Slané venčeky od Janky
Popis
Môj manžel nie je veľkým milovníkom sladkého, skôr preferuje slané pečivo a tradičné suroviny. Ak si má vybrať, obľubuje smotanové a syrové nátierky. Preto som pripravila tieto slané cviklové venčeky.Ingrediencie
Potrebujeme na cviklové venčeky
- 250 ml cviklovej šťavy
- 100 g masla
- 1 ČL soli
- 200 g hladkej múky
- 6 vajíčok
- Celý mak
Žeruchový krém
- 2 vaničky žeruchy
- 250 g plnotučného jemného tvarohu
- 250 g Lučiny
- 50 g parmezánu
- Granátové jablko
- Cvikla mikrobylinky
- Soľ
Cviklové želé
- 500 ml uvarenej cvikly rozmixovanej na pyré
- 1 agar Dr. Oetker
- Soľ
- Čierne korenie
- 1 chren
- Mikrobylinky
- Parmezán
Postup
- Cviklovú šťavu, maslo a soľ zohrejeme do bodu varu. Po rozpustení masla pridáme múku a miešame, kým sa nevytvorí súvislá vrstva cesta na dne hrnca. Takto pripravené odpálené cesto necháme vychladnúť.
- Pripravíme cviklové želé: pyré z cvikly zmiešame s agarom, soľou, korením a nastrúhaným chrenom. Zmes zohrejeme do bodu varu. Polovicu nalejeme na tácku vyloženú fóliou alebo papierom na pečenie, druhú necháme stuhnúť v hrnci.
- Vychladnuté cesto mixujeme a postupne pridávame vajíčka, kým nedosiahneme kompaktnú konzistenciu. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech tvarujeme venčeky. Posypeme makom a pečieme pri 180 °C 45 minút. Rúru neotvárame.
- Na krém nasekáme žeruchu a vymixujeme tvaroh, Lučinu a strúhaný parmezán do hladka. Na záver pridáme žeruchu a dochutíme soľou.
- Stuhnuté želé v hrnci rozmixujeme na džem, prípadne dochutíme podľa potreby. Tento džem použijeme na plnenie venčekov.
- Z cviklového želé na tácke vykrojíme ozdobné kolieska rôznych veľkostí.
- Na papier na pečenie nastrúhame parmezán na malé kopčeky a pečieme pri 180 °C 10 minút, aby sme získali zlatisté čipsy.
- Venčeky rozrežeme na polovice. Hviezdicovou špičkou nastriekame žeruchový krém a medzi ne pridáme cviklové želé. Venček prikryjeme vrchnou časťou a ozdobíme cviklovými kolieskami, krémom, mikrobylinkami a parmezánovým čipsom.
Ázijské bagle od Danky
Popis
V tomto recepte som sa inšpirovala chuťami ďalekej Ázie. Nemôže preto chýbať môj milovaný koriander a jemne pikantné chutney.
Ingrediencie
Odpaľované cesto
- 190 ml vody
- 75 g masla
- 8 g soli
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 1 vajce + 2 PL vody na potretie
Jablkové chutney
- 2 šalotky
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 zelené jablká
- 5 PL sójovej omáčky extra tmavej
- 2 PL datľového sirupu
- 1 ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletej škorice
- 1 PL jablčného octu
- Šťava z ½ citróna
- 150 ml vody
- 1 plát želatíny
Hráškové pesto
- 450 g mrazeného hrášku
- 45 g lístkov čerstvého koriandru
- 115 g pražených slaných kešu orieškov
- 9 PL slnečnicového oleja
- Šťava z 1 ½ limetky
- 1 ½ ČL soli
Hráškový krém
- Celé hráškové pesto
- 150 g masla
- 150 g smotanového syra
- 1 ČL soli
Ozdoba
- Lístky čerstvého koriandru (cca 5 lístkov na každý kúsok)
- 2 ČL bieleho sezamu
- 1 ČL čierneho sezamu
- ½ ČL hrubozrnnej soli
Postup
- Rúru predhrejeme na 175 °C s ventilátorom. Vodu, soľ a maslo zohrejeme, kým nezačne vrieť. Pridáme preosiatu múku a miešame na sporáku cca 2 minúty, kým cesto vytvorí súvislú vrstvu na dne hrnca. Necháme vychladnúť na 40 °C.
- Do vychladnutého cesta postupne pridávame rozmiešané vajíčka, pričom konzistenciu sledujeme, aby nebola ani príliš hustá, ani riedka. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka a hladkou špičkou (priemer 10 mm) tvarujeme kruhy na perforovanú podložku. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a hrubozrnnou soľou. Pečieme 20 minút pri zatvorenej rúre a ďalších 10 minút pri otvorenej. Necháme vychladnúť.
- Na chutney nakrájame šalotku na pásiky, opražíme na oleji, pridáme nakrájané jablká, sójovú omáčku, datľový sirup, zázvor, škoricu, ocot, citrónovú šťavu a časť vody. Dusíme na nízkom ohni 30 minút, pričom podľa potreby pridávame vodu. Želatínu napučíme, pridáme do rozmixovaného chutney, premiešame do rozpustenia a dáme zachladiť. Chutney plníme do cukrárskeho vrecka so zdobiacou špičkou.
- Hrášok uvaríme a oblanšírujeme v studenej vode. Mixujeme s koriandrom, kešu, olejom, limetkovou šťavou a soľou do hladkého pesta.
- Maslo a smotanový syr izbovej teploty vyšľaháme so soľou. Pridáme hráškové pesto a vyšľaháme do hladkého krému. Vychladíme a plníme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou.
- Bagle rozrežeme na polovice. Spodnú časť naplníme chutney a hráškovým krémom, ozdobíme koriandrovými lístkami a prikryjeme vrchnou časťou. Podávame vychladené.
Lososové Eclair’s od Paliho
Popis
Eclair’s sú klasikou najmä vo Francúzsku, no zvyčajne v sladkom prevedení. Tentoraz ich pripravím na slano. Venované sú môjmu otcovi, vášnivému rybárovi, ktorému by toto spracovanie určite ulahodilo. Plnené budú penou z údeného lososa a tartarom z avokáda.Ingrediencie
Odpaľovaná hmota
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka
- 4 g soli
- 90 g masla
- 120 g hladkej múky
- 166 g vajec
Lososová pena
- 200 g smotanovej nátierky
- 200 g tučnej kyslej smotany (crème fraîche, min. 24%)
- 200 g údeného lososa (plátky)
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Na dokončenie
- 100 g údeného lososa (plátky)
- 3 ks limetky
- 3 ks avokáda (stredne zrelé)
- Čierny sezam
- 2 strúčiky cesnaku
- Pažítka
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C (statické pečenie).
- Do hrnca navážime vodu, mlieko, soľ a maslo. Zmes privedieme do varu. Keď začne vrieť, prisypeme múku a miešame, až kým sa nevytvorí pevné cesto, ktoré sa odlepuje od hrnca (odpálené cesto).
- Cesto presunieme do robota a necháme miešať pretínacou metlou, kým schladne na teplotu 40 °C. Potom postupne pridávame vajcia a zakaždým dôkladne premiešame, až kým cesto nezíska hladkú konzistenciu, pripomínajúcu lávu. Hotové cesto dáme do cukrárskeho vrecka s rezanou špičkou.
- Striekame eclairs na plech a pečieme približne 40 minút (čas závisí od veľkosti tvarov). Necháme vychladnúť.
- Na lososovú penu všetky suroviny vymixujeme vo food procesore do hladkej konzistencie. Penu necháme krátko zachladiť.
- Avokádo očistíme, ochutíme soľou, čiernym korením, pretlačeným cesnakom a šťavou z limetky. Rozmiešame na tartar.
- Na vrchu upečených eclairs vykrojíme otvor, naplníme ich lososovou penou a vložíme kúsky ochuteného avokáda. Vrchnú časť uzavrieme.
- Vrch dekorujeme hladkou špičkou krému, kúskami avokáda, zrolovaným lososom, čerstvou pažítkou a čiernym sezamom. Podávame vychladené.