info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s04 - 2. kolo - technická výzva - Fánky


Napätú atmosféru počas technickej výzvy na moment rozprúdili moderátori Juraj Bača a Junior, ktorí veselou pesničkou "Funky nálada" oznámili posledných 5 minút. Tým vytvorili ešte dusnejšie prostredie, než bolo v stane predtým.

Elizabeht podala rýchlu pomocnú ruku mladej Miriam. Bez jej pomoci by bolo veľmi otázne, či by Miriam odovzdala fánky podľa zadania.

Aj ostatní súťažiaci stihli položiť poslednú fánku na tanier doslova na poslednú chvíľu. Na konci kola obsadili posledné tri miesta Evka, Monika a Pali, zatiaľ čo na prvých troch pozíciách sa umiestnili Janka, Dávid a Martina.

Recept na vysmážané fánky pripravila pre súťažiacich porotkyňa Petra. Ak sa vám počas sledovania druhého kola zbiehali sliny, máme pre vás recept. Toto krehké cesto hravo zvládnete. 
 

Na cesto potrebujete

  • 200 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 ČL soli
  • 10 g kryštálového cukru
  • 8 g prášku do pečiva
  • 200 ml kyslej smotany
  • 60 g masla
  • 2 žĺtky
  • 1 PL brandy
  • 1 l oleja na vyprážanie
Lahodný domáci džem
  • 500 g mrazených jahôd
  • 300 g kryštálového cukru
  • 12 g pektínu
  • 100 ml suchého sektu
  • 2 čl citrónovej šťavy
  • 1 ČL jedlých trblietok
Na záver
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru


Postup

Všetky suché ingrediencie – múku, soľ, cukor a prášok do pečiva – preosejte do jednej misy.

Pridajte smotanu, maslo, žĺtky a brandy. Dobre premiešajte a nechajte cesto oddychovať 30 minút.

Keď si cesto dostatočne oddýchlo, vyvaľkajte cesto na hrúbku 5 mm. Pomocou radielka vykrojte kosoštvorce s rozmermi 5 x 5 cm a v strede každého kosoštvorca urobte dva rezy.

Kosoštvorce opatrne vyprážajte vo vyhriatej panvici do zlatista z oboch strán, kým sa na nich neobjavia diery.

Jahody pokrájajte a polovicu z nich varte 3 – 5 minút s polovicou cukru a pektínom.

Pridajte druhú polovicu jahôd, sekt a znova povarte do mäkka.

Na koniec pridajte citrónovú šťavu a trblietky pre extra efekt.

Ešte teplé kosoštvorce obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

Dobrú chuť!