• Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s04 - 11. kolo - osobná výzva - Odpaľované cesto


V semifinálovom kole sa predviedli štyria finalisti - Danka, Martina, Pali a Janka. Témou tohto kola boli inšpirácie.

V osobnej výzve si súťažiaci preverili svoje schopnosti, keď museli pripraviť odpaľované cesto na slano.

Ako si s výzvou poradili sa dozviete v receptoch nižšie.
Odpaľované venčeky 1


Slané venčeky od Janky

 

Popis

Môj manžel nie je veľkým milovníkom sladkého, skôr preferuje slané pečivo a tradičné suroviny. Ak si má vybrať, obľubuje smotanové a syrové nátierky. Preto som pripravila tieto slané cviklové venčeky.

Ingrediencie

Potrebujeme na cviklové venčeky
  • 250 ml cviklovej šťavy
  • 100 g masla
  • 1 ČL soli
  • 200 g hladkej múky
  • 6 vajíčok
  • Celý mak
Žeruchový krém
  • 2 vaničky žeruchy
  • 250 g plnotučného jemného tvarohu
  • 250 g Lučiny
  • 50 g parmezánu
  • Granátové jablko
  • Cvikla mikrobylinky
  • Soľ
Cviklové želé
  • 500 ml uvarenej cvikly rozmixovanej na pyré
  • 1 agar Dr. Oetker
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • 1 chren
  • Mikrobylinky
  • Parmezán

Postup

  1. Cviklovú šťavu, maslo a soľ zohrejeme do bodu varu. Po rozpustení masla pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí súvislá vrstva cesta na dne hrnca. Takto pripravené odpálené cesto necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme cviklové želé: pyré z cvikly zmiešame s agarom, soľou, korením a nastrúhaným chrenom. Zmes zohrejeme do bodu varu. Polovicu nalejeme na tácku vyloženú fóliou alebo papierom na pečenie, druhú necháme stuhnúť v hrnci.
  3. Vychladnuté cesto mixujeme a postupne pridávame vajíčka, kým nedosiahneme kompaktnú konzistenciu. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech tvarujeme venčeky. Posypeme makom a pečieme pri 180 °C 45 minút. Rúru neotvárame.
  4. Na krém nasekáme žeruchu a vymixujeme tvaroh, Lučinu a strúhaný parmezán do hladka. Na záver pridáme žeruchu a dochutíme soľou.
  5. Stuhnuté želé v hrnci rozmixujeme na džem, prípadne dochutíme podľa potreby. Tento džem použijeme na plnenie venčekov.
  6. Z cviklového želé na tácke vykrojíme ozdobné kolieska rôznych veľkostí.
  7. Na papier na pečenie nastrúhame parmezán na malé kopčeky a pečieme pri 180 °C 10 minút, aby sme získali zlatisté čipsy.
  8. Venčeky rozrežeme na polovice. Hviezdicovou špičkou nastriekame žeruchový krém a medzi ne pridáme cviklové želé. Venček prikryjeme vrchnou časťou a ozdobíme cviklovými kolieskami, krémom, mikrobylinkami a parmezánovým čipsom.


Ázijské bagle od Danky

 

Popis

V tomto recepte som sa inšpirovala chuťami ďalekej Ázie. Nemôže preto chýbať môj milovaný koriander a jemne pikantné chutney.
 

Ingrediencie

Odpaľované cesto
  • 190 ml vody
  • 75 g masla
  • 8 g soli
  • 150 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 1 vajce + 2 PL vody na potretie
Jablkové chutney
  • 2 šalotky
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 2 zelené jablká
  • 5 PL sójovej omáčky extra tmavej
  • 2 PL datľového sirupu
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL mletej škorice
  • 1 PL jablčného octu
  • Šťava z ½ citróna
  • 150 ml vody
  • 1 plát želatíny
Hráškové pesto
  • 450 g mrazeného hrášku
  • 45 g lístkov čerstvého koriandru
  • 115 g pražených slaných kešu orieškov
  • 9 PL slnečnicového oleja
  • Šťava z 1 ½ limetky
  • 1 ½ ČL soli
Hráškový krém
  • Celé hráškové pesto
  • 150 g masla
  • 150 g smotanového syra
  • 1 ČL soli
Ozdoba
  • Lístky čerstvého koriandru (cca 5 lístkov na každý kúsok)
  • 2 ČL bieleho sezamu
  • 1 ČL čierneho sezamu
  • ½ ČL hrubozrnnej soli

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C s ventilátorom. Vodu, soľ a maslo zohrejeme, kým nezačne vrieť. Pridáme preosiatu múku a miešame na sporáku cca 2 minúty, kým cesto vytvorí súvislú vrstvu na dne hrnca. Necháme vychladnúť na 40 °C.
  2. Do vychladnutého cesta postupne pridávame rozmiešané vajíčka, pričom konzistenciu sledujeme, aby nebola ani príliš hustá, ani riedka. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka a hladkou špičkou (priemer 10 mm) tvarujeme kruhy na perforovanú podložku. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a hrubozrnnou soľou. Pečieme 20 minút pri zatvorenej rúre a ďalších 10 minút pri otvorenej. Necháme vychladnúť.
  3. Na chutney nakrájame šalotku na pásiky, opražíme na oleji, pridáme nakrájané jablká, sójovú omáčku, datľový sirup, zázvor, škoricu, ocot, citrónovú šťavu a časť vody. Dusíme na nízkom ohni 30 minút, pričom podľa potreby pridávame vodu. Želatínu napučíme, pridáme do rozmixovaného chutney, premiešame do rozpustenia a dáme zachladiť. Chutney plníme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
  4. Hrášok uvaríme a oblanšírujeme v studenej vode. Mixujeme s koriandrom, kešu, olejom, limetkovou šťavou a soľou do hladkého pesta.
  5. Maslo a smotanový syr izbovej teploty vyšľaháme so soľou. Pridáme hráškové pesto a vyšľaháme do hladkého krému. Vychladíme a plníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
  6. Bagle rozrežeme na polovice. Spodnú časť naplníme chutney a hráškovým krémom, ozdobíme koriandrovými lístkami a prikryjeme vrchnou časťou. Podávame vychladené.


Lososové Eclair’s od Paliho

 

Popis

Eclair’s sú klasikou najmä vo Francúzsku, no zvyčajne v sladkom prevedení. Tentoraz ich pripravím na slano. Venované sú môjmu otcovi, vášnivému rybárovi, ktorému by toto spracovanie určite ulahodilo. Plnené budú penou z údeného lososa a tartarom z avokáda.

Ingrediencie

Odpaľovaná hmota
  • 100 ml vody
  • 100 ml mlieka
  • 4 g soli
  • 90 g masla
  • 120 g hladkej múky
  • 166 g vajec
Lososová pena
  • 200 g smotanovej nátierky
  • 200 g tučnej kyslej smotany (crème fraîche, min. 24%)
  • 200 g údeného lososa (plátky)
  • Soľ
  • Čierne mleté korenie
Na dokončenie
  • 100 g údeného lososa (plátky)
  • 3 ks limetky
  • 3 ks avokáda (stredne zrelé)
  • Čierny sezam
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Pažítka

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C (statické pečenie).
  2. Do hrnca navážime vodu, mlieko, soľ a maslo. Zmes privedieme do varu. Keď začne vrieť, prisypeme múku a miešame, až kým sa nevytvorí pevné cesto, ktoré sa odlepuje od hrnca (odpálené cesto).
  3. Cesto presunieme do robota a necháme miešať pretínacou metlou, kým schladne na teplotu 40 °C. Potom postupne pridávame vajcia a zakaždým dôkladne premiešame, až kým cesto nezíska hladkú konzistenciu, pripomínajúcu lávu. Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou.
  4. Striekame eclairs na plech a pečieme približne 40 minút (čas závisí od veľkosti tvarov). Necháme vychladnúť.
  5. Na lososovú penu všetky suroviny vymixujeme vo food procesore do hladkej konzistencie. Penu necháme krátko zachladiť.
  6. Avokádo očistíme, ochutíme soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom a šťavou z limetky. Rozmiešame na tartar.
  7. Na vrchu upečených eclairs vykrojíme otvor, naplníme ich lososovou penou a vložíme kúsky ochuteného avokáda. Vrchnú časť uzavrieme.
  8. Vrch dekorujeme hladkou špičkou krému, kúskami avokáda, zrolovaným lososom, čerstvou pažítkou a čiernym sezamom. Podávame vychladené.