• Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s04 - 11. kolo - kreatívna výzva - Otočené torty


V kreatívnej výzve pripravovali súťažiaci otočené torty pripomínajúce luster zavesený na kruhovej konštrukcii. Výzva hodná profesionálnych cukrárov dopadla vynikajúco.

Každý z finalistov priniesol porote doslova umelecké dielo. Zvlášť Janka zažiarila zásnubnou tortou, ktorá ukrývala veľkolepé prekvapenie. Po rozkrojení našla porotkyňa Petra v torte krabičku so zásnubným prsteňom.


„Ja som dostala diamant,“ zvolala nadšene, keď si prsteň navliekla na prst. Táto nečakaná situácia rozosmiala celý stan, najmä keď Petra s úsmevom ignorovala Jožkin pokyn odrezať kúsok torty.

„Takže pani kontrolórka, takto sa to robí?“ smial sa Juraj, keď Janka zažartovala, že týmto gestom chcela „poistiť“ svoj postup do finále.

Najťažšie rozhodovanie v histórii

Torty vyrazili porotkyniam dych. Vybrať finálovú trojicu bolo pre porotkyne obrovskou výzvou. „Nebudeme sa pozerať na to, kto vypadáva, ale kto pôjde do finále,“ povedala Petra pred vyhodnotením.

Tento moment, ktorý nastal v nedeľu v stane, sa ešte neodohral v žiadnej predchádzajúcej sérii. „Toto bude jedinečné rozhodovanie a najťažšie za celú šou, odkedy ju máme na Slovensku,“ zhodnotila Jožka.

Napokon však museli rozhodnúť. Pred bránami veľkého finále skončila Martina. Do finále postúpili Janka, Danka a Pali. Už ďalšie kolo rozhodne, kto získa titul majstra alebo majsterky pečenia.


Torta na karneval od Martiny

 

Popis

Milujem prekvapenia a túto tortu zbožňujem. Pripomína mi moje zásnuby a začiatok spoločného života s manželom. Avšak nie len to. Je to aj začiatok môjho pečenia. Pred svadbou som nepiekla, no ako správna žienka, naučila som sa variť a rovnako aj piecť.

Ingrediencie

Korpus 15 cm
  • 200 g horká čokoláda 54%
  • 170 g maslo
  • 145 g horúcej vody
  • 170 g vajec
  • 145 g kyslej smotany
  • 60 g oleja
  • 2 a ¼ ČL vanilkového extraktu
  • 170 g práškový cukor
  • 170 g hnedý cukor
  • 285 g hladká múka
  • 60 g kakao
  • 1 a ¾ ČL sóda bikarbóna
  • ¼ a viac soli
Korpus 25 cm
  • 330 g horká čokoláda 54%
  • 285 g maslo
  • 240 g horúcej vody
  • 285 g vajec
  • 240 g kyslej smotany
  • 95 g oleja
  • 3 a ¾ ČL vanilkového extraktu
  • 285 g práškový cukor
  • 285 hnedý cukor
  • 470 g hladká múka
  • 95 g kakao
  • skoro 3 ČL sóda bikarbóna
  • viac ako ½ ČL soli
Korpus 35 cm
  • 460 g horká čokoláda 54%
  • 395 g maslo
  • 335 g horúcej vody
  • 395 g vajec
  • 335 g kyslej smotany
  • 135 g oleja
  • 5 a ¼ ČL vanilkového extraktu
  • 395 g práškový cukor
  • 395 g hnedý cukor
  • 660 g hladká múka
  • 135 g kakao
  • 4 ČL sóda bikarbóna
  • Skoro 1 ČL soli
  • maslo na potretie foriem
Swiss meringue butter cream 15 cm
  • 210 g bielka
  • 280 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 375 g masla
Swiss meringue butter cream 25 cm
  • 350 g bielka
  • 462 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 625 g masla
Swiss meringue butter cream 35 cm
  • 490 g bielka
  • 650 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 875 g masla
  • Oranžová gélová farba
Potretie korpusov
  • 1000 g jahodového pyré
  • 200 g griotky

Postup                         


Dvojitá narodeninová torta od Paliho

 

Popis

Grandiózna torta si zaslúži špeciálnu príležitosť, kde sa bude podávať. Moja bude mať dve farebne odlišné tváre, venované mne a mojej sestre dvojičke Monike. Na spoločnej oslave narodenín bude určite pútať pozornosť.

Ingrediencie

Mandľový korpus 15x15 cm
  • 10 ks vajec
  • 13 PL oleja
  • 290 g práškového cukru
  • 308 g hladkej múky
  • 24 g prášku do pečiva
  • 92 g mandľovej múky
  • 5 g soli
Mandľový korpus 20x20 cm
  • 12 ks vajec
  • 16 PL oleja
  • 346 g práškového cukru
  • 370 g hladkej múky
  • 30 g prášku do pečiva
  • 110 g mandľovej múky
  • 6 g soli
Mandľový korpus 25x25 cm
  • 16 ks vajec
  • 20 PL oleja
  • 460 g práškového cukru
  • 492 g hladkej múky
  • 40 g prášku do pečiva
  • 146 g mandľovej múky
  • 8 g soli
Vanilkový krém s citrónovým likérom
  • 2000 ml mlieka
  • 200 ml citrónového likéru
  • 2 ks vanilkový lusk
  • 12 žĺtkov
  • 264 g kukuričného škrobu
  • 440 g práškového cukru
  • 920 g masla
  • 6 PL citrónového likéru
Sirup na polievanie korpusov
  • 320 g jahodového pyré
  • Šťava z 2 citrónov
  • 7 PL citrónového likéru
  • 280 g vody
  • 315 g práškového cukru
Švajčiarsky maslový krém
  • 625 g vaječných bielkov
  • 1250 g krupicového cukru
  • 1250 g masla
Zdobenie
  • 10x A4 waflového papiera
  • Potravinové farbivo tukové – zelené, fialové

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 °C.
  2. Korpusy pripravujeme rovnako: Bielka s cukrom vyšľaháme na hustý sneh. Žĺtka zmiešame s olejom, pridáme k bielkam a rýchlo zašľaháme. Na viac krát zapracujeme preosiate suché suroviny. Pečieme v štvorcových ráfikoch 30-35 minút. Prepečenie kontrolujeme špajdlou.
  3. Na krém zahrejeme mlieko s vanilkovým luskom a časťou citrónového likéru. V extra mise vymiešame žĺtka s kukuričným škrobom a cukrom. Spojíme zmesi, uvaríme hustý krém, zamiešame likér a polovicu masla. Po vychladnutí vyšľaháme so zvyšným maslom.
  4. Sirup pripravíme zahriatím pyré, citrónovej šťavy, vody a cukru. Prevaríme, na záver pridáme citrónový likér a necháme vychladnúť.
  5. Švajčiarsky maslový krém pripravíme zahrievaním bielkov a cukru vo vodnom kúpeli, kým sa cukor nerozpustí. Vyšľaháme do vychladnutia a postupne pridáme maslo. Dofarbíme na zeleno a fialovo podľa potreby.
  6. Korpusy rozrežeme na 4 vrstvy, navlhčíme sirupom a naplníme vanilkovým krémom. Pripravené časti dáme zachladiť.
  7. Chladené torty potrieme švajčiarskym krémom. Zdobíme waflovým papierom a farebným krémom podľa fantázie.
  8. Torty umiestnime na konštrukciu a naaranžujeme na oslavu.


Torta na firemnú party od Danky

 

Popis

Torta na firemnú party je dokonalou kombináciou bohatých čokoládových korpusov, jemnej ganáže a elegantného švajčiarskeho maslového krému. Zdobenie s oranžovou farbou a waflovým papierom dodáva tortám moderný a sofistikovaný vzhľad, ideálny na každú firemnú oslavu.

Ingrediencie

Korpus 15 cm
  • 200 g horkej čokolády (54%)
  • 170 g masla
  • 145 g horúceho pomarančového džúsu
  • 170 g vajec
  • 145 g kyslej smotany
  • 60 g oleja
  • 2 ¼ ČL vanilkového extraktu
  • 170 g práškového cukru
  • 170 g hnedého cukru
  • 285 g hladkej múky
  • 60 g kakaa
  • 1 ¾ ČL sódy bikarbóny
  • 3 g soli
  • Kôra z ¾ pomaranča
Korpus 20 cm (2x)
  • 262 g horkej čokolády (54%)
  • 225 g masla
  • 190 g horúceho pomarančového džúsu
  • 225 g vajec
  • 190 g kyslej smotany
  • 75 g oleja
  • 3 ČL vanilkového extraktu
  • 225 g práškového cukru
  • 225 g hnedého cukru
  • 375 g hladkej múky
  • 75 g kakaa
  • 2 ¼ ČL sódy bikarbóny
  • 4 g soli
  • Kôra z 1 pomaranča
Korpus 30 cm
  • 395 g horkej čokolády (54%)
  • 340 g masla
  • 285 g horúceho pomarančového džúsu
  • 340 g vajec
  • 285 g kyslej smotany
  • 115 g oleja
  • 4 ½ ČL vanilkového extraktu
  • 340 g práškového cukru
  • 340 g hnedého cukru
  • 565 g hladkej múky
  • 115 g kakaa
  • 3 ¼ ČL sódy bikarbóny
  • 6 g soli
  • Kôra z 1 ½ pomaranča
Ganáž
  • 15 cm: 225 g horkej čokolády (54%), 20 g masla, 300 ml smotany (33%), 40 ml pomarančového likéru
  • 20 cm (2x): 300 g horkej čokolády (54%), 25 g masla, 400 ml smotany (33%), 50 ml pomarančového likéru
  • 30 cm: 450 g horkej čokolády (54%), 40 g masla, 600 ml smotany (33%), 75 ml pomarančového likéru
Swiss meringue butter cream
  • 15 cm: 210 g bielkov, 280 g kryštálového cukru, štipka soli, 375 g masla
  • 20 cm (2x): 280 g bielkov, 370 g kryštálového cukru, štipka soli, 500 g masla
  • 30 cm: 420 g bielkov, 555 g kryštálového cukru, štipka soli, 750 g masla
  • Oranžová gélová farba
Potretie korpusov
  • 1000 g pomarančového pyré
  • 200 g vody
  • 100 g hnedého cukru
Zdobenie
  • Waflový papier

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortové formy vyložíme papierom na pečenie a boky natrieme maslom.
  2. Čokoládu, maslo a vodu nahrejeme, kým sa spoja. Vajcia, kyslú smotanu, olej a vanilku vyšľaháme, pridáme práškový a hnedý cukor, vyšľaháme do hladka a pridáme čokoládovú zmes.
  3. Do misky preosejeme múku, kakao, sódu bikarbónu a soľ. Primiešame do čokoládovej zmesi a šľaháme, kým sa nespojí.
  4. Cesto rozdelíme do foriem a pečieme 35-45 minút. Po upečení korpusy vyrovnáme na doske.
  5. Po vychladnutí zrežeme vrchnú časť a rozrežeme na dve časti požadovanej hrúbky (2-2,5 cm).
  6. Ganáž pripravíme tak, že horúcu smotanu nalejeme na čokoládu, maslo a likér. Necháme odstáť, premiešame do hladka a necháme vychladnúť.
  7. Swiss meringue butter cream: Bielka a cukor zahrievame nad parou, kým sa cukor nerozpustí (71 °C). Vyšľaháme a postupne pridávame maslo. Nakoniec pridáme farbivo, ak je potrebné.
  8. Sirup pripravíme z vody, cukru a pomarančového pyré. Zahrejeme a natierame ním korpusy.
  9. Korpusy potrieme sirupom, striedame vrstvy ganáže a krému. Torty dáme zachladiť.
  10. Oranžový krém nanesieme na dve torty. Na jednej tortu vytvoríme štruktúru pomocou hubky. Biele torty ozdobíme waflovým papierom a kvetmi s floristickou páskou.
  11. Všetky torty umiestnime na stojan.


Zásnubná torta s prekvapením od Janky

 

Popis

Milujem prekvapenia a túto tortu zbožňujem. Pripomína mi moje zásnuby a začiatok spoločného života s manželom. Avšak nie len to. Je to aj začiatok môjho pečenia. Pred svadbou som nepiekla, no ako správna žienka, naučila som sa variť a rovnako aj piecť.

Ingrediencie

Citrónový korpus
  • 6 vajec
  • 7 PL kryštálového cukru
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • Kôra z 1 citróna
  • Šťava z 1 citróna
  • 1 kypriaci prášok
  • 2 PL oleja
  • 6 PL hladkej múky
  • 6 PL polohrubej múky
  • 1/3 PL soli
Orechový korpus
  • 6 vajec
  • 7 PL kryštálového cukru
  • 3 PL oleja
  • 1 PL vody
  • 5 PL mletých orechov (pistácie alebo vlašské orechy)
  • 2 PL hladkej múky
  • 5 PL polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 1/3 PL soli
Džem zo zemolesu
  • 500 g ovocia zemolesu
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 2 paličky škorice
  • Šťava z 1 citróna
Čučoriedkový krém
  • 500 ml čučoriedkového pyré alebo rozmixovaných mrazených čučoriedok
  • 500 ml mlieka
  • 100 g Zlatého klasu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 600 g masla
  • 100 g práškového cukru
Swiss krém
  • 250 g bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • 500 g masla
  • Potravinárske farby
Prekvapenie
  • Zásnubný prsteň

Postup

  1. Pripravíme základ na krém: mlieko, čučoriedkové pyré, Zlatý klas a kryštálový cukor dáme do hrnca. Uvaríme hustý puding a necháme vychladiť.
  2. Korpusy pečieme v okrúhlej forme (priemer 25 cm) alebo na plechu. Po upečení okrúhle korpusy rozrežeme na polovicu, pláty na plechu na požadovaný tvar srdca.
  3. Citrónový a orechový korpus pripravíme tak, že bielka vyšľaháme s cukrom a soľou do tuhého snehu. Žĺtka zmiešame s tekutými surovinami, pridáme suché suroviny a časť snehu. Zmes jemne premiešame a postupne pridávame zvyšok snehu. Pečieme pri 180 °C a kontrolujeme špáradlom.
  4. Na džem zemoles varíme ovocie so želírovacím cukrom, šťavou z citróna a škoricou. Po rozvarení rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ešte 5 minút.
  5. Čučoriedkový puding vyšľaháme na krém, pridáme vymiešané maslo s práškovým cukrom a postupne spojíme.
  6. Swiss krém pripravíme tak, že vajcia s cukrom šľaháme nad parou, kým sa cukor nerozpustí. Po vychladnutí pridávame maslo a šľaháme do hustého krému.
  7. Korpusy plníme takto: orechový korpus polejeme vaječným likérom, nastriekame krém, zarovnáme, pridáme džem, citrónový plát a opakujeme vrstvy podľa potreby. Tortu zarovnáme krémom a dáme stuhnúť.
  8. Tortu obrežeme podľa potreby, okrúhle korpusy rozpolíme a stredovú tortu vytvarujeme do srdca. Doplníme korpusmi na požadovaný tvar.
  9. Celú tortu obtrieme swiss krémom a necháme stuhnúť.
  10. Vytvoríme okienko na prekvapenie, naplníme ho a označíme.
  11. Tortu ozdobíme pomocou ozdobnej špičky a špachtľovania, miesto s prekvapením označíme srdiečkom.
  12. Tortu upevníme na konštrukciu a pomocou krému zatrieme konštrukciu.