info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s04 - 3. kolo - kreatívna výzva - 3D torta


V treťom kole si finalisti priniesli osobné predmety, ktoré premenili na sladké torty. Na túto výzvu mali štyri hodiny a naozaj sa museli snažiť, aby svoje výtvory dotiahli do konca.

Toto kolo preverilo ich zručnosť a precíznosť pri tvarovaní aj tých najmenších detailov. Vo finále niektorí súťažiaci pred porotkyňami predstavili neuveriteľné diela.

Veľká poklona všetkým finalistom! Napriek tomu, že podmienky v stane neboli na prácu s fondánom priaznivé a finalisti piekli niekoľko hodín bez oddychu, vytvorili nádherné diela. Vyskúšate si niektoré z nich pripraviť aj doma?

V šou skončila najmladšia súťažiaca. Miriam sa lúčila v slzách. „Sú pre mňa ako druhá rodina, hlavne Evka, Tinka a Eli,“ povedala v záverečných slovách. V rozhovore nám prezradila, ako sa cíti a čo si zo šou odnáša. „Naučila som sa dochucovať krémy, ako správne piecť, na akej teplote a hlavne ako pracovať s časom,“ vraví Miriam. Po skončení šou ju čaká návrat do školy medzi spolužiakov, ktorí jej držali palce.

Mladá pekárka tušila, že toto kolo by mohlo byť jej posledným. Počas celého pečenia sa potýkala s množstvom problémov. „Keby som to robila znova, určite by som ako prvé odrezala tú roládu,“ hovorí Miriam. Priestor na zlepšenie vidí aj v predchádzajúcich kolách. „Tú prvú tortu Baking off by som urobila úplne inak, keby som vedela, čo robím,“ priznala.


Pečená činka od Dávida

Popis

Keďže som prešiel dosť veľkou hmotnostnou (zo 113-80 kg) premenou, tak práve preto som sa rozhodol urobiť činku, ako poďakovanie môjmu trénerovi Mišovi, ktorý zo mňa urobil úplne iného človeka, a s ktorým cvičím už 2 a pol roka takmer denne. Naučil ma, že sa netreba nikdy vzdávať, ísť si za svojimi snami a že všetko sa dá, keď človek chce.

Ingrediencie

Korpus:
  • 12 ks vajec
  • 12 PL práškového cukru
  • 12 PL polohrubej múky
  • 2 ks prášok do pečiva
  • 2 PL kakao
  • štipka soli
Orechová plnka:
  • 400 g vlašských orechov
  • 200 ml rumu
  • 8 PL práškového cukru
Čokoládová plnka:
  • 8 ks vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 6 PL kakaa
  • 100 g horkej čokolády
  • 500 g masla
Karamelizované orechy:
  • 200 g kryštálového cukru
  • 70 g masla
  • 160 ml smotany
  • 2 ČL soli
  • vlašské orechy
Malinový džem:
  • 600 g malín
  • 150 g kryštálového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • 6 g pektínu
Čokoládový swiss krém:
  • bielka z 5 vajíčok
  • 370 g práškového cukru
  • 500 g masla
  • 75 g kakaa
Poťahová hmota:
  • 1000 g červenej poťahovej hmoty
  • 500 g čiernej poťahovej hmoty
  • biela čokoláda
  • červená farba v spreji

Postup

  1. Oddelíme žĺtka od bielkov. Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh.
  2. Žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme, pridáme kakao.
  3. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s tuhými bielkami.
  4. 2 formy (18 cm - pologule) vymastíme maslom alebo olejom a cesto rozdelíme do týchto dvoch foriem.
  5. Pečieme pri 180°C cca 40-45 minút.
  6. Pripravíme orechovú plnku tak, že orechy zmiešame s cukrom a rumom a vymiešame do hladkej plnky.
  7. Pripravíme čokoládovú plnku: vajcia, cukor, kakao vyšľaháme mixérom, potom preložíme nad vriacu vodu a šľaháme do zhustnutia (konzistencia redšieho pudingu) cca 30 minút.
  8. Na karamelizované orechy rozpustíme cukor, pridáme maslo a po minúte smotanu, nakoniec soľ a orechy.
  9. Pripravíme malinový džem: maliny, cukor a šťavu z citróna rozvaríme, pridáme pektín a varíme do konzistencie džemu.
  10. Každý korpus prekrojíme na polovicu a plníme tortu vrstvami: korpus, džem, orechová plnka, čokoládová plnka, orechy.
  11. Korpusy plníme vo formách v tvare pologule vystlanými potravinárskou fóliou.
  12. Pripravíme swiss krém: bielka a cukor zahrejeme nad vodným kúpeľom a miešame, kým sa cukor nerozpustí, necháme vychladnúť a zmiešame s maslom a kakaom.
  13. Tortu potrieme pripraveným swiss krémom.
  14. Na potiahnutie torty použijeme poťahovú hmotu. Čísla a zvyšné ozdoby pripravíme z bielej čokolády.


Peň pre stolára od Tinky

Popis

Tatko je celoživotne spätý s lesom, drevom a výrobkami z dreva, keďže je stolár a svojho času aj vyrezával do dreva. Od detstva sme voľný čas trávili v prírode a chodievali sme aj na lesné brigády.

Ingrediencie

KORPUSY
  • 9 vajec
  • 9 PL práškového cukru
  • Štipka soli
  • 9 PL polohrubej múky
  • Prášok do pečiva
  • 1 dcl olej
  • ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku
PLNKA
  • 1 skaramelizované salko
  • 500 g masla 82%
  • 2 ks zlatý klas
  • 50 dcl mlieka
  • 1 PL instantnej kávy
  • Vanilka (môže byť extrakt)
  • 2 balenia sušených brusníc
  • želatína
  • Griotka podľa chuti
  • Citrónová kôra a šťava z citróna
  • 200 g nasekaných vlašských orechov
SIRUP
  • Silný čierny čaj (Dilmah alebo Rooibos)
  • Rum - podľa chuti
  • 50 g kryštálového cukru
  • Šťava z malín (2 dcl) a šťava z citróna
  • 8 klinčekov
  • 2 ks škorica celá
  • štipka mletej škorice
  • citrón
  • Kakao

Postup

  1. Žĺtka si oddelíme od bielok. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Žĺtka s cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny, znížime rýchlosť na šľahači a postupne zamiešame múku, ½ hrnčeka sladeného kakaového prášku s práškom do pečiva a na záver primiešame olej.
  3. Pečieme v rúre cca. 30 minút pri teplote 180°C dva korpusy (jeden svetlý 2/3 cesta a druhý farebný).
  4. Uvaríme si silný čaj, ktorým zalejeme karamel, pridáme klinčeky, škoricu, citrón a šťavu z malín, necháme vychladnúť a pridáme rum podľa chuti.
  5. Brusnice rozvaríme, ponorným mixérom rozmixujeme a pridáme želatínu podľa návodu. Necháme vychladnúť a pridáme griotku podľa chuti.
POSTUP PLNKA
  1. Uvaríme si Zlatý klas podľa návodu, necháme vychladnúť.
  2. Maslo vyšľaháme a postupne pridáme salko a vychladnutú zmes Zlatého klasu.
  3. Vychladnutý svetlý plát prerežeme a vrstvíme tortu.
  4. Svetlý plát navlhčíme zmesou vody, vanilkového extraktu a šťavou z jedného citróna. Natrieme plnku (asi 1 cm) a navrstvíme brusnice. Stredný mramorový plát navlhčíme punčovým sirupom z obidvoch strán a položíme na brusnice. Na stredný plát navrstvíme opäť brusnicovú zmes a asi 1 cm plnky. Na vrch položíme druhú časť svetlého plátu. Tortu zaťažíme.
  5. Zvyšnou plnkou obtrieme tortu a zdobíme poťahovou hmotou.


Ovocný košík od Elizabeth

Popis

Tento košík je spomienkou na môjho dedka, ktorý bol dobrým a múdrym človekom. Celý život poctivo pracoval na stavbe, ale keď sa mu stal pracovný úraz, ostal doma. Keďže bol veľmi pracovitý, začal pliesť košíky z vŕbových prútikov a ja som ho pri tejto práci občas sledovala. Teraz som dostala nápad vyskúšať upiecť košík, ale namiesto vŕby vymodelovať prútiky z čokoládovej hmoty. Tá istá technika, ale v cukrárstve. A funguje to!

Ingrediencie

Cesto 1:
  • 600 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 8 ks žĺtkov
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 170 g kyslej smotany
  • Kôra z 1ks citrónu
  • 1 ks prášok do pečiva
  • 300 g čučoriedkový džem
Cesto 2:
  • 8 ks bielok
  • 300 g práškového cukru
  • 3 čl citrónovej šťavy
  • 450 g kešu orechov
Čokoládová ganache:
  • 200 ml smotany na šľahanie 33%
  • 200 g horkej čokolády
  • 20 ml koňaku
Krém Šarlotta:
  • 2 žĺtky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 180 g mlieka
  • 300 g masla
  • 390 g salko
Vrch torty:
  • 200 g horkej čokolády
  • 200 g masla
Zdobenie:
  • 1 kg modelovacej hmoty
  • 500 g čerstvých jahôd

Postup

  1. Na krém Šarlotka dáme zohriať mlieko a cukor, ale nesmie vrieť. Žĺtky vyšľaháme jemne a spojiť s mliekom. Najskôr časť mlieka odlejeme k žĺtkom, potom vrátime do hrnca a necháme zovrieť. Odložíme, aby zmes vychladla.
  2. Maslo vyšľaháme a postupne pridávame zovretú časť. Na koniec dáme salko a vyšľaháme, kým sa krém spojí.
  3. Pripravíme si čokoládovú ganache tak, že zohrievame smotanu a horúcou smotanou zalejeme čokoládu, necháme chvíľu postáť a potom rozmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť a vyšľaháme mixérom.
  4. Na cesto si rozdelíme vajíčka, žĺtka a cukor vyšľaháme do peny. Preosejeme múku, pridáme pokrájané maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Pridáme žĺtka a vymiešame cesto, do ktorého pridáme 3 PL kyslej smotany.
  5. Vypracujeme vláčne cesto a rozdelíme na 4 rovnaké časti. Necháme bokom odstáť.
  6. Orechy opražíme v rúre na 140°C cca 15 minút a následne rozdrvíme (nie na múku).
  7. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  8. Cesto rozvaľkáme a dáme do formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie. Každé cesto natrieme džemom, posypeme orechmi a nanesieme 1/3 snehu z bielkov. Pečieme na 180°C 20 minút, potom znížime teplotu na 140°C a pečieme ďalších 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  9. Prvý upečený korpus natrieme krémom Šarlotta, druhý korpus ganache, tretí opäť krémom Šarlotta a posledný len necháme. Celú tortu obtrieme ganache a dáme chladiť.
  10. Z modelovacej hmoty modelujeme košík. Hmotu rozdelíme na malé časti, z ktorých vyvaľkáme prútiky na pletenie košíka a dáme stuhnúť do chladničky.
  11. Hotový košík natiahneme na tortu a na vrch torty poukladáme čerstvé jahody.


Sladká sova od Martiny

Popis

Dlhú dobu som zbierala sovy všetkého druhu. Teraz ich bohužiaľ už nemám kde dávať, ale mám také svoje obľúbené kúsky, môjmu srdcu najbližšie. Túto sovičku, ktorú som sa rozhodla pripraviť ako 3D tortu, mi rodičia doniesli z Belgicka a mám ju veľmi rada, pretože sa mi páči aj keramika v modranskom štýle.

Ingrediencie

KOKOSOVÝ KORPUS:
  • 7 bielok
  • Štipka soli
  • 200 g práškového cukru
  • 150 g strúhaného kokosu
  • 3 PL polohrubej múky
MANGOVÉ ŽELÉ:
  • 500 g mrazeného manga
  • 100 ml vody
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 6 plátkov želatíny
KOKOSOVÝ KRÉM:
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 300 g bielej čokolády
  • 2 konzervy vychladeného kokosového mlieka (použijeme iba hustú časť)
  • 30 g lyofilizovaného manga (prášok)
SALKO KRÉM NA OBTER:
  • 500 g masla
  • 1 konzerva salka
NA POKROPENIE KORPUSOV:
  • Riedka časť kokosového mlieka z konzervy (zvyšok mlieka z kokosového krému)
  • 100 ml amaretto likéru
  • V prípade potreby mlieko
CHRUMKAVÁ ZLOŽKA:
  • 200 g bielej čokolády
  • 20 g lyofilizovaného ananásu
OSTATNÉ:
  • 1,7 kg poťahovej hmoty Smartflex
  • Gelové farby – modrá indigo alebo modrá + fialová

Postup

  1. Na kokosový korpus vyšľaháme bielka s trochou soli, pridáme po častiach práškový cukor a vyšľaháme do hustej peny. Metličkou vmiešame kokos a múku.
  2. Pečieme pri teplote 170°C cca 35 minút. Špajdľou skontrolujeme, či je korpus upečený.
  3. Po vychladnutí rozrežeme pomocou tortovej pílky na 2 časti.
  4. Takto upečieme celkovo 3 korpusy, po rozrezaní 6 plátov + 1 korpus upečený v miske, tiež rozrežeme napoly.
  5. Medzitým ako sa nám pečú korpusy, pripravíme si krémy.
  6. Na kokosový krém vyšľaháme do polotuha mascarpone, šľahačku a hustú časť kokosového mlieka. Čokoládu rozpustíme a necháme schladiť. Zašľaháme do krému, kým nie je hustý. Nakoniec vmiešame kokos.
  7. Na mangové želé dáme do misky napučať plátky želatíny s vodou. Mango dáme do rajničky, pridáme vodu a cukor a prevaríme. Rozmixujeme a pridáme vytlačenú želatínu. Miešame do rozpustenia. Necháme stuhnúť za občasného miešania. Dáme do zdobiaceho vrecka.
  8. Na chrumkavú zložku roztopíme čokoládu a vmiešame lyofilizovaný ananás.
  9. Na pokropenie zmiešame kokosové mlieko a amaretto likér.
  10. Začneme so skladaním torty.
  11. Na podložku dáme papier na pečenie, ktorý upevníme trochou salko krému. Rovnako aj pod prvú vrstvu korpusu dáme trochu krému, aby sa nehýbal.
  12. Pripravíme si tortovú obruč na pečenie korpusov a do nej začneme vrstviť pláty. Prvý plát pokropíme a nanesieme chrumkavú zložku.
  13. Uložíme druhý plát, pokropíme, potrieme kokosovým krémom, nanesieme mango želé a okolo a na vrch pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme opäť kokosový krém.
  14. Uložíme tretí plát, pokropíme, nanesieme kokosový krém.
  15. Uložíme štvrtý plát, pokropíme, potrieme kokosovým krémom, nanesieme mangové želé, okolo a navrch nanesieme kokosový krém.
  16. Uložíme piaty plát, pokropíme a nanesieme kokosový krém.
  17. Uložíme šiesty plát, pokropíme a potrieme kokosovým krémom. Nanesieme malé mangové želé. Okolo a navrch želé nanesieme kokosový krém.
  18. Uložíme siedmy plát, pokropíme a nanesieme kokosový krém.
  19. Uložíme posledný kopulovitý plát.
  20. Celú tortu v obruči stiahneme a dáme zachladiť.
  21. Obrežeme do tvaru sovy a obtrieme salko krémom. Dáme zachladiť.
  22. Poťahovú hmotu rozvaľkáme tak, aby vyšla na obtiahnutie celej sovy. Prenesieme na vychladenú tortu. Pomocou rúk a žehličky na marcipán uhladíme. Prebytočnú hmotu odrežeme. Z poťahovej hmoty, ktorá nám zostala, vyrežeme krídla, oči, vytvarujeme uši a zobák.
  23. Pomocou gélovej farby zriedenej s bielym alkoholom namaľujeme sovu podľa predlohy.


Kvetináč so sukulentmi od Janky

Popis

Milujem kvety, no najväčším problémom je, že ich neviem pestovať a najlepšie sa u nás darí kaktusom a sukulentom.

Ingrediencie

matcha korpus na plech:
  • 8 ks vajec
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 PL matcha prášku
  • 7 PL hladkej múky
  • 7 PL polohrubej múky
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • 2 PL vody
  • 1 balíček kypriaceho prášku na pečenie
vanilkové korpusy do formy:
  • 6 vajec
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 2 PL vody
  • 1 PL oleja
  • 6 PL hladkej múky
  • 6 PL polohrubej múky
malinový džem:
  • 500 g mrazených malín
  • 300 g želírovacieho cukru 2:1
limetkový krém:
  • 1,5 l mlieka
  • 4 limetky
  • 1 citrón
  • 4 Zlaté klasy (160 g)
  • 8 PL kryštálového cukru
  • 800 g masla
  • 6 PL práškového cukru
kompletizácia:
  • 400 g čerstvých malín
  • 150 g pistácií
  • 200 g mandle v šupke
  • 400 g bielej čokolády
  • Saracino modelovacia hmota 700 g (farby: červená, žltá, zelená - 3 odtiene)
  • Ryžové tenké rezance
  • Smartflex miela poťahovacia hmota 1000 g
  • 100 g nasekaných pistácií natural
  • Zemiakový škrob na prácu s modelovacou hmotou

Postup

  1. Začneme limetkovým pudingom. Limetky a citrón si umyjeme a nastrúhame vrchnú kôru. Do hrnca dáme mlieko, zlaté klasy, cukor a kôru. Začneme zahrievať. Keď sa nám začína robiť puding, pridáme postupne šťavu. Miešame, až kým nevznikne tuhý puding. Necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme si veľký plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie, a predhrejeme rúru na 180°C. Na matcha korpus bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. K bielkam pridáme preosiatu múku, matcha prášok a kypriaci prášok. Jemne premiešame a vylejeme na plech. Po upečení z plátu vyrežeme 4 kruhy.
  3. Pripravíme vanilkový korpus. Bielka oddelíme od žĺtkov a z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Počas šľahania zmiešame žĺtka, olej a vodu. K bielkam pridáme múku a kypriaci prášok, jemne premiešame. Pečieme pri teplote 180°C približne 30 minút.
  4. Na malinový džem zmiešame želírovací cukor a maliny v hrnci, zahrejeme a necháme vychladiť.
  5. Pistácie opečieme na plechu alebo panvici, následne nasekáme.
  6. Na limetkový krém rozšľaháme vychladnutý puding. Maslo a cukor vymiešame do krému a postupne pridávame puding.
  7. Pripravíme si 4 matcha korpusy a 2 vanilkové korpusy, malinový džem, maliny a limetkový krém. Korpusy skladáme v poradí: 2x matcha, 2x vanilkový, 2x matcha.
  8. Prvý korpus potrieme džemom, nanesieme krém a posypeme pistáciami. Opakujeme postup so zvyšnými korpusmi a malinami. Poslednú vrstvu krému nezdobíme malinami, len pistáciami. Spevníme tortu špajlami a necháme zatuhnúť.
  9. Vytvarujeme sukulenty z modelovacej hmoty a ryžových rezancov.
  10. Tortu obtrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky.
  11. Tortu poťahujeme bielou hmotou a premiestnime na stojan. Mandľami a pistáciami nasypeme vrch "kvetináča".
  12. Sukulenty a kaktusy pripevníme na tortu pomocou čokolády a špajlí, necháme zatuhnúť.


Futbalová lopta od Martina

Popis

Napriek tomu, že som s futbalom skončil už dávno, tak ho mám stále veľmi rád a aj kvôli tomu som si vybral ako 3D tortu – futbalovú loptu.

Ingrediencie

Orieškový korpus 4x:
  • 88 g múka hladká špeciál
  • 132 g cukor práškový
  • 2 PL orechy vlašské mleté
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 6 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
Orieškový korpus – podstavec:
  • 132 g múka hladká špeciál
  • 176 g cukor práškový
  • 2 PL orechy vlašské mleté
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 8 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
Zelený korpus 1x:
  • 132 g múka hladká špeciál
  • 132 g cukor práškový
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • 6 ks vajcia
  • 1 ks prášok do pečiva
  • Zelené farbivo
Banánový krém:
  • 750 g banánov (cca 7 ks)
  • 75 g kukuričný škrob
  • 25 g maslo
  • 450 ml mlieko
  • 45 ml citrónovej šťavy
  • 600 ml smotana na šľahanie
  • 5 ks vaječné žĺtky
  • 1 ČL vanilková pasta
Lieskovcové praliné:
  • 250 g lieskový orech
  • 100 g cukor kryštál
Čokoládová ganache:
  • 500 g horkej čokolády Callabeut
  • 250 g smotana na šľahanie 33%
Tekutý karamel:
  • 320 g cukor krupica
  • 30 g maslo
  • 400 ml smotana na šľahanie 33% (izbová teplota)
Ovocie:
  • 15 ks banánov
Ozdoba:
  • 1,5 kg Poťahová hmota biela – Smart flex
  • 1 kg Poťahová hmota čierna – Smart flex

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy vystelieme papierom na pečenie.
  2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Postupne do bielkov pridávame preosiaty cukor a vyšľaháme do pevného snehu.
  4. Znížime rýchlosť robota a pomaly zašľaháme žĺtky zmiešané s olejom.
  5. Pridáme preosiatu múku, mleté orechy, kypriaci prášok a zapracujeme.
  6. Pripravené cesto dáme do formy a pečieme približne 30 minút.
  7. Rovnakým postupom upečieme všetky korpusy. Zelený korpus upečieme rovnakým spôsobom, len do neho pridáme farbivo.
  8. Vychladnuté korpusy necháme stuhnúť.
  9. Pripravíme lieskovcové praliné: upečieme lieskovce, urobíme karamel a vmiešame do neho lieskovce.
  10. Vychladnuté orechy rozmixujeme na pastu, v prípade potreby pridáme olej.
  11. Pripravíme banánový krém: nakrájané banány skaramelizujeme na masle, pridáme citrónovú šťavu a rozmixujeme.
  12. Pridáme mlieko, kukuričný škrob, žĺtky a vanilkovú pastu, a uvaríme hustý puding.
  13. Vyšľaháme smotanu a postupne pridávame pripravený krém.
  14. Pripravíme tekutý karamel: cukor zkaramelizujeme, pridáme maslo a smotanu, a vychladíme.
  15. Na ganache: smotanu privedieme do varu a prelejeme čokoládu, premiešame a necháme vychladnúť.
  16. Začneme vrstviť tortu: korpus, banány, krém, praliné, korpus. Pripravené tortové formy dáme stuhnúť do chladničky.
  17. Po stuhnutí naplníme formu karamelom a spojíme obe polovice ganache krémom.
  18. Ganache natrieme aj na povrch torty a podstavec, aby poťahová hmota držala.
  19. Tortu pokryjeme poťahovou hmotou bielou a čiernou a pomocou vykrajovátok vytvoríme vzhľad futbalovej lopty.
  20. Modelovacími pomôckami dokončíme dizajn torty.


Príšerka od Tonky

Popis

Vzorom na túto tortu bola pre mňa obľúbená lopta môjho syna. V jeho detskej izbe má svoje špeciálne miesto – má svoju vlastnú stoličku. A náplň som nemohla zvoliť inú, ako Lukyho obľúbenú príchuť „a lá snickers“.

Ingrediencie

Cesto:
  • 300 g čokolády 54%
  • 510 g masla
  • 450 g práškového cukru
  • 12 vajec
  • 270 g hladkej múky
  • 90 g kakaa
  • 18 g kypriaceho prášku
Ganache:
  • 150 g čokolády 54%
  • 70 g šľahačkovej smotany 33%
Krém:
  • 500 g bielej čokolády
  • 500 g šľahačkovej smotany 33%
  • 800 g mascarpone
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
Slaný karamel:
  • 150 g kryštálového cukru
  • 75 g šľahačkovej smotany 33%
  • 150 g masla
  • 1 čajová lyžička soli
Swiss krém:
  • 10 bielkov
  • 500 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 800 g masla
Ostatné:
  • 400 g nesolených arašidov
  • 100 g modelovacej hmoty Saracino

Postup

  1. Maslo s čokoládou a cukrom necháme za občasného miešania rozpustiť nad parou. Po miernom vychladnutí hmoty ju šľaháme približne 5 minút a zašľahávame do zmesi po jednom vajci. Nakoniec pridáme preosiate sypké ingrediencie a vytvoríme cesto.
  2. Korpusy pečieme v ráfikoch zospodu vystlaných papierom na pečenie o priemere 21 cm a 18 cm pri 180 °C približne 40 minút.
  3. Ganache si pripravíme zahriatím šľahačky (nesmie vrieť) a následným naliatím na čokoládu. Zamiešame a vytvoríme hladkú lesklú ganache.
  4. Slaný karamel pripravíme roztopením cukru na karamel, následne pridáme šľahačku a miešame do rozpustenia. Hrniec odstavíme z plynu a vmiešame maslo až do jeho úplného roztopenia.
  5. Na prípravu krému si pripravíme ganache z bielej čokolády. 170 ml šľahačky zohrejeme (nesmie vrieť) a zalejeme ňou bielu čokoládu. Miešame, kým sa nevytvorí hladký krém. Zachladíme v chladničke. Zvyšok šľahačky s mascarpone a vanilkovým extraktom vyšľaháme do krémovej konzistencie, pridáme ganache z bielej čokolády a spojíme do hladkého krému.
  6. Arašidy opražíme nasucho pri 180 °C približne 10 minút.
  7. Na prípravu swiss krému ohrejeme bielka s cukrom a štipkou soli nad parou. Za občasného premiešania zahrievame až na 72°C. Následne danú bielkovú zmes presunieme do kuchynského robota a šľaháme pri vysokých otáčkach 15 minút. Potom pridáme maslo a šľaháme spolu ďalších 15 minút. Swiss krém následne zafarbíme gélovými farbami.
  8. Korpusy rozdelíme na 6 plátov (horné časti odrežeme a odložíme). Tortu skladáme do tvaru lopty nasledovne: korpus, vrstva tmavej ganache, krém, arašidy, slaný karamel. Tento postup opakujeme 5x a zakončujeme korpusom.
  9. Zvyšky korpusu rozdrvíme do misky, primiešame niekoľko lyžíc krému (ak sa nám zvýšil krém z bielej čokolády, ak nie, použijeme swiss krém), vytvoríme hmotu, z ktorej tvarujeme uši a ruky.
  10. Z modelovacej hmoty vyrobíme oko a ústa.
  11. Nakoniec pomocou cukrárskej špičky na trávu striekame po celom povrchu torty zafarbený swiss krém.


Obľúbený čajník od Danky


Popis

Keď sme na babskej chate s kamoškami, tak ráno nesmie chýbať dobrý čaj podávaný z veľkého čajníka. Niekedy je pripravený z čerstvo nazbieraných byliniek, ktoré sme našli počas našich prechádzok. Jeden takýto čajník som sa rozhodla pripraviť ako 3D tortu. Príchute sú také čajové

Ingrediencie

Korpus:
  • 10 vajec
  • 360 g kryštálového cukru
  • 80 g zázvorového extraktu/džúsu
  • 320 g hladkej múky
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 čajové lyžičky sušeného zázvoru
  • maslo na potretie foriem
Hruškový vklad:
  • 200 g očistených nakrájaných hrušiek (z približne 3 hrušiek)
  • 20 g kryštálového cukru
  • 800 g hruškového pyré
  • 9 plátkov želatíny
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 6 čajových lyžičiek citrónovej šťavy
Lemon curd:
  • 8 žĺtkov
  • 140 g trstinového cukru
  • 140 ml citrónovej šťavy
  • 100 g masla
  • kôra zo 4 bio citrónov
Swiss meringue butter cream:
  • 8 bielkov (cca 280 g)
  • 370 g kryštálového cukru
  • 500 g masla
Sirup na potretie korpusov:
  • 150 g zázvorového extraktu/džúsu
  • 50 g kryštálového cukru
Biela ganache:
  • 600 g bielej čokolády
  • 70 g glukózového sirupu
  • 210 g smotany na šľahanie 40%
  • 270 g masla
Tvarovanie:
  • 1250 g poťahovej hmoty baby blue farby
  • 250 g poťahovej hmoty hnedej farby
  • 500 g poťahovej hmoty bielej farby
  • 3 ks strieborného spreja alebo prášková farba (mix strieborná, zlatá, bronzová)
  • Tekutá čierna potravinárska farba
  • Biela farba beloba zmiešaná s bielym alkoholom
  • Floristický drôtik alebo plastová tyčka ako podpera rúčky čajníka

Postup

  1. Rúru zapneme na 180 stupňov. Pripravíme si dve tortové formy priemeru 24 cm a jednu priemeru 16 cm. Vyložíme ich papierom na pečenie, boky natrieme maslom.
  2. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Bielka vyšľaháme s cukrom do hustej peny. Následne pridáme žĺtka a krátko zašľaháme. Pridáme zázvorový vývar a krátko zašľaháme.
  3. Nakoniec pridáme preosiatu múku s mletým zázvorom a zľahka zamiešame. Vylejeme do pripravených foriem, cca do výšky 4 cm v každej forme. Pečieme 20-25 minút. Korpusy po vybratí necháme vychladnúť vo forme.
  4. Hrušky nakrájame na kocky a povaríme s kryštálovým cukrom a škoricou do zmäknutia cca 15 minút. Medzitým si plátky želatíny namočíme do studenej vody.
  5. K hruškám pridáme pyré, chvíľu povaríme, vypneme a necháme chvíľu vychladnúť. Pridáme želatínu, zamiešame a keď sa želatína rozpustí, nalejeme túto zmes do foriem priemeru 18, 14 a 10 cm, ktoré vystelieme fóliou a dáme zamraziť.
  6. Na prípravu lemon curdu budeme potrebovať nastrúhanú kôru z citrónov. Strúhame opatrne, len žltú časť, aby zmes nezhorkla. Zmiešame žĺtky, cukor, citrónovú šťavu, kôru a metličkou miešame vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  7. Pripravíme si maslový krém swiss meringue butter cream. Bielka vložíme do sklenenej misy, zmiešame s cukrom a dáme nad paru. Miešame metličkou a zohrievame na 71 stupňov.
  8. Maslo izbovej teploty si nakrájame na kocky.
  9. Zmes prelejeme do nádoby z mixéra. Miešame na vysokých otáčkach 1 minútu. Pridáme soľ a ďalej miešame na stredných otáčkach do hustého krému až kým teplota klesne na 24 stupňov. Znižovať teplotu môžeme priložením ľadu zvonku nádoby.
  10. Keď je zmes pripravená, zmeníme si nadstavec na mixéri a pridávame do zmesi postupne po jednej kocke maslo. Keď pridáme polovicu masla, prejdeme stierkou a postupujeme ďalej v miešaní. Na záver pridáme polovicu pripraveného lemon curdu. Krém si vložíme do zdobiaceho vrecka.
  11. Pripravíme si sirup na potretie korpusov zo 150 g zázvorového/džúsu a 50 g cukru. Privedieme do varu a varíme do rozpustenia cukru.
  12. Korpusy si nakrájame na výšku 1,5 cm. Jeden väčší korpus zrežeme na priemer cca 19 cm.
  13. Každý korpus potrieme zázvorovým sirupom a postupne vrstvíme maslovým krémom, lemon curdom a hruškovým vkladom.
  14. Obalíme fóliou a dáme zachladiť.
  15. Na obter si pripravíme bielu ganache. Smotanu zmiešame s glukózovým sirupom a zohrejeme. Zalejeme čokoládu a vymixujeme. Pridáme maslo a znovu vymixujeme. Necháme vychladnúť a následne naplníme do zdobiaceho vrecka. Urobíme obter torty, snažíme sa držať tvarovanie čajníka. Stierkou zahladíme a urobíme hrany čajníka. Dáme zachladiť.
  16. Vymiesime si modrú poťahovú hmotu a rozvaľkáme na podložke. Preložíme na tortu a uhladíme do požadovaného tvaru.
  17. Zo zvyšnej poťahovej hmoty vytvarujeme rúčku čajníka. Strieborné časti postriekame sprejom alebo potrieme práškovou farbou.
  18. Štetec namáčame do čiernej farby. Prvé streky spravíme mimo čajníka, následne malé fliačky striekame na čajník. Opakujeme s bielou farbou.
  19. Osadíme vymodelovanú rúčku, vrchnák čajníka a 3D torta je hotová.


Cukrová kabelka od Miriam

 

Popis

Bez kabelky nejdem nikam a preto som si ju priniesla aj sem, pretože občas sa mi stane, že kabelku zabudnem, a tým pádom zabudnem úplne všetko. Kabelku som naplnila jemným tvarohovým krémom a ananásovým džemom s kúskami ananásu a bielou čokoládovou ganache.

Ingrediencie

Piškótový korpus 1
  • 6 vajec
  • 250 g cukor
  • 240 g hladká múka
  • 6 lyžíc oleja
  • 1 kypriaci prášok
  • 40 g kakao
  • Štipka soli
Piškótový korpus 2
  • 6 vajec
  • 250 g cukor
  • 240 g hladká múka
  • 6 lyžíc oleja
  • 1 kypriaci prášok
  • Štipka soli
Tvarohový krém
  • 500 g jemný tvaroh
  • 200 g práškový cukor
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 1 bal Zlatý klas bez varenia
Biela ganache
  • 125 g smotana 33%
  • 65 g maslo
  • 350 g biela čokoláda
Ananásový džem
  • 1 ananásový kompót
  • 2 PL rum
  • 250 ml ananásové pyré
  • 80 g želírovací cukor
Ozdoba
  • 600 g fondán
  • 2 ružové farby
  • 1 čierna farba

Postup

  1. Bielky vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, žĺtky a nakoniec múku s kypriacim práškom.
  2. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (štvorcový plech 30x22 cm) a pečieme 40 minút na 180°C.
  3. Rovnaký postup zopakujeme aj pre druhý korpus, ale pridáme kakao.
  4. Tvaroh mixujeme s cukrom, smotanou na šľahanie a Zlatým klasom.
  5. Ananásové pyré dáme variť, pridáme želírovací cukor a necháme vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravíme ganache - smotanu dáme zohriať a zalejeme maslom s čokoládou. Po vychladnutí rozmixujeme.
  7. Vychladnuté korpusy rozkrojíme, jeden korpus na polovicu (15 cm), a vyskladáme do tvaru kabelky. Potrieme ganache a dáme stuhnúť.
  8. Fondán zafarbíme a rozpracujeme. Vyvaľkáme ho, položíme na tortu a upravíme.
  9. So sivým fondánom urobíme ďalšie detaily.


Tekvica Hokkaido od Paliho

 

Popis

Tekvicu som ako dieťa priam neznášal, a dnes je to surovina, ktorú v pečení využívam pomerne často. Niekedy je na škodu, že je ako surovina opomínaná. Keď som nastupoval do novej práce, ako „prístupné“ som priniesol práve tekvicové makrónky. Tie mali taký úspech, že som dostal malú keramickú tekvicu ako spomienkový predmet. Preto je práve táto malá tekvica dnes mojou predlohou pri pečení 3D torty. Tekvicu však nájdete aj v chuti!

Ingrediencie

Orechový korpus
  • 8 vajec
  • 400 g krupicového cukru
  • 440 g hladkej múky
  • 120 g vody
  • 120 g oleja
  • 6 PL mletých lieskových orechov
  • 12 g prášok do pečiva
  • kôra z pomaranča
Tekvicová ganache
  • 400 g bielej čokolády
  • 220 g tekvicového pyré
  • 30 g masla
  • 1 ČL perníkového korenia
Karamelový krém
  • 300 g krupicového cukru
  • 500 ml smotany 33%
  • 500 g masla
  • štipka soli
Krémové jablká
  • 6 väčších jabĺk (1,5 kg)
  • šťava z polovice citróna
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 ml vody
  • 40 g pudingového prášku Zlatý klas
  • 2 ČL mletej škorice
Poťah
  • 2 kg Smartflex Velvet citrón
  • Jedlé práškové farby Fractal Colors - Orange, Gold, Milk Chocolate, Dark Chocolate
  • Jedlé gelové farby Wilton – Orange, Moss Green, Cocoa Brown

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180°C. Tekvicu prekrojíme, zbavíme jadra a nakrájame na malé kúsky. Jemne ju osolíme a prekvapkáme olivovým olejom. Pečieme do zmäknutia, čo trvá cca 30 – 40 minút. Po upečení mäkkú tekvicu vymixujeme do hladka pomocou tyčového mixéra. Odložíme stranou.
  2. Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky s cukrom vyšľaháme do pevného snehu, a za stáleho šľahania pridávame žĺtky zmiešané s olejom, vodou a pomarančovou kôrou. Do cesta následne primiešame preosiate všetky sypké suroviny, ideálne na 3 krát. Cesto rozdelíme do dvoch 24 cm foriem vystlaných papierom na pečenie a pečieme na 180°C cca 30 – 35 minút. Po vychladnutí každý z korpusov prekrojíme na polovice.
  3. Do horúceho tekvicového pyré prisypeme bielu čokoládu a perníkové korenie. Vymiešame do hladka, pridáme maslo a zmes poriadne premixujeme ponorným mixérom. Prenesieme do čistej nádoby, prikryjeme fóliou na kontakt a necháme vychladnúť.
  4. Na karamelový krém si roztavíme cukor na karamel a postupne prilievame zohriatu smotanu. Prevaríme, aby sa suroviny dobre prepojili, osolíme. Prenesieme do čistej nádoby a dáme vychladnúť. Maslo izbovej teploty vyšľaháme do krémovej konzistencie a postupne zašľaháme vychladnutý karamel. Krém dobre vymiešame, aby sme získali nadýchanú štruktúru.
  5. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky. V hrnci ich zasypeme cukrom, prilejeme citrónovú šťavu a restujeme. Krátko podusíme. Jablká pustia šťavu. Vo vode rozpustíme pudingový prášok a zalejeme horúce jablká. Zmes zhustne, krátko ju prevaríme. Uvarenú zmes prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  6. Pripravené korpusy plníme na striedačku - od ich stredu jablkami, tekvicovou ganache a karamelovým krémom. Vonkajší obvod tvorí karamelový krém. Takýmto štýlom naplníme všetky korpusy. Tortu dáme zachladiť.
  7. Po zachladení korpusy orežeme, vytvarujeme do tvaru tekvice. Potrieme tenkou vrstvou krému a opäť zachladíme.
  8. Zvyšky cesta môžeme pomixovať so zvyškom jabĺk a vytvoriť pastu na tenký podmaz pod poťahovú hmotu.
  9. Poťahovú hmotu jemne zahrejeme na pár minút v mikrovlnke, zafarbíme na oranžovo a vyvaľkáme na cca 0,5 cm. Nanesieme na tortu, vyhladzujeme a tvarujeme. Hotový poťah farbíme pomocou štetca a práškových farieb. Z poťahovej hmoty zafarbenej nazeleno vytvarujeme stonku, ktorú prilepíme trochou vody a spevníme pomocou špajle. Opäť prifarbíme.


Motivačná teniska od Evky

 

Ingrediencie

Cesto
  • 15 ks vajec
  • 600 g kryštálového cukru
  • 750 g hladkej múky
  • Šťava z 2 citrónov
  • 3 ks vanilínového cukru
  • 1,5 ks prášku do pečiva
  • 10 PL horúcej vody
Plnka
  • 750 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 500 g bielej čokolády
  • 500 g mascarpone
  • Ochucovacia pasta s príchuťou mäty
  • 500 g čučoriedok
  • 500 g masla
Ozdoba
  • 1 kg poťahovej hmoty červenej farby
  • 1 kg poťahovej hmoty bielej farby

Postup

  1. Žĺtky vymiešame s 375 g kryštálového cukru, 10 PL horúcej vody, vanilínovým cukrom a šťavou z citrónov do peny. Potom pridáme sneh z bielok, ktorý sme vyšľahali so zvyšným cukrom. Nakoniec primiešame múku s práškom do pečiva. Nalejeme do foriem vystlaných papierom na pečenie a pečieme pri teplote 150°C 10 minút, potom znížime teplotu na 120°C a pečieme ešte cca 50 minút.
  2. Medzitým si v smotane, do ktorej sme pridali ochucovaciu pastu, roztopíme bielu čokoládu a necháme vychladnúť.
  3. Po vychladnutí smotanu s čokoládou vyšľaháme do krému a spojíme s mascarpone.
  4. Vychladnuté korpusy rozrežeme a naplníme krémom, na ktorý poukladáme čučoriedky.
  5. Časť naplnených korpusov vytvarujeme do tvaru krabice, druhú časť do tvaru tenisky. Jednotlivé diely vystužíme. Z orezaných častí a masla vymiešame zmes, ktorou obtrieme celú tortu a necháme ju zachladiť.
  6. Stuhnutú tortu potiahneme rozvaľkanou poťahovou hmotou a poskladáme.