Rozhodujúca kreatívna výzva bola rovnako stresujúca. Čas hral proti súťažiacim a ich kreatívnym nápadom. Pripraviť mali originálne trdelníky a čas na splnenie výzvy bol neúprosný - mali 3,5 hodiny.
Pol hodinu pred koncom mnohým z nich na pultoch ostávali len holé, neozdobené trdelníky.
Elizabeth nezostával čas na dokončenie, a tak sa do práce na jej medvedíkovi pustili aj Evka a Tonka. Stres a napätie narastali, až Elizabeth nedokázala zadržať slzy.
Najkrajší moment prišiel takmer pred koncom druhého kola, keď sa moderátori zahrali na kvetinových kuriérov a doručili Martine kyticu ruží s láskyplným odkazom od jej priateľa Stanka. Martina totiž oslavovala narodeniny, a tak sa k nemu pripojila aj hromadná gratulácia.
Novou pekárkou týždňa sa stala Elizabeth. Šou opustila Monika.
Neposedná húsenica od Dávida
Popis
Ako malý som mal jednu obľúbenú hračku. Bola to plyšová húsenica, ktorú som so sebou všade ťahal a nikomu som ju nechcel dať. Trdelníkom som si chcel pripomenúť moje detské časy a tak z neho urobím napodobeninu mojej obľúbenej hračky z detstva.Ingrediencie
Cesto
- 1 kg hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 1 droždie
- 2 čajové lyžičky cukru
- 2 vajcia
- 250 g rozpusteného masla
- 450 g mrazeného špenátového pyré
- cesnak
- soľ
Plnka
- 750 g smotanová nátierka
- 250 g syr balkánskeho typu
- 100 g vlašských orechov
- šťava z 1 limetky
- 200 g parmezán
- 250 g bezlaktózovej nátierky (cream cheese)
Korpus na mach
- 6 vajec
- 6 polievkových lyžíc polohrubej múky
- 100 g čerstvý špenát
- soľ
Ozdoba
- 100 g olív
- 250 g listový špenát
- 1 ks červená paprika
- čierne korenie (celé)
- mikrobylinky
- 300 g huby Shimeji
Postup
- Pripravíme si vlažné mlieko, do ktorého pridáme cukor a droždie.
- V druhej miske zmiešame múku so špenátom, vajíčkami, 50 g roztopeného masla, soľou a cesnakom.
- Pridáme pripravený kvások.
- Vypracujeme hladké, lepivé cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
- Po vykysnutí rozdelíme cesto na 8 častí a ušúľame tenké rolky, ktoré navinieme na formu potretú roztopeným maslom.
- Keď je cesto navinuté, rozvaľkáme ho, aby sa spoje zlepili, a potrieme aj zvonka roztopeným maslom (s cesnakom a soľou).
- Trdelníky pečieme pri 180°C 25-30 minút, pričom každých 10 minút ich v rúre otáčame.
- Pripravíme si machový korpus.
- Oddelíme vajcia, k žĺtkom pridáme múku, soľ a rozmixovaný špenát.
- Vyšľaháme tuhý sneh z bielok a postupne ho zapracujeme do žĺtkovo-špenátovej zmesi.
- Cesto vylejeme do okrúhlej, vymastenej formy a pečieme pri 180°C cca 40 minút.
- Na plnku vymixujeme cream cheese, balkánsky syr a Lučinu na hladkú penu. Pridáme oriešky, limetku, parmezán a všetko premiešame.
- Upečené trdelníky nakrájame na články v mieste, kde sa cesto spájalo.
- Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme plnku na boky trdelníka. Každý druhý článok potrieme krémom aj z vrchu a obalíme v nadrvenom machovom korpuse.
- Postupne jednotlivé články na striedačku spájame, kým nám nevznikne húsenica.
Dreveníky od Tinky
Popis
Bývala som v Suchej Hore, dnes s rodinou bývam v mestskej časti Krásna Hôrka. S horami a drevom som spojená celý život, keďže môj otec je stolár.Ingrediencie
- 800 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 400 ml vlažného mlieka
- 200 g kryštálový cukor
- 1 bal. vanilkový cukor
- 1 kocka droždie
- 150 ml olej
- 25 g maslo
- 1 PL rum
- 4 celé vajcia
- 1 ČL soľ
- 1 ČL citrónová kôra
- Štipka mletého muškátového oriešku
- Rozpustená bravčová masť, maslo, kakao a mletý cukor na potretie
Náplň
- 500 g mascarpone
- 100 g roztopená čokoláda (54%)
- 500 ml šľahačková smotana (40%)
- 2x vanilkový cukor
- 100 g modelovacia hmota na ozdobenie, drobné lesné ovocie a lístky
Špenátový korpus na zdobenie
- 3 celé vajcia
- 3 PL kryštálového cukru
- 5 PL polohrubej múky
- Štipka soli
- 150 g lístového špenátu
- 1 dcl slnečnicového oleja
- ½ šťava z citróna + šťava z limetky
Postup
- Urobíme kvások – 200 ml teplého mlieka, 1/3 cukru, droždie a hrsť hladkej múky necháme napučať na kvások.
- Ku kvásku pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ, muškátový oriešok, citrónovú kôru, rum, 4 vajcia a 200 g hladkej múky, krátko premiesime. Potom pridáme zvyšné mlieko, olej, maslo a múku a miesime na hladké cesto.
- Necháme kysnúť na teplom mieste cca 30-45 minút.
- Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a vytvarujeme na tenké pásiky (cca 2,5 cm široké a 1 cm hrubé), natáčame na trdlá.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 20 minút, počas pečenia trdelníky otáčame.
- Po upečení natrieme trdelníky rozpustenou bravčovou masťou, maslom a kakaom a posypeme cukrom.
- Po vychladnutí natrieme trdelníky z vnútornej strany roztopenou čokoládou a plníme vyšľahanou šľahačkou s mascarpone a cukrom.
Postup na špenátový korpus na ozdobenie
- Vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom a štipkou soli.
- Špenát rozmixujeme so šťavou z citróna a limetky a s olejom.
- Špenátovú zmes primiešame k vajciam a pridáme polohrubú múku.
- Pečieme 30 minút pri teplote 180°C.
Trdelníkový macko od Elizabeth
Popis
Tento macko je – macek, čo išiel do Malacek šošovičku mlátiť... Túto pesničku miluje moja staršia vnučka Elizabeth, tak som jej urobila tohto macka z trdelníkov.Ingrediencie
Trdelník
- 600 g múka
- 25 g čerstvé droždie
- 1 čajová lyžička soľ
- 100 g cukor
- 300 ml mlieka
- 4 ks žĺtok
- 4 ks bielok
- 80 g masla
- 125 ml oleja
- 2 balenia vanilkového cukru
- 60 g práškového cukru
- 2 balenie kardamón
- 1 čajová lyžička klinčeky
- 2 PL kakao
Sirup
Kvások
- 25 g droždie
- 1 PL cukor
- 150 ml mlieko
- 2,5 PL múka
Všetko premiešať a nechať kvások 15 minút v kľude.
Krém
- 6 ks bielok
- 180 g kryštálový cukor
- 250 g maslo
- 150 g horká čokoláda (54%)
- 1 ks citrón
Na dozdobenie
- Posýpka – kakao, kardamón, cukor a vanilkový cukor
- 250 g modelovacia hmota
Postup
- Postupne spájame kvások s múkou, soľou, cukrom, mliekom, žĺtkami a maslom.
- Cesto poriadne premiešame a pridáme kardamón.
- Necháme cesto vykysnúť 40 minút.
- Cesto rozdelíme na dve polovice a necháme vykysnúť ďalších 10 minút.
- Budeme mať 4 cesta, z ktorých vytvoríme 4 trdelníky.
- Každé cesto rozvaľkáme na tenko a natočíme na trdelníkovú formu.
- Cesta omastíme olejom.
- Pred pečením omastíme cesto bielkom.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
- Vyberieme z rúry a omastíme sirupom (cukor, voda).
- Krém, ktorý sme si pripravili, nanesieme na macka pomocou cukrárskeho vrecka, aby sme mu vytvorili kožuch.
- Pomocou modelovacej hmoty vytvoríme očká, nos a mašličku.
Sladký hrad od Martiny
Popis
More, slnko, piesok… pre mňa ideálna dovolenka. A ak máte pri sebe deti, ktoré sa chcú hrať, tak beriete do rúk formičky, kýbliky a lopatky a púšťate sa do stavania hradu z piesku. Moja 10-ročná Karla dokáže postaviť hrady, ktoré obdivujú všetci na pláži. Preto keď som si predstavila škoricovo-orechový trdelník, napadla mi predstava hradu z piesku.Ingrediencie
Cesto na trdelníky
- 500 ml plnotučného mlieka
- 1 PL krupicového cukru
- 1 kocka droždia
- 1,2 – 1,3 kg hladkej múky na kysnuté koláče Babička
- 8 PL vanilkového cukru (s pravou vanilkou)
- 160 g masla
- ¼ ČL soli
- 4 vajcia
Na potieranie
Na posypanie
- 300 g lieskových orechov
- 300 g kryštálového cukru
- 3 ks škoricový cukor
Na dekoráciu
- 300 g bielej čokolády
- 100 g lyofilizovaných malín
Na dokončenie
Postup
- Pripravíme si kvások zmiešaním teplého mlieka, droždia a krupicového cukru. Necháme vzísť cca 10 minút.
- Do veľkej misy dáme preosiatu múku, vanilkový cukor, soľ, vajcia, rozpustené maslo a vzídený kvások. Pomocou robota vymiesime tuhšie nelepivé cesto, ktoré necháme pod potravinárskou fóliou kysnúť cca ¾ hodiny.
- Rúru vyhrejeme na 170°C teplovzduch.
- Z vykysnutého cesta odoberáme cca 200 g kúsky cesta, ktoré na pracovnej doske rozvaľkáme na dĺžku minimálne 1 meter. Jemne prejdeme valčekom, alebo pripravenou formou na trdelník. Na veľký trdelník odoberieme 350 g cesta a navinieme na formu s priemerom 10 cm. Na striešky budeme potrebovať cca 90 g cesta. Navinieme na kužeľovité formy.
- Formu na trdelníky potrieme olejom a navinieme pripravený pás tak, aby sa jemne dotýkal (prekrýval). Takto pripravenú formu s cestom ešte vaľkáme, aby sa cesto stenšilo a roztiahlo až po okraje.
- Pripravené trdelníky potrieme jemne rozšľahanými bielkami a cez sitko rovnomerne posypeme lieskovcami rozomletými s cukrom a škoricovým cukrom. Necháme podkysnúť na forme cca 15 minút a pečieme vo vyhriatej rúre. Po 5 minútach otočíme valčeky s trdelníkom o 1/3, o ďalších 5 minút opäť o 1/3.
- Po upečení necháme trochu vychladnúť na forme.
- Upečené striešky potrieme bielou čokoládou a posypeme práškom z lyofilizovaných malín.
- Okraje upečených trdelníkov zrežeme, aby sme dosiahli rovný spoj. Vežičky pospájame do rôznych veľkostí. Niektoré necháme vo výške jedného trdelníka, na iné spojíme 2 trdelníky a na niektoré 1 a ½ trdelníka. Spájame roztopenou bielou čokoládou.
- Veľký trdelník zrežeme a vyrežeme ostrým nožíkom hradby. Takisto vyrežeme hradby do vežičiek, kde nebudú striešky. Všetko spolu rozložíme na podnose do tvaru hradu. Spodok podnosu môžeme podsypať škoricovým cukrom, aby vyzeral ako piesok, z ktorého sme hrad postavili. Nakoniec zapichneme vlajky zo špáradla a papiera.
Vlak do Stropkova od Janky
Popis
Pochádzam zo Stropkova, ktorý patrí k hŕstke miest kde nie je potiahnutá vlaková trať. Preto som sa rozhodla upiecť trdelníkový vlak, pretože na tradičnom Stropkovskom jarmoku obľúbený trdelník nemôže chýbať.Ingrediencie
Potrebujeme na cesto:
- 840 g hladkej múky
- 450 ml vlažného mlieka
- 105 g masla
- 105 g bravčovej masti
- 60 g vanilkového cukru
- 42 g droždia
- 9 vaječných žĺtkov
- Štipka soli
- 1 ČL mletého muškátového orieška
- Kôra z 1 pomaranča
Posýpka:
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných jahôd
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných malín
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných čučoriedok
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných čiernych ríbezlí
- 4x vanilkový cukor
- 10 PL práškového cukru
Potrebujeme na krém:
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačky 40%
- 300 ml domáceho bazového sirupu
- 30 g gustínu
- 1 ČL citrónovej šťavy
Na ozdobenie:
- 200 g malín
- 100 g černíc
- 200 g ríbezlí
- 250 g jahôd
- Physalis (1 krabička)
- Hrozno mix (500 g)
- 3x banán
- 50 g mäty
- 150 g čučoriedok
- 3x kiwi
- 300 g bielej čokolády
- 300 g horkej čokolády
- 100 g kakaového masla/céry
Postup
- Pripravíme si kvások z droždia, mlieka a vanilkového cukru.
- Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu so žĺtkami do peny, pridáme muškátový oriešok a kôru z pomaranča. Do kvásku preosejeme múku a pridáme penu. Ručne alebo pomocou mixéra vypracujeme pružné cesto, ktoré necháme kysnúť 30-45 minút.
- Pripravíme si "puding" z bazového sirupu zmiešaním bazového sirupu s citrónovou šťavou a gustínom. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme posýpku: červenú (jahody a maliny rozmixujeme s vanilkovým a práškovým cukrom) a fialovú (čučoriedky a ríbezle rovnakým postupom).
- Pripravíme si trdelníkové okrúhle formy, ktoré vymastíme maslom.
- Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a jeden malý bochník na komín. Z každého bochníka vytvarujeme cca 1 meter dlhý valček, ktorý navinieme na formu. Cesto vyvaľkáme, aby sa spojilo, a potrieme ho maslom.
- Pečieme pri teplote 200°C 20-25 minút, pričom počas pečenia 2x otočíme o 1/3.
- Po upečení potrieme trdelníky maslom a obaľujeme v ovocnej posýpke. Opatrne trdelník vysunieme z formy.
- Komín pripravíme na kovovej trubičke a postavíme ho počas pečenia, aby sa rovnomerne prepiekol.
- Banán nakrájame na kolieska, ktoré obalíme v horkej čokoláde. Necháme zatuhnúť.
- Na krém vyšľaháme bazový puding spolu so šľahačkou a mascarpone. Naplníme vrecko so zdobiacou špičkou.
- Trdelníky poukladáme na dosku, vytvarujeme vlak z vagónov na striedačku (červený a fialový). Trdelníky naplníme krémom a ovocím.
- Bielu čokoládu roztopíme a nalejeme na vrch každého vagóna. Zdobíme ovocím a banánovými kolieskami prichytíme kolesá vlaku.
- Zo zbytku krému dotvoríme na komín dym a dozdobíme vagóny.
Trdlo, nehnevaj sa od Martina
Popis
V našej rodine je najobľúbenejšia hra “človeče, nehnevaj sa”, ktorú hrávame každý víkend. A tak nás napadlo, že by bolo fajn preniesť trdelníky aj na hraciu plochu ako figúrky. Hra sa bude volať "Trdlo, nehnevaj sa!". Pravidlá sú trošku pozmenené a to ak niekoho vyhodíš, tak si ho musíš aj zjesť. Bude servírovaný na špeciálne vyrobenej doske s hracím plánom.Ingrediencie
Cesto:
- 1 kg hladká špeciál múka
- 120 g práškový cukor
- 8 ks žĺtkov
- 250 ml slnečnicového oleja
- 500 ml vlažného mlieka
- 100 ml rumu
- ½ balíka čerstvého droždia (Balíček 42 g)
- 20 g masla (izbová teplota)
- 1 ČL soli
- 2 ČL citrónovej kôry
- 2 PL bravčovej masti
- 2 PL masla
- 2 PL slnečnicového oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- Štipka nastrúhaného muškátového orieška
Ozdoba:
- 300 g mandľové kocky
- 300 g vlašských orechov
- 300 g pistácií
- 300 g limetkovej čokolády (zelená farba)
- 300 g pomarančovej čokolády (oranžová farba)
- Práškový cukor na posypanie
- Bielka na potretie
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy na trdlá vymastíme zmesou bravčovej masti, slnečnicového oleja a masla.
- Z droždia, vody a kryštálového cukru si pripravíme kvások a necháme ho aktivovať približne 10 minút.
- Žĺtka a práškový cukor vyšľaháme do peny.
- Preosejeme múku a zvyšok práškového cukru. Pridáme soľ, citrónovú kôru, muškátový oriešok a premiešame. Pridáme aktivovaný kvások, olej, maslo, rum a vymiesime hladké cesto v kuchynskom robote na pomalej rýchlosti približne 10–15 minút.
- Necháme cesto kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme a vyšúľame na pásiky dlhé približne jeden meter.
- Pásiky namotáme na trdlá a necháme na forme podkysnúť asi 15 minút.
- Pred pečením trdelníky potrieme bielkom a obalíme v posekaných vlašských orechoch, alebo ich upečieme čisté a po upečení obalíme v čokoláde zmiešanej s orechmi (limetková čokoláda a pistácie, pomarančová čokoláda a mandľové kocky).
- Pečieme približne 20 minút, kým trdelníky nie sú zlatohnedé.
- Po upečení necháme vychladnúť a bohato posypeme práškovým cukrom.
Trdelníkové šaty od Tonky
Popis
Odmalička milujem krásne vyšperkované šaty a ako dievčatko som aj ja chcela byť princezná. Z tejto predstavy som už vyrástla, ale láska k šatám a móde mi ostala, čoho dôkazom je aj moja práca v obchode s oblečením. Preto som trdelníky vyskladala do pyramídky, ozdobila a zrazu vznikol z obyčajných kysnutých roliek krásny model šiat ako pre princeznú.Ingrediencie
Cesto:
- 500 ml vlažnej vody
- 100 g kryštálového cukru
- 32 g čerstvého droždia
- 1 kg hladkej múky
- 85 g masla
- 2 zarovnané čajové lyžičky soli
Džem:
- 250 g jahôd
- 80 g trstinového cukru
- Šťava z ½ citróna
Ozdobenie:
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g ruby čokolády
- 50 g kakaového masla
- 120 g lyofilizovaných jahôd a malín
- 200 g hmoty Saracino
- zlatá prášková farba
- 300 g isomaltu
Postup
- Zo všetkých surovín na prípravu cesta vypracujeme hladkú nelepivú hmotu. Dané cesto necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
- Po vykysnutí odoberieme 220 g cesta, z ktorého tvarujeme šúľok o dĺžke 130 cm, ktorý následne natáčame na trdelníkovú formu. Trdelník pred pečením obalíme v kryštálovom cukre. Tento proces opakujeme, kým sa nám cesto neminie (z cesta pripravíme približne 8 trdelníkov).
- Trdelníky pečieme pri 190 °C približne 20 minút. Počas pečenia ich minimálne trikrát obraciame.
- Džem si pripravíme varením všetkých uvedených surovín, pokiaľ hmota nezíska želanú konzistenciu.
- Trdelníky po miernom vychladnutí potrieme zvnútra s coulis. Z vonkajšej strany trdelníky potrieme ruby čokoládou, ktorú vopred rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s kakaovým maslom. Následne obaľujeme v na prach zomletom lyofilizovanom ovocí.
- Trdelníky postavíme do požadovaného tvaru, zdobíme ružami a stuhou z modelovacej hmoty a polkruhom z isomaltu, ktorý si pripravíme podľa návodu na obale (ohrejeme na 200°C, počkáme kým vymiznú bublinky, následne lejeme na silikónovú podložku vytvarovanú do polgule).
Kytica z trdelníkov od Moniky
Popis
Spodok kytice tvoria trdelníky ochutené zázvorom a citrónovou čokoládou, a na vrchu kytice sú striekané kvety pomocou zdobiacich špičiek. Kytica je ideálny darček pre osobu, ktorú máte radi, ako je sestra, mama, najlepšia priateľka. Môžete ju darovať aj ako jedlý darček namiesto kytice.Ingrediencie
Kysnuté cesto:
- 300 g polohrubá múka
- 300 g hladká múka
- 3 žĺtky
- 100 g kryštálového cukru
- 400 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvé droždie
- 110 g masla
- ½ čajovej lyž. soli
- 0,5 dcl rumu
- 1 čajová lyž. citrónovej kôry
- ½ muškátového orieška
- 3 čajové lyžice mletého zázvoru
Na potretie:
- 200 g citrónovej čokolády
- 200 g mletých pistácií
Na zdobenie – krém:
- 3 bielka
- 120 g cukru
- 200 g masla
- pár kvapiek extraktu z pomarančových kvetov
- potravinárske gélové farby – žltá, ružová, zelená
Postup
- Cesto: Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné. Do mlieka pridáme 1 PL cukru a kvasnice. Necháme odpočívať, aby vznikol kvások.
- V miske, v ktorej pripravujeme cesto, vymiešame žĺtky, zvyšok cukru a maslo do peny. Pridáme preosiatu múku, citrónovú kôru, trochu nastrúhaného muškátového orieška, zázvor, kvások a vypracujeme hladké cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme nakysnúť.
- Pečenie trdelníkov: Cesto vyberieme z misy, prepracujeme a rozdelíme na 7 rovnakých častí. Každú časť vyšúľame asi na 1 m dlhý šúľanec. Namotáme ho na pripravenú formu, rozvaľkáme a necháme podkysnúť asi 15 minút. Pečieme na 200 °C približne 20 minút. Počas pečenia trdelník obraciame, aby bol rovnomerne upečený. Takto upečieme 6 trdelníkov. 7. časť rozvaľkáme a upečieme. Vychladnuté trdelníky potrieme citrónovou čokoládou a obsypeme pistáciami.
- Krém: Bielka a cukor dáme do hrnca nad paru. Zohrievame na 60 °C, tak aby sa bielka nezrazili a cukor rozpustil. Bielka premiestnime do mixéra a šľaháme na tuhý sneh. Pridáme maslo a pár kvapiek extraktu z pomarančových kvetov. Vyšľaháme tuhý sneh. Sneh rozdelíme do misiek a každú časť ofarbíme farbou. Naplníme zdobiace vrecko.
- Trdelníky postavíme. Na vrch umiestnime upečený kruh. Zdobiacim vreckom a špičkou striekame kvety a lístky. Na záver trdelníky zaviažeme stuhou.
Trdelníkové potrubie od Danky
Popis
Profesijne sa venujem projektovaniu vzduchotechniky a na rozvody vzduchu sa používajú aj tzv. spiro potrubia. Je to kruhové falcované potrubie z pozinkovaného plechu, čiže tvarovo a princípom výroby veľmi podobné ako trdelník. Jeden trdelník – potrubie bude mať na svojom konci distribučný prvok - tanierový ventil z temperovanej bielej čokolády. Na testovanie prúdenia vzduchu sa robia dymové skúšky. Trdelník s výustkou tiež prejde takýmto testom pomocou dymovej infúznej pištole a získa tak zároveň nezvyčajnú údenú chuť. Aby na trdelníku bolo viditeľné falcovanie, zvolila som obalenie v cukre a škorici. Trdelníky sa budú podávať s vanilkovou zmrzlinou, ktorá bude tiež ozvláštnená zaúdením pomocou dymovej pištole.Ingrediencie
Kvások:
- 200 ml mlieka
- 42 g čerstvého droždia
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 500 g polohrubej múky
- 300 ml mlieka
- 200 g práškového cukru
- 1 vajce
- 3 žĺtka
- 80 g masla
- 100 ml oleja
- 1 bio citrón – kôra
- ½ čajovej lyžičky muškátového orecha
- 0,2 dcl rumu
- 1 čajová lyžička soli
Na potretie:
- 3 bielka
- 120 g masla
- 120 ml oleja
Na posypanie:
- 200 g kryštálového cukru
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- 2 balíčky vanilkového cukru
Vanilková zmrzlina:
- 300 ml smotany na šľahanie (40%)
- 300 ml plnotučného mlieka
- 1 čajová lyžička mletej vanilky
- 115 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
Temperovaná čokoláda:
Údenie:
Postup
- Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Prikrytú zmes necháme kvasiť aspoň 10 minút.
- Do misy na miesenie preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme soľ, vajce, žĺtky, kvások, citrónovú kôru z jedného citróna, muškátový orech, rum a na záver rozpustené maslo s olejom. Všetko spolu miesime 15-20 minút. Na záver premiesime rukou a necháme vykysnúť 45 minút.
- Pripravíme si aj základ pre zmrzlinu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Mlieko zohrejeme so smotanou, pridáme mletú vanilku a privedieme do varu. Polovicu tejto zmesi pomaly pridáme k žĺtkovej zmesi a metličkou zamiešame. Dáme späť ku zvyšnému mlieku a smotane. Opatrne zahrievame a miešame do zhustnutia (test ruže – keď sa na opaku varešky po fúknutí objaví ruža, je to husté dostatočne). Zmes precedíme cez sitko, prekryjeme fóliou a dáme do chladu. Vychladnutú zmes dáme do elektrického zmrzlinovača a podľa typu prístroja miešame 20-40 minút. Preložíme do nádoby a dáme na 20 minút do mrazničky. Pred servírovaním na 10 minút vyložíme.
- Čokoládu na temperovanie rozdelíme na 4 časti. ¾ dáme do vodného kúpeľa a zohrejeme na 45 stupňov. Vyberieme z kúpeľa a pridáme zvyšnú ¼ čokolády. Miešame až do vychladnutia na 27 stupňov. Následne na chvíľu vo vodnom kúpeli ohrejeme na 29 stupňov. Štvorcovú formu rozmeru 30 x 20 cm položíme na hladkú podložku a vlejeme do nej vytemperovanú čokoládu. Po stuhnutí vykrajujeme formami kruhy rôznych veľkostí, aby sme vytvorili tvar tanierového ventilu.
- Vykysnuté cesto na trdelníky si odvážime a rozdelíme na 9 rovnakých častí (cca 220 g). Urobíme z nich bochníčky, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
- Z bochníčkov najskôr v dlaniach vytvarujeme kratší a hrubší šúľok. Následne ho na pomúčenej doske rovnomerne šúľame do dĺžky cca 1 meter.
- Šúľok navinieme na trdlo tak, aby začiatok aj koniec bol pod navinutým cestom. Zabránime tak rozvinutiu cesta počas pečenia.
- Cesto na forme – trdle jemne a rovnomerne pováľame, aby sa utlačilo.
- Dôkladne potrieme rozmiešanými bielkami a necháme podkysnúť 10-15 minút. Pred vložením do rúry potrieme zmesou rozpusteného masla a oleja.
- V rúre rozohriatej na 200 stupňov pečieme 15-20 minút. Počas pečenia dvakrát otočíme, aby sa trdelníky rovnomerne upiekli.
- Upečené trdelníky vyložíme z rúry, chvíľu necháme vychladnúť. Následne dôkladne potrieme roztopeným maslom s olejom a obalíme v zmesi kryštálového cukru, vanilkového cukru a škorice.
- Jeden trdelník zrežeme na koncoch a zvislo ich postavíme. Položíme naň tanierový ventil z čokolády a urobíme v spodnej časti otvor pre vloženie hadičky z dymovej pištole. Zvyšné trdelníky poukladáme okolo vo vodorovnej, prípadne zvislej polohe.
- Zmrzlinu naservírujeme do misky a umiestnime na dosku pod sklo.
- Pomocou dymovej pištole zaúdime jeden z trdelníkov a zmrzlinu.
Hotdogy od Paliho
Popis
Pri téme kreatívnych trdelníkov som sa inšpiroval obľúbeným fast-foodovým jedlom. Kto nemá rád nadupaný HOT DOG? Tento však klame svojim výzorom. Trdelníkový hot-dog bude plnený šťavnatým piškótovým insertom, čo ocení nejeden vegetarián. Patríte do tímu horčica alebo kečup? Pripravím oboje, avšak z malín a marhúľ. Tento hot-dog veru na benzínovej pumpe nekúpite.Ingrediencie
Kysnuté cesto
- 600g hladkej múky
- 80g vanilkového cukru
- 20g čerstvého droždia
- 250ml mlieka 3,5%
- 2 vajcia
- 80g zmäknutého masla
- kôra z 1 pomaranča
- soľ
- ½ ČL mletého muškátového oriešku
Zmes na obalenie trdelníkov
- 150g krupicového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 80g masla na potretie trdelníkov
Malinový „kečup“
- 200g malinového pyré
- 45g krupicového cukru
- 6g pektínu
Marhuľová „horčica“
- 200g marhuľového pyré
- 45g krupicového cukru
- 6g pektínu
Piškótový rumový insert
- 4 vajcia
- 35ml slnečnicového oleja
- 160g hladkej múky
- 115g práškového cukru
- 10g prášku do pečiva
- červené potravinárske farbivo gélové
- 300g tvarohu - krémový odtučnený
- 100g práškového cukru
- 0,8 dcl rumu
- 10g lyofilizovaných malín
Decor
- 400g Smartflex
- zelené potravinárske farbivo gélové
- červené potravinárske farbivo gélové
- oranžové potravinárske farbivo gélové
Postup
- Rúru zohrejeme na 180°C. Z vlažného mlieka, 2 PL vanilkového cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste pár minút vzísť.
- Do misy dáme preosiatu múku, zvyšný vanilkový cukor, vajíčka, zmäknuté maslo, kôru z pomaranča, muškátový oriešok a vopred pripravený kvások. Cesto zamiešame a pridáme soľ. Vypracujeme na pružné nelepivé cesto. Takto pripravené cesto necháme vykysnúť cca 45 minút.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, každý kus ručne prepracujeme, vyvaľkáme na valčeky o hrúbke palca a navinieme na kovovú formu alebo inú pomôcku. Potrieme roztopeným maslom a posypeme zmesou cukru a korenín.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 12 minút. Po upečení ich necháme krátko vychladnúť a stiahneme z foriem.
- Na piškótové cesto oddelíme vajcia izbovej teploty, bielky s cukrom vyšľaháme do pevného snehu, pridáme farbivo, primiešame žĺtka s olejom a zapracujeme múku s práškom do pečiva. Pečieme pri teplote 165°C cca 30–35 minút.
- Po vychladnutí piškótové cesto rozmrvíme, pridáme rum, tvaroh a cukor. Zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- Ovocné pyré si zahrejeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a prevaríme. Po stuhnutí gél premixujeme a prenesieme do cukrárskeho vrecka.
- Vychladnuté trdelníky naplníme piškótovým insertom. Konce vyplníme modelovaným „párkom“ z modelovacej hmoty a dekorujeme ovocným gélom.
Valentínske srdiečko od Miriam
Popis
Tieto trdelníky darujem mojej mamine k Valentínu, pretože si ju veľmi vážim a ľúbim. Obalené sú vo vlašských orechoch a naplnené parížskym krémom, hornú časť som namočila do čokolády. Vyrobila som k tomu červené srdiečka z lineckého cesta.Ingrediencie
Trdelníky
- 500g polohrubej múky
- 350ml vlažného mlieka
- 75g kryštálového cukru
- 15g droždia
- 75g masla
- ½ KL soli
- 3 žĺtky
- 2 bielky
- 150g posekaných vlašských orechov
- 150g vanilkového cukru
- 300g vlašských orechov
- 200g čokolády na varenie
- 100ml oleja
Parížska plnka
- 350ml smotany na šľahanie 33%
- 350g kryštálového cukru
- 100g kakaa
- 500g masla
Ozdoba
- 100g fondánu, červené farbivo
- 50g lyofilizovaných jahôd
- 50g malín
Postup
- Múku preosejeme, pridáme cukor, soľ a maslo, premiešame.
- Z vlažného mlieka, cukru a múky pripravíme kvások.
- Do múky pridáme 3 žĺtky a vykysnutý kvások, potom pridáme zvyšné mlieko.
- Premiesime a necháme kysnúť 45 minút.
- Cesto rozdelíme na pár bochníkov, plechovky obalíme alobalom a potrieme olejom.
- Cesto navíjame na formu, bielky ručne vyšľaháme len jemne do peny.
- Bielkom potrieme trdelníky a obalíme vo vlašských orechoch a cukre.
- Pečieme 25 minút na 170°C.
- Hotové trdelníky stiahneme z formy, jemne naplníme z vnútra plnkou a namočíme vrch do čokolády.
- Trdelníky poukladáme do tvaru srdiečka, ozdobíme lyofilizovanými jahodami a ozdobami z červeného fondánu.
- Stuhou spravíme mašličku a parížskou plnkou ozdobíme.
Trdelníky na slano od Evky
Popis
Tieto trdelníky som sa rozhodla urobiť na slano, na štýl finger food. Ich sladkú verziu poznajú všetci, tak ochutnajte aj moju slanú verziu!Ingrediencie
Cesto
- 0,5kg hladkej múky
- 80g masla
- 2 vajcia
- 250ml mlieka
- 1 ks droždia
- Soľ
- 1 PL kryštálového cukru
- Olej
- Semiačka (sezamové, slnečnicové, ľanové... podľa chuti) na posypanie
Náplň
- 1 ks listového šalátu (ľadový, kučeravý... podľa chuti)
- 0,5 kg paradajok
- 1 ks uhorky
- 1 kyslá smotana
- 100g strúhanej mozzarelly
- Cesnak podľa chuti
- Olivy
- 250g creme cheese
- 200g šunky
- 1 ks šalotky
- Bazalka na ozdobu
Postup
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
- Múku zmiešame so soľou, pridáme roztopené maslo, vajcia a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút.
- Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Prvú časť rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm do obdĺžnikového tvaru. Pozdĺžne rozrežeme na 4 pásiky o šírke cca 1,5-2 cm.
- Pásiky navíjame na formu na trdelníky, aby sa kraje pásikov trošku prekrývali.
- Natočené trdelníky potrieme olejom a posypeme zmesou semiačok.
- Pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút. Počas pečenia formu otáčame, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení dáme trdelníky dole z formy a necháme vychladnúť.
- Medzitým si umytú zeleninu nakrájame na kúsky. Do kyslej smotany môžeme pridať pretlačený cesnak podľa chuti.
- Na šalotke opražíme šunku a po vychladnutí zmiešame s creme cheesom, pridáme kyslú smotanu a cesnak.
- Trdelník zvnútra potrieme pripravenou zmesou a naplníme nakrájanou zeleninou. Vrch posypeme strúhanou mozzarellou a ozdobíme olivami a bazalkou.