. Venoval som sa jej, zúžitkoval skúsenosti, ktoré som získal, keď som ako malý pomáhal otcovi na záhrade a jabloň zachránil. Hlavne v jesennom období je to veľmi vďačný dezert a hlavne deti sa z neho náramne tešia.Ingrediencie
Cesto
- 3 a 1/3 hrnčeka hladkej múky
- 3 a 1/3 hrnčeka polohrubej múky
- 2 a ½ hrnčeka práškového cukru
- 5 balení vanilkového cukru
- 2 balenia rastlinného tuku
- 1 balenie prášku do pečiva
- ¼ hrnčeka škorice
- 4 ks vajcia M
- kôra z 2 BIO citrónov
Plnka
- 2,5 kg jabĺk golden delicious
- 5 balení vanilkového cukru
- škorica
Ozdoba
- škoricové cesto v tvare jabĺk a listu
- 1 hrnček práškového cukru
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 °C.
- Plech rozmeru 28 x 28 cm vymastíme a vysypeme múkou.
- Múku s cukrom a práškom do pečiva preosejeme, pridáme vanilkový cukor, kôru z citróna, rastlinný tuk a celé vajíčka.
- Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na pár minút do chladničky.
- Pokiaľ sa nám chladí cesto, pripravíme si plnku z jabĺk.
- Jablká zbavíme šupky a nastrúhame na veľkom strúhadle. Dochutíme vanilkovým cukrom a škoricou.
- Keď už cesto nie je mäkké, môžeme začať pracovať.
- Vyberieme z chladničky a rozdelíme na 3 časti. Cesto vyvaľkáme a prenesieme na plech.
- Navrstvíme plnku a prikryjeme druhým cestom.
- Vrchné cesto popicháme vidličkou.
- Tretie cesto zmiešame so škoricou, aby bolo viacej dochutené a malo tmavšiu farbu.
- Cesto si rozvaľkáme, povykrajujeme vzor jabĺk a ozdobíme koláč.
- Ozdobený koláč dáme piecť do vyhriatej elektrickej rúry na 30 – 40 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a bohato posypeme práškovým cukrom.
Jahodové srdce od Tonky
Popis
Súhra mandlí, jahôd a prosecca je čistá romantika. Je to valentínske srdce pre môjho manžela, ktorý stojí pri mne, zvláda aj moje nálady a poslušne umýva riady po pečení. Takto nejak vyzerajú naše romantické chvíle vo dvojici - trochu sladkého, jahody a bublinky.
Ingrediencie
Cesto
- 1 hrnček masla
- 1 hrnček trstinového cukru
- 4 vajcia M
- 1 a ½ hrnčeka mandľovej múky
- ¼ hrnčeka krupice
- 1 hrnček ricotty
- 1 PL mascarpone
- 1 ČL vanilkového extraktu
- kôra z jedného citróna
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
Krém
- 1 a ½ hrnčeka mlieka
- 1 pudingový prášok
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 a ¼ hrnčeka masla
- 1/3 hrnčeka prosecca
Ozdoba
- 25 kusov väčších jahôd
- mäta
- prosecco do pohárov
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C. Na veľký plech položíme papier na pečenie, ktorým obalíme zo spodnej strany ráfik v tvare srdca o priemere 32 cm.
- Na prípravu cesta si vyšľaháme zmäknuté maslo s polovicou cukru do peny. Postupne pridávame po jednom žĺtku, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, mandľovú múku, krupicu, ricottu, mascarpone a nakoniec citrónovú šťavu. Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov, druhú polovicu cukru a soľ. Takto pripravené cesto vylejeme do pripraveného ráfika.
- Pečieme 35-40 minút.
- Na krém si najprv uvaríme hustý puding z mlieka, pudingového prášku a cukru. Prikryjeme fóliou a necháme mierne zachladiť. Následne do pudingu zašľaháme prosecco a maslo.
- Na vychladený korpus nanesieme krém a úhľadne naukladáme na plátky nakrájané jahody.
- Podávame s vychladeným proseccom.
Bábovka pre návštevu od Danky
Popis
Bábovka s ruby čokoládou na povrchu je u našich detí tutovka a dokáže sa zjesť veľmi rýchlo. Pamätám si, ako počas jednej návštevy zmizla za malú chvíľku. Keď chcem doma upiecť niečo rýchle, ale zároveň výnimočné, siahnem po tejto kombinácii. Táto bábovka je výnimočná aj tým, že som použila naše domáce vajíčka a kefír, ktorý si vyrábam sama a ktorý je stabilnou súčasťou nášho domáceho jedálnička - či už samostatne, v chlebíku alebo takto v koláči či bábovke.
Ingrediencie
Korpus
- 3 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 a ½ šálky kefíru
- 2 šálky hladkej múky
- ½ ČL soli
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 2 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 a ½ hrnčeka čerstvých černíc
- 2 – 3 PL sušenej čiernej moruše
Ozdoba
- 1 hrnček ruby čokolády
- 10 – 15 kusov jedlých sirôtok na ozdobenie
- 1 PL sušenej čiernej moruše
Postup
- Rúru zapneme na 180 °C. Formu si vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Vajcia vymiešame s cukrom, následne pridáme vanilkový extrakt a nadrobno nakrájané sušené moruše.
- V ďalšej miske si zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a striedavo s kefírom pridávame k vajíčkovej zmesi a miešame metličkou.
- Na záver pridáme černice obalené v múke a jemne premiešame.
- Zmes vylejeme do formy a dáme piecť na 50 minút, pričom posledných 5 minút pečieme len na dolný ohrev.
- Bábovku necháme mierne vychladnúť a potom ju vyklopíme z formy.
- Ruby čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, necháme chvíľu vychladnúť a pomocou lyžice nalievame na bábovku tak, aby sa vytvárali rovnomerné stekance.
- Dozdobíme čerstvými černicami, na drobno nakrájanými sušenými morušami, sirôtkami a ozdobami z čokolády.
Prázdninový koláč od Dávida
Popis
Mrkvový koláč nám často piekla babka, keď sme boli so sestrou na prázdninách. Koláč nám babka zbalila a išli sme do neďalekého parku, kde sme si pri preliezkach urobili piknik a pochutnali si na tomto koláčiku.
Ingrediencie
Korpus
- 1 a ½ hrnčeka kryštálového cukru
- ¾ hrnčeka oleja
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 3 hrnčeky nastrúhanej surovej mrkvy
- 3/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov
- ¾ balenia prášku do pečiva
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 3 vajcia
- 2 ČL čerstvého zázvoru
Krém
- 500 g cream cheese
- 60 g práškového cukru
- šťava z jedného citróna
- kôra z jedného pomaranča
Mrkvový džem s brandy
- 1 kg uvarenej mrkvy
- 200 g vody
- 350 g kryštálového cukru
- šťava z dvoch citrónov
- 4 lyžičky čerstvého zázvoru
- 10 g pektínu
- 100 ml brandy
Ozdoba
- nasekané a celé pekanové orechy
- 100 g zeleného marcipánu
- 250 g oranžového marcipánu
Postup
- Vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.
- Postupne na striedačku pridávame olej a zvyšné sypké suroviny.
- Na konci primiešame mrkvu a zázvor.
- Pečieme pri 180 °C 40 minút vo forme s priemerom 30 cm.
- Kým sa koláč pečie, cream cheese vyšľaháme spolu s práškovým cukrom.
- Pridáme šťavu z citróna, kôru z pomaranča a krém prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, pomocou ktorého ho budeme nanášať na vychladnutý koláč spolu s mrkvovým džemom.
- Uvarenú mrkvu rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
- Pridáme 2 PL cukru a 10 g pektínu a za stáleho miešania privedieme do varu.
- Po minúte varenia pridáme zvyšný cukor, zázvor a varíme za stáleho miešania asi 10 minút, kým džem nezhustne.
- Na konci pridáme šťavu z citróna a brandy.
- Menšiu časť marcipánu nafarbíme na zeleno, väčšiu na oranžovo a ručne si vymodelujeme mrkvičku na ozdobovanie.
Babičkin hrnčekový koláč od Evky
Popis
S týmto koláčom sa mi spájajú moje úplne prvé skúsenosti s pečením ako dieťaťa. Najprv mi ho robievala babka a neskôr s maminou pomocou som ho skúšala sama... chuť toho ešte neupečeného cesta si viem doteraz vybaviť.Ingrediencie
Suroviny
- 3 hrnčeky acidofilného mlieka
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 3 hrnčeky hrubej múky
- 2 polievkové lyžice kakaa
- ½ hrnčeka oleja
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 204 g zaváraných čučoriedok
Ozdoba
- 500 g práškového cukru
- 1 dl oleja
- horúca voda
- 100 g červených ríbezlí
- 259 g čerstvých čučoriedok
- medovka
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C a oválnu keramickú misu (rozmer cca 40x25 cm) vymastíme a posypeme múkou.
- Do misky si nasypeme všetky sypké suroviny: hrubú múku, práškový cukor, kakao a sódu bikarbónu. Všetko spolu premiešame.
- Pridáme acidofilné mlieko a olej. Dôkladne premiešame a rovnomerne nalejeme do keramickej misy.
- Čučoriedky scedíme a lyžičkou ich pokladáme na vrch cesta. Dáme do rúry a pečieme cca 30-35 minút.
- Práškový cukor si vymiešame s 2 PL oleja a 3 PL horúcej vody. Vymiešame z toho cukrovú polevu.
- Nalejeme na vychladnutý a upečený koláč a podľa vlastnej fantázie ozdobíme červenými ríbezľami a čerstvými čučoriedkami.
Bezlepkové brownies od Janky
Popis
Na to aby sa v našej rodine stal koláč skutočne rodinný a obľúbený, musí byť bezlepkový, čokoládový, nie suchý, s ovocím, pôsobiť komplikovane a zároveň byť nenáročný. Samozrejme, aby som ho v prípade potreby vedela upiecť aj s Hankou. Tento koláč pečiem aj v bezmliečnej verzii a dokonca pre diabetikov, keď má prísť na návštevu skutočne celá rodina.Ingrediencie
Cesto
- 2 konzervy červenej fazule v sladkoslanom náleve (alebo 2 a pol hrnčeka uvarenej fazule)
- 3 vajcia
- 1 šálka trstinového cukru
- 6 PL oleja
- 6 PL kakaa
- 1 ČL mletej škorice
- 2 ČL kypriaceho prášku
- štipka soli
Ochutená tvarohová mriežka
- ½ hrnčeka mascarpone
- ½ hrnčeka jemného plnotučného tvarohu
- 3 ČL vanilkového cukru
- kôra z polovice bio citróna
- 1 PL gustínu
Višňový puding
- 1 hrnček zaváraných višní so šťavou
- 2 PL pudingového prášku
- 3 PL rumu
- ½ ČL mletého klinčeka
- 2 PL kryštálového cukru
Postup
- V mixéri so sekáčikom (prípadne s tyčovým mixérom) rozsekáme fazule s vajíčkami na kašu. Zmes vylejeme do misky a pridáme zbytok surovín. Cesto dobre rozmiešame. Vznikne nám čokoládové cesto, ktoré vylejeme do formy vyloženej papierom na pečenie.
- Tvarohovú časť pripravíme rovnako jednoducho. V miske vymiešame pomocou ručného mixéra všetky suroviny. Tvarohovú hmotu nalejeme do zdobiaceho vrecúška a odstrihneme špičku.
- Na čokoládové cesto nastriekame mriežku a dáme piecť pri 180°C horný spodný ohrev 30 – 40 minút.
- Do misky nalejeme višne so šťavou, ktoré jemne rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme pudingový prášok, cukor a metličkou dobre premiešame, aby nevznikli hrudky. Dolejeme rum a klinčeky, umiestnime na sporák a necháme zmes zovrieť. Uvaríme višňový puding (cca 5 minút). Zmes necháme vychladnúť občasným premiešaním.
- Višňový puding prelejeme do cukrárskeho vrecka a opäť odstrihneme špičku. Puding nanášame na každú druhú čiaru tvarohového krému, až vytvoríme mriežku.
Piškótový melón od Martiny
Popis
Tento melónový koláč v každom zaručene prebudí spomienky na leto. Nepoznám snáď nikoho, kto by toto šťavnaté ovocie (zeleninu) nemiloval. Farebnosť, šťavnatosť a sviežosť tohto koláča vo vás prebudí rovnaké pocity. Zrazu sa ocitnete na pláži s kúskom šťavnatého melóna v ruke.Ingrediencie
Špenátová piškóta
- 2 vajcia L
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1,75 hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka oleja
- 2 PL prášku do pečiva
- 2 PL citrónovej kôry
- 3 PL citrónovej šťavy
- 3 hrnčeky (natlačené) čerstvých špenátových listov
- 1 vanilkový cukor
Krém
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie 33%
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 ČL želatíny
- 1 PL vanilkovej pasty
- 1/3 hrnčeka vody
Želé
- 2 hrnčeky čerstvých jahôd
- ¼ hrnčeka čerstvých čučoriedok
- 3 ČL želatíny Dr. Oetker
- 3 hrnčeky šťavy z jahodového kompótu
Ozdoba
Postup
- Rúru vyhrejeme na 170 °C.
- Špenátové listy rozmixujeme v kuchynskom robote dohladka.
- Múku preosejeme s práškom do pečiva.
- Vajcia vyšľaháme s cukrom do svetlej, hustej peny. Potom pridáme rozmixovaný špenát, citrónovú kôru a šťavu. Striedavo prilievame tenkým prúdom olej a zmes suchých ingrediencií.
- Formu o priemere 28 – 30 cm vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme cesto a pečieme pri teplote 170 °C asi 25 – 30 minút. Urobíme test špajľou. Keď ju zapichneme do stredu koláča, tak zostane čistá. Vtedy je cesto dobre upečené. Necháme výchladiť.
- Želatínu zmiešame so studenou vodou a necháme napučať. Potom ju zohrejeme, napríklad v mikrovlnke, a miešame, kým sa nerozpustí.
- Smotanu šľaháme do zhustnutia, potom pridáme práškový cukor a prilejeme mierne vychladenú želatínu. Ihneď nanesieme na špenátový korpus.
- Odmeriame, či máme 700 ml šťavy, v prípade potreby dolejeme vodou alebo nedáme všetku šťavu.
- Želé rozmiešame s trochou vzniknutej šťavy z jahôd a pridáme do ostatnej. Celé zahrejeme, kým nezačne vrieť, a odstavíme. Necháme mierne schladiť.
- Medzitým si nakrájame jahody na plátky a poukladáme ich na smotanový krém.
- Opatrne nalejeme časť jahodového želé a poukladáme čučoriedky. Zalejeme ostatným želé.
- Odložíme do chladničky poriadne vychadiť.
- Dozdobíme lístkom čerstvej mäty.
Raňajkový koláč od Tinky
Popis
Manželov obľúbený nápoj k raňajkám počas víkendov je horúce kakao. Musí byť vždy dávkované v presnom pomere 2 dcl mlieka a 5 kopcovitých lyžičiek sladkého kakaového pokladu. Preto som dlho hľadala receptík na koláč, ktorý by svojím zložením pripomínal lahodnú chuť víkendových rán.Ingrediencie
Korpus
- 4 celé vajcia M
- štipka soli
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
- 1 hrnček polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- ¾ hrnčeka oleja
Poliatie korpusu
- ½ hrnčeka silnej nesladenej instantnej kávy
Poleva
- 500 g mascarpone
- 10 g práškového cukru
- 1 smotana na šľahanie 33%
- vanilkový extrakt
- 1 hrnček čokolády 54%
- 150 ml kyslej smotany
- na ozdobu 24 ks kávových zŕn
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 °C a plech vymastíme tukom a vysypeme múkou.
- Uvaríme silnú kávu a necháme vychladiť.
- Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
- Pridáme preosiate kakao, múku a prášok do pečiva, zľahka zamiešame a nakoniec pridáme olej.
- Pečieme približne 35 – 40 minút.
- Ešte horúci korpus navlhčíme uvarenou kávou a necháme vychladnúť.
- Mascarpone vyšľaháme s mletým cukrom (asi 3-5 minút) a šľahačkovou smotanou.
- Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a postupne pridáme 150 ml kyslej smotany, pomaly metličkou zamiešavame, až je ganache krásne lesklá.
- Na vychladnutý korpus navrstvíme mascarpone a potom čokoganache.
Zdravé minibábovky od Miriam
Popis
Tento koláč som si vybrala, pretože rada skúšam zdravé varianty koláčov. Keďže cvičím, snažím sa aj zdravšie stravovať. Tieto mini bábovky vždy rada upečiem na nedeľu strávenú v prírode s rodinou. Korpus na bábovky sa skladá z ovsených vločiek, kešu a bieleho jogurtu, vo vnútri je biely jogurt s karamelom.Ingrediencie
Mini bábovky
- 1 a ½ hrnčeka mletých ovsených vločiek
- 1 hrnček bieleho jogurtu
- 3 lyžice medu
- 1 hrnček trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- 1 hrnček mletých kešu orechov
Náplň
- 1 hrnček bieleho smotanového jogurtu 10% (300 ml)
- 30 g karamelovej čokolády
Poleva
- 2 hrnčeky karamelovej čokolády
- 2 lyžice vody/poprípade oleja
Ozdoba
- 100 g kešu orechov
- 30 g ovsených vločiek
- mix sušených kvetov
- 30 g čučoriedok
Postup
- V miske zmiešame všetky mokré suroviny ako žĺtky, jogurt, med a potom pridáme všetky zvyšné sypké suroviny a premiešame.
- Na záver pridáme vyšľahané bielka a opatrne vmiešame do zmesi.
- Formičku na mini bábovky nastriekame olejom a pridáme cesto.
- Pečieme na 180 °C 20 minút.
- Nad vodným kúpeľom roztopíme čokoládu a opatrne pridávame biely jogurt, aby sa nám nezrazil. Necháme vychladnúť, aby mal tuhú konzistenciu.
- Upečené bábovky necháme vychladnúť a vyklopíme na podložku, naplníme bielym jogurtom s čokoládou.
- Nakoniec polejeme polevou z karamelovej čokolády, ktorú sme roztopili nad vodným kúpeľom a postupne pridali 2 lyžice oleja alebo vody.
- Naplnené mini bábovky ozdobíme kešu orieškami, ovsenými vločkami, kvetmi a čučoriedkami.
Rozkvitnutý koláč od Moniky
Popis
Tento koláč pečiem väčšinou v lete, keď je sezóna ovocia. Je to rýchly koláč pre nečakanú návštevu alebo keď vás nečakane pozvú na letnú grilovačku.
Ingrediencie
Cesto
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 hrnček vlažnej vody
- 1 hrnček oleja
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- ½ balenia prášku do pečiva
- štipka soli
Tvarohová plnka
- 500 g jemného tvarohu
- 1 kyslá pochúťková smotana
- 125 g masla
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 bio citrón
Na dozdobenie
- 5 – 6 väčších jahôd
- 3 – 4 marhúľ
- 100 g čučoriedok
- 100 g malín
- 1 kivi
- 2 balenia čírej želatíny
- 500 ml vody
Postup
- Plech vymažeme olejom a vysypeme múkou. V miske zmiešame vajíčka, olej, cukor a vodu do peny. Do takto vzniknutej masy preosejeme múku s práškom do pečiva a soľou. Cesto vylejeme na plech a pečieme na 180 °C približne 30 minút, kontrolujeme špajdľou.
- Tvarohovú plnku pripravíme tak, že vymiešame do peny maslo a práškový cukor. Pridáme tvaroh, kyslú smotanu, kôru a šťavu z citróna. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý korpus.
- Jahody, kiwi a marhule nakrájame na plátky. Krém nazdobíme ovocím, z ovocia tvoríme okvetné lístky a medzery vyplníme drobným ovocím.
- Pripravíme si želatínu podľa odporúčaného návodu. Ovocie zalejeme želatínou a dáme vychladiť.
Víkendový banana bread od Paliho
Popis
Pri téme domov sa mi vybavuje pravidelné víkendové pečenie. Vždy musí byť niečo sladké ku popoludňajšej kávičke. A niekedy nie je čas na zložitú prípravu. Preto si jednoducho zmiešame suroviny v jednej miske. Banana bread som doplnil o pistácie a chuťový kontrast tvorí poleva z ruby čokolády s jemným citrusovým akcentom. Dekorujem čerstvými malinami.Ingrediencie
Pistáciový banana bread
- 3 stredne veľké zrelé banány
- ½ hrnčeka hnedého cukru
- ½ hrnčeka krupicového cukru
- ½ hrnčeka roztopeného masla
- 2 vajcia M
- ½ hrnčeka bieleho jogurtu
- 10 PL hladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- 7 PL nasekaných pistácií
Poleva z ruby čokolády
- 5 PL ruby čokolády
- 4 PL smotany na šľahanie 33 %
Ozdoba
- 125 g čerstvých malín
- 50 g lúpaných pistácií
- 150 g ruby čokolády
Postup
- Rúru zohrejeme na 160 °C a chlebíčkovú formu vystelieme papierom na pečenie.
- V miske i vidličkou popučíme banány. Roztopíme maslo a keď je vlažné, pridáme cukry, jogurt, vajcia a popučené banány. Všetko dôkladne premiešame metličkou. Stačí ručne. Múku premiešame so sódou a soľou a preosejeme do banánovej zmesi. Nakoniec zamiešame nasekané pistácie.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 50 – 60 minút.
- Na polevu zahrejeme v miske čokoládu spolu so smotanou a vymiešame dohladka, pokiaľ sa suroviny pekne spoja. Nalejeme na vrch koláča a rozotrieme.
- Dekorujeme čerstvými malinami, pistáciami a kúskami vytemperovanej čokolády.
Šťavnatý koláčik od Elizabeth
Popis
Cukinový koláč mi pripomína roky z detstva, keď som vyrastala na dedine. Okrem iných druhov zeleniny si najviac pamätám cukinu, lebo doma sme z nej dokázali pripraviť všeličo: koláče, placky, fašírky, polievky, zapekanú cukinu... Keď pečiem tento koláč, s radosťou spomínam na domov a celú moju rodinu.Ingrediencie
Cesto
- 6 vajec
- 2 hrnčeky kryštálového cukru
- 3 ks stredne veľkých cukiet (4 hrnčeky postrúhanej cukety)
- 6 a ½ veľkej PL vody
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 PL kukuričného škrobu
- 2 PL škorice
- 1 hrnček orechov
- hrsť hrozienok
- 1 prášok do pečiva
- 2 PL oleja
Džem
- 250 g mrazeného ovocia mix
- 125 g želírovacieho cukru
Poleva
- 1 hrnček horkej čokolády (54 %)
Maslové kvety
- 250 g masla
- 200 g pomarančovej čokolády
- 100 g bielej čokolády
Postup
- Rúru zohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Vajcia a cukor spoločne vyšľaháme.
- Múku, škoricu, orechy, hrozienka a prášok do pečiva zmiešame.
- Pridávame do vajíčkovej zmesi.
- Postupne pridávame do zmesi postrúhanú cuketu.
- Zmes vylejeme do plechu s rozmerom 36 cm x 26 cm.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C 15-20 minút.
- Dáme vychladnúť a natrieme domácim ovocným džemom.
- Spravíme si polevu z čokolády a potrieme celý koláč po vrchu.
- Dozdobíme ľubovoľne, napríklad kvietkami z maslového krému.