Moderná roláda od Paliho
Popis
Svoju roládu som sa rozhodol upiecť pre Klub KOLIESKO – združenie rodičov so zdravotne postihnutými deťmi, kde sú členmi aj moja mama so sestrou, ktorá je od narodenia zdravotne znevýhodnená, trpiaca DMO. Ja ako jej súrodenec, som sa často účastnil ich spoločných akcií. Dodnes ma príbehy týchto dnes už mládežníkov inšpirujú, naučili ma pokore. To ako vedia mať radosť z maličkostí. Vždy sa veľmi tešia, keď sa vidíme a mám možnosť im aj niečo upiecť.Ingrediencie
Makové cesto
- 4 vajcia
- 90 g cukru
- 90 g mletého maku
- 60 g hladkej múky
- kôra z 1 citróna
Marhuľový džem
- 150 g čerstvých alebo mrazených marhúľ
- 112 g kryštálového cukru
- 75 ml vody
- 3,5 g pektínu
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- tonka bôb
Smotanový krém
- 225 g crème fraîche (36%)
- 170 g šľahačkovej smotany (33%)
- 3 PL krupicového cukru
Decor
- 60 g bielej čokolády
- acetátová fólia
- 1 PL mletého maku
Postup
Postup
- Žĺtky s polovicou cukru a citrónom vyšľaháme do peny. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom do pevného snehu. Obe hmoty zľahka spojíme a opatrne zamiešame preosiatu múku a mletý mak. Hmotu rozotrieme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 220°C cca. 6 – 8 minút.
- Po upečení cesto zložíme z plechu a otočíme ho na čistý papier poprášený práškovým cukrom. Necháme vychladnúť a potom papier opatrne ztiahneme.
- Marhule povaríme s vodou, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a tonka bôb. Povaríme a zredukujeme. Dochutíme citrónovou šťavou. Pred použitím schladíme.
- Na krém vyšľaháme všetky suroviny do pevného krému.
- Pripravené cesto natrieme džemom a tenkou vrstvou pripraveného smotanového krému. Zarolujeme a zatiahneme pomocou pravítka, aby sme dosiahli pevného a pravidelného tvaru rolády. Krátko zachladíme.
- Pomocou mikrovlnky si v miske vytemperujeme bielu čokoládu. Pri pracovnej teplote 29°C ju natrieme na fóliu a ihneď posypeme mletým makom. Necháme skryštalizovať, a následne nalámeme na nepravidelné tvary.
- Hotovú roládu servírujeme na podlhovastom tanieri, vrch dekorujeme špirálou z krému a zvyšným džemom, vytemperovanou čokoládou.
Roláda pre kamošky od Danky
Popis
Toto kolo chcem venovať mojim kamoškám Peti, Janke, Monike a Lenke, s ktorými sa poznám od vysokej školy a s ktorými som vypĺňala prihlášku do tejto súťaže. Pomohli mi tak urobiť posledný krok v mojom rozhodnutí. Mávame spolu babské chaty a posedenia a sú to vždy príjemne spoločne strávené chvíle.Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 90 g kryštálového cukru
- 20 g lieskových orieškov
- 60 g hladkej múky
- 20 g kakaa
Plnka
- 200 g tmavej čokolády 54%
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g jemného tučného tvarohu 9%
- 150 g smotanového syra
- 50 g práškového cukru
Čerešňová náplň
- 300 g zaváraných čerešní (vykôstkované)
- 200 g šťavy z kompótu
- 2 čajové lyžičky agaru
- 5 cl rumu
Plnka na povrch rolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 25 g bielej čokolády
- 150 g smotany na šľahanie 40%
- 1 balíček vanilkového cukru
- 125 g mascarpone
- 25 g práškového cukru
Ozdoba
- 50 g lieskových orieškov
- kúsky jedlého zlata
Postup
Postup
- Rúru zapneme na 195 stupňov. Pripravíme si plech rozmeru cca 30x40 cm s papierom na pečenie a druhý papier na pečenie, na ktorý roládu vyklopíme.
- Začneme základmi do krémov. Do jednej nádobky dáme tmavú čokoládu a do druhej mliečnu s bielou čokoládou. Smotanu na šľahanie zmiešame s vanilkovým cukrom a necháme zovrieť. Zalejeme čokoládu a rozmixujeme ručným mixérom. Zakryjeme fóliou a dáme do chladu.
- Vajíčka na korpus oddelíme na bielka a žĺtka. Bielky vyšľaháme s polovicou cukru na pevný sneh. Žĺtky vymiešame s druhou polovicou cukru do hustej peny. Následne pridáme pomleté lieskové oriešky.
- Múku preosejeme spolu s kakaom a striedavo pridávame so snehom do žĺtkovej zmesi.
- Hmotu natrieme na plech a pečieme 8-10 minút. Po upečení vyklopíme na pripravený papier na pečenie, necháme vychladnúť a potom papier, na ktorom sa cesto pieklo, opatrne dáme dolu.
- Lieskové orechy dáme na plech a pečieme pri 160 stupňoch 10 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a pošúchame medzi rukami, aby sa oriešky zbavili šupky. Pokrájame na menšie kúsky, prípadne dáme do sáčku a tĺčikom rozbijeme na menšie kúsky.
- Čerešne odkôstkujeme, rozdelíme na polovice. Šťavu z kompótu privedieme do varu. Pridáme rum, čerešne a agar a chvíľu povaríme. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Tvaroh, smotanový syr a práškový cukor vymiešame a pridáme vychladnutú zmes z tmavej čokolády. Vyšľaháme a dáme do zdobiaceho vrecka.
- Na vychladnutý plat poukladáme na dlhšiu stranu v jednom rade čerešne z čerešňovej zmesi. Zvyšnú zmes rozmixujeme a odložíme si 2-3 polievkové lyžice do zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou na záverečnú ozdobu. Zvyšnú rozmixovanú zmes rozotrieme na cesto.
- Ďalej nastriekame krém z tmavej čokolády, koniec cesta (1-2 cm) necháme voľný. Krém zarovnáme a zatočíme roládu.
- Mascarpone, práškový cukor a vychladnutú zmes z mliečnej a bielej čokolády opatrne vyšľaháme. Dávame pozor, aby sa zmes neprešľahala. Naplníme ju do zdobiaceho vrecka s podlhovastou špičkou.
- Pozdĺžne striekame v pásoch na celý povrch rolády.
- Ozdobíme čerešňovým pomixovaným želé, nasekanými orieškami a kúskami jedlého zlata.
Roláda pre klaviristu od Tonky
Popis
Zvuk klavíra ma sprevádzal celým mojím detstvom a dospievaním. Paradoxom však je, že ja neviem na klavíri zahrať ani „Kohútik jarabý“. Môj brat Laci však miluje hudbu vo všeobecnosti, najmä hru na klavíri, ktorej sa už dnes venuje na profesionálnej úrovni. Práve pre neho je táto roláda, keďže aj chute skryté vnútri, sú jeho obľúbené: citrón a černice.Ingrediencie
Cesto na maľovanie
- 1 vajce
- 25 g práškového cukru
- 1 lyžica kakaa
- 25 g hladkej múky
- niekoľko kvapiek čiernej gélovej farby
Základné cesto
- 3 vajcia
- 75 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- štipka soli
Lemon curd
- 200 g kryštálového cukru
- kôra z dvoch citrónov
- 100 ml citrónovej šťavy
- 6 žĺtkov
- 115 g studeného masla
Krém
- 200 ml šľahačkovej smotany 33%
- 250 g jemného tvarohu
- 40 g práškového cukru
- 6 plátkov želatíny (10 g)
- 5 lyžíc vody
- 200 g lemon curd
Ostatné
Postup
- Lemon curd pripravíme tak, že za stáleho miešania varíme cukor, kôru, šťavu a žĺtka. Počkáme, pokiaľ mierne zhustne a pár krát prebuble, následne odstavíme z ohňa a pridáme maslo. Miešame kým sa maslo nerozpustí, dáme zachladiť.
- Cesto na maľovanie pripravíme nasledovne: celý žĺtok a polovicu bielka spolu s cukrom vyšľaháme do peny, opatrne zašľaháme kakao a múku. Zafarbíme podľa potreby čiernou gélovou farbou. Na papier na pečenie kreslíme predkreslené ornamenty. Dáme na 15 minút stuhnúť do mrazničky.
- Bielky + zvyšnú polovicu bielka z cesta na maľovanie vyšľaháme s cukrom a štipkou soli do peny. Následne pridáme po jednom žĺtku a opatrne primiešame múku. Nalejeme na zamrazené ornamenty a pečieme v predhriatej rúre na 180°C približne 10 minút.
- Krém vytvoríme šľahaním šľahačky, tvarohu a cukru. Želatínu necháme napučať 10 minút vo vlažnej vode, následne nahrejeme (nesmie vrieť) a pridáme 2 PL krému. Túto hmotu následne zamiešame do celého krému. Na záver pridáme aj 200 g lemon curdu a necháme zachladiť.
- Na cesto natrieme 150 g lemon curdu, následne nanesieme krém a na jednu stranu po dĺžke naukladáme černice. Potom zrolujeme (ovocie bude v strede rolády) a zachladíme.
Bezlepkové poleno od Janky
Popis
Drevo a detstvo to ide u mňa ruka v ruke. Môj otec miluje drevo a všetko vyrábal z dreva, aj podnos na túto roládu vyrobil on. Preto by som mu a aj jeho otcovi, môjmu dedovi, chcela venovať túto roládu. Dedko s babkou bývali s nami a brával ma do lesa na černice, hríby a rozprával mi príbehy z druhej svetovej vojny a o obyvateľoch Brusnice, kde som vyrastala.Ingrediencie
Korpus
- 6 ks vajec
- 1 štipka soli
- 6 PL kryštálového cukru
- 3 PL preosiateho kakaa
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Plnka
- 300 ml mlieka
- 1 balíček pudingového prášku
- 2 balenia vanilkového cukru
- 300 g masla - izbovej teploty
- 5 PL práškového cukru
- 200g gaštanového pyré
- 1 PL kakaa
Zelený mach
- 1 vajce
- 1 vanilkový puding
- 1 lyžica oleja
- zelené farbivo
- ½ ČL kypriaceho prášku
- 2 PL kryštálového cukru
- 1/3 nastrúhanej tonka fazuľky
Na dokončenie
- 1 brusnicový kompót
- 100g gaštanového pyré
- 300g horkej čokolády
- 1 PL rastlinného tuku
- 20 g žltej modelovacej hmoty
Postup
- Vajíčka oddelíme a zo 6 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne po jednom, na nízkych otáčkach, zašľapávame aj žĺtky. Ďalej pridáme 6PL kryštálového cukru, 3PL kakaa a premiešame. Na záver opatrne primiešame 1ČL prášku do pečiva.
- Cesto vylejeme na plech (rozmer 30x40), ktorý sme si vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov, 10 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme mach. Vajíčko s cukrom vyšľaháme do penista, pridáme preosiaty puding, kypriaci prášok a olej a dobre premiešame. Na záver pridáme farbivo a trocha tonka fazuľky. Vylejeme do malej formy a dáme piecť do rúry po vytiahnutí cesta na roládu približne 10 minút.
- V miske zmiešame mlieko, pudingový prášok a 2ks vanilkového cukru. Dobre premiešame a uvaríme hustý puding. Uvarený puding prikryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť. Ďalej v miske vymiešame 300g masla izbovej teploty a 5PL práškového cukru. Postupne po lyžiciach vmiešavame vychladnutý puding.
- Krém rozdelíme na 1/3 a 2/3. 2/3 bude vanilkový krém a do 1/3 pridáme gaštanové pyré aj 1 PL preosiateho kakaa. Dobre rozmixujeme.
- Vychladené cesto otočíme, preložíme na suchú čistú utierku a stiahneme papier na pečenie. Otvoríme si brusnicový kompót a vylejeme ho do sitka aby sme mali odkvapkané brusnice do rolády. Po celom ceste rozotrieme najprv biely krém na ktorý rozhádžeme nepravidelne brusnice. Zopár brusníc si necháme na zdobenie rolády. Následne rozotrieme gaštanový krém.
- Pomocou utierky roládu opatrne zrolujeme a jemne utlačíme, aby bol krém všade rovnomerne. Roládu necháme vychladiť a dobre stuhnúť.
- Pokrčíme si papier na pečenie. Roztopíme čokoládu s rastlinným tukom vo vodnom kúpeli. Zo 100G gaštanového pyré vytvoríme guličky rôznych veľkostí. Tie namáčame do čokolády a vytvárame malé gaštaniky, ktoré necháme odkvapkať na mriežke.
- Zbytok čokolády nalejeme na pokrčený papier na pečenie. Pomocou noža rozotrieme po celom povrchu. Stuhnutú roládu zrolujeme do papiera na pečenie pokrytého čokoládou a schladíme. Zo žltej hmoty si medzitým pripravíme malé hríbiky na ozdobu.
- Vychladený zelený mach nadrobíme. Roládu vyberieme z chladničky a pomaly odrolujeme. Uložíme na servírovací podnos.
- Rozpustenú čokoládu, ktorá ostala na stenách misky použijeme na prilepenie gaštanov a machu na roládu. Na dozdobenie môžeme použiť aj zbytok brusníc.
- Roládu režeme pomocou nahriatého noža.
Pomarančová roláda od Elizabeth
Popis
Pomarančová roláda mi pripomína časy, keď som sa zoznámila s mojím mužom pri Čiernom mori v Anape. Dali sme si vtedy spolu pomaranče, a boli to najsladšie pomaranče v mojom živote.
Ingrediencie
Korpus
- 5 ks vajcia
- 5 PL kryštálový cukor
- kôra z 1 pomaranča
- 5 PL pomarančová šťava
- 5 PL polohrubá múka
- 1 Čl prášok do pečiva
Krém
- 1 ks pudingový prášok
- 300 ml plnotučné mlieko
- 1 PL kryštálový cukor
- 100 ml pomarančová šťava
- 150 g masla
Ozdoba
- 100 g pomarančová čokoláda
- 100 g biela čokoláda
- 200 g masla
- 100 g modelovacej hmoty
- zelené farbivo
- 700 g pomaranče
Postup
- Jeden pomaranč nakrájame na tenké plátky, dáme do hrnca, prisypeme cukor a dáme prevariť. Následne poukladáme na papier na pečenie a upečieme, aby sa vysušili.
- Vymiešame si tuhý sneh z bielkov.
- Žĺtky si vymiešame s kryštálovým cukrom, nastrúhanou pomarančovou kôrou a šťavou. Potom pridáme polohrubú múku s kypriacim práškom.
- Do zmesi pridáme tuhý sneh a zľahka premiešame.
- Cesto nalejeme na poukladané plátky pomaranča, dáme do rozohriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 °C.
- Upečené cesto pomocou utierky alebo papiera na pečenie zrolujeme a necháme vychladnúť.
- Na krém dáme variť polovicu mlieka. V druhej polovici mlieka rozmiešame pudingový prášok s 1PL cukru. Do vriaceho mlieka pridáme rozpustený pudingový prášok v mlieku, pomarančovú šťavu a varíme do zhustnutia. Krém odložíme bokom, aby vychladol.
- Vyšľaháme maslo a postupne pridávame vychladnutý puding.
- Korpus rozvinieme a natrieme ho krémom, na krém poukladáme ošúpané pomaranče. Cesto zarolujeme do rolády a dáme stuhnúť.
- Na dozdobenie si vymodelujeme lístky zo zelenej poťahovej hmoty a pomarančové kvety z čokolády.
- Kvety vyrobíme tak, že si maslo vyšľaháme a pridáme roztopenú čokoládu a s pomocou ozdobného vrecúška nakreslíme na papier ľubovoľné tvary a necháme vychladnúť.
Kokosové ovečky od Tinky
Popis
Recept na túto roládu vznikol z požiadavky môjho brata, ktorý bol vždy veľmi vyberavý v jedle a mal len zopár obľúbených jedál a koláčov. Dokonca aj suroviny, z ktorých sme varili a piekli, museli prejsť jeho čuchovou kontrolou zameranou čisto na produkty najvyššej kvality. Na milosť zobral kokos, a tak sme sa mu snažili upiecť koláč, ktorý by plnohodnotne zodpovedal jeho požiadavkám.Ingrediencie
Korpus
- 150 g kryštálového cukru
- 2 dcl vody (cukor skaramelizovať a rozvariť s vodou, nechať vychladnúť)
- 5 celých vajec (veľkosť M)
- 100 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 250 g polohrubej múky
- ½ prášku do pečiva
- 50 g mletých vlašských orechov
Poleva
- 10 PL mlieka
- 200 g masla
- 200 g práškového cukru
- 35 g kakaa
Plnka
- 150 g strúhaného kokosu
- 2 dcl mlieka
- 1 salko
- 200 g masla 82 %
Ozdoba
- 100 g rozpustenej čokolády 54 %
- strúhaný kokos
Postup
- 150 g kryštálového cukru skaramelizujeme a rozvaríme s 2 dcl vody na sirup, necháme vychladnúť.
- Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a štipkou soli. Postupne pridáme vychladnutý karamel, polohrubú múku s práškom do pečiva a mleté orechy.
- Plech vystelieme papierom na pečenie a upečieme korpus pri 180 °C cca 20 minút. Po vytiahnutí z rúry zrolujeme na roládu aj s papierom.
- Pripravíme si polevu z mlieka, masla, cukru a kakaa uvaríme hustý sirup a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si plnku z mlieka a strúhaného kokosu. Zohrejeme, aby vznikla tuhšia hmota, necháme vychladnúť.
- Maslo vyšľaháme so salkom a pridáme vychladnutú kokosovú zmes.
- Vychladnutý korpus vystrieme, navlhčíme kakaovým sirupom a rovnomerne natrieme kokosovú plnku.
- Stočíme do rolády a ozdobíme strúhaným kokosom a karamelovými ozdobami.
Vysokoškolská roláda od Dávida
Popis
Túto roládu venujem mojim spolužiakom z výšky. Na intráku sme často varili, niekedy aj piekli a vymýšľali rôzne kreatívne variácie za málo peňazí. Často sa to veľmi nedalo jesť. Ako spomienku na tieto krásne časy som si pripravil osviežujúcu roládu, ktorá by mojim kamarátom určite chutila.
Ingrediencie
Korpus
- 8 vajec
- 160 g kryštálového cukru
- 160 g hladkej múky
- 80 g plnotučného mlieka
- 80 g oleja
- štipka soli
Čučoriedkový džem
- 200 g čučoriedok
- 50 g kryštálového cukru
- šťava z jedného citróna
- 2 g pektínu
Krém
- 300 g bielej čokolády
- 200 g vymixovaných čučoriedok
- 250 g mascarpone
- 120 g smotany na šľahanie 33%
Fialkový kaviár
- 150 g vody
- 30 g glukózy
- 30 g šťavy z citróna
- 4 g agaru
- pár kvapiek fialková esencia (vlastná)
- pár kvapiek modrá potravinárska farba
- ½ l oleja
Pusinky
- 2 bielka
- 120 g kryštálového cukru
Ozdoba
- mäta
- 50 g čučoriedok
- 50 g malín
- 50 g ríbezlí
Postup
- Oddelíme si bielka od žĺtkov.
- K bielkam pridáme polovicu cukru a štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh.
- Žĺtka si vyšľaháme so zvyšným cukrom, postupne pridávame na striedačku mlieko, vodu a múku.
- Žĺtkovú zmes si vyšľaháme do peny a postupne zapracujeme bielka.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 220 °C asi 10-12 minút.
- Po upečení si piškótu otočíme a dáme z nej dole papier na pečenie.
- Pripravíme si čučoriedkovú ganache.
- Čučoriedky si popučíme, rozvaríme a vymixujeme tyčovým mixérom, kým nevznikne hladké pyré.
- Horúce pyré nalejeme na bielu čokoládu a necháme postáť, kým sa čokoláda nerozpustí.
- Keď ganache poriadne vychladne, vyšľaháme ju so smotanou a mascarpone.
- Pripravíme si čučoriedkový džem.
- Čučoriedky, cukor a šťavu z citróna si rozvaríme a keď už nemáme v hrnci žiadne kúsky ovocia, tak pridáme pektín.
- Vznikne nám džem, ktorým potrieme upečenú piškótu.
- Na vrstvu džemu si dáme vrstvu čučoriedkového krému a rovnomerne navrstvíme.
- Pridáme čerstvé čučoriedky a roládu opatrne zrolujeme.
- Celú roládu si ešte potrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky, aby nám plnka pekne stuhla.
- Pripravíme si fialkový kaviár.
- Ešte predtým ako si začneme pripravovať kaviár, si dáme olej do väčšej nádoby a dáme ho do mrazničky.
- V hrnci zmiešame cukor, agar, pridáme vodu a glukózu a za stáleho miešania privedieme k varu a dáme dole hrniec z plameňa.
- Pridáme citrónovú šťavu, modrú potravinársku farbu a dochutíme fialkovou esenciou.
- Takto pripravenú tekutinu si kvapkáme do zmrazeného oleja, necháme cca 4 minúty v oleji a precedíme.
- Roládu si ozdobíme čerstvými čučoriedkami, malinami, ríbezľami, mätou, kaviárom a cukrovými pusinkami.
Kreslená roláda od Martiny
Popis
Ako mama 5 detí som sa rozhodla pripraviť kreslenú roládu, pretože viem, že na prvý pohľad musí zaujať každé dieťa. Veď ktoré dieťa nemiluje rozprávky? Bude krásne farebná, sladká a lahodná.Ingrediencie
Cesto
- 10 bielok izbovej teploty
- 95 g kryštálového cukru
- gelová farba ružovej farby
- 1 čl citrónovej šťavy
- 150 ml plnotučného mlieka
- 32 ml oleja
- 50 g kryštálového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- 125 g hladkej múky
- 1/2 čl soli
Plnka
- 300 g šľahačkovej smotany 40%
- 300 g mascarpone
- 3 ks vanilkový cukor s pravou vanilkou (3x8 g)
- gelová farba modrej farby
- 1/3 hrnčeka lyofilizovaných jahôd na posypanie
Krém na obkresľovanie
- ¼ hrnčeka horkej čokolády
- 1 ČL olej
- čierna gelová farba
Ostatné
- koktailové veľké čerešne so stopkou
- gelové farby – žltá, zelená, fialová, modrá
Postup
- Predhrejeme rúru na 165°C.
- V malej miske zmiešame všetky “mokré” suroviny metličkou a odložíme bokom.
- Do veľkej misky preosejeme múku a pridáme soľ. Vmiešame všetky “mokré” suroviny. Miešame kým sa všetky suroviny spoja do jednotnej hmoty. Odložíme bokom.
- Vyšľaháme bielky na nízkom stupni, kým sú jemne napenené, pridáme citrónovú šťavu. Zvýšime rýchlosť na stredný stupeň. Keď už sú bielka pevné, pridáme po troche cukor. Opäť zvýšime rýchlosť a šľaháme do pevných špičiek. Získali sme meringue. Opatrne vmiešame meringue do múčnej zmesi.
- Odoberieme cca 5 - 6 PL meringue a zafarbíme na ružovo. Dáme do zdobiaceho vrecka a na silikónovú podložku umiestenú na plechu na pečenie nakreslíme v prvej tretine ružový fľak.
- Zbytok nezafarbeného cesta opäť cez zdobiace vrecko nastriekame okolo aj cez ružový fľak a po celom plechu. Pomocou stierky jemne rozotrieme. Buchneme plechom o stôl, aby sme odstránili vzduchové bubliny.
- Pečieme vo vyhriatej rúre cca 15-17 min. Necháme 5 minút schladiť a na vrch položíme chladiacu mriežku Prevrátime a stiahneme silikonovú podložku. Toto bude vrch rolády. Necháme chladiť a pripravíme náplň.
- Na náplň v miske šľahača/robota vyšľaháme spolu smotanu, mascarpone a vanilkový cukor. Časť krému odložíme na dozdobenie rolády. Ostatný zafarbíme na modro.
- Plát preklopíme na papier na pečenie. Nanesieme náplň. Viac plnky nanesieme na stranu odkiaľ budeme stáčať. Posypeme lyofilizovanými lesnými jahodami.
- Rolujeme a sťahujeme napevno pomocou papiera na pečenie. Môžeme celé zabaliť do fólie a dať poriadne stuhnúť do chladničky.
- Pripravíme čokoládu na kreslenie. Čokoládu roztopíme v mikrovlnke a pridáme olej. Prenesiem do zdobiaceho vrecka s popisovou špičkou.
- Po vychladení pomocou okrúhlej špičky urobíme 3 kôpky z nezafarbeného krému.
- Ostatnú náplň rozdelíme a každú časť zafarbíme inou farbou (zelená, fialová, žltá, modrá).
- Nakreslíme farebné cukríky. Začneme obkresľovať. Najskôr fľak, potom cukríky, kôpky a prednú a zadnú časť rolády (rez). Nakoniec čerešničky.
Kávová roláda podľa Evy
Popis
Túto roládu som upiekla pre mojich anjelov strážnych... sú to ľudia, ktorí vždy pri mne stáli, ktorí verili vo mňa, aj keď som si ja sama neverila, ktorí ma stále podporovali v tom, čo robím a vďaka ktorým som dnes tu. Menovite... úžasná Matulka, najlepšia vedúca Zuzka, najšikovnejšia kaderníčka Betka a vy ostatní, vy viete, ktorí ste to... ďakujem, bez vás by som to nedala...Ingrediencie
Cesto
- 80 g marcipánu
- 10 g rozpustnej kávy
- 4 ks vajcia
- 40 g kryštálového cukru
- 2 PL oleja
- 90 g hladkej múky
- 40 ml likéru s mandľovou príchuťou
Plnka
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 ks vanilínový cukor
- 250 g mascarpone
- 250 g maliny
- 50 ml vaječného likéru
- 80 g marcipánu na ozdobu
Postup
- Marcipán nastrúhame, kávu rozpustíme v dvoch PL horúcej vody. Vajcia vyšľaháme spolu s kryštálovým cukrom a marcipánom.
- Prilejeme olej, kávu a premiešame. Nakoniec vmiešame múku a likér. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 180 °C asi 15 minút.
- Po upečení ešte teplé cesto stočíme a necháme vychladnúť.
- Vymiešame hladký krém zo smotany a vanilínového cukru, pridáme mascarpone a vaječný likér.
- Vychladnutú roládu opatrne roztočíme, odstránime papier na pečenie, vložíme ju do formy a naplníme krémom a malinami.
- Necháme zachladiť. Po zatuhnutí vyberieme z formy a ozdobíme zvyšným marcipánom.
Fialková roláda od Martina
Popis
Túto roládu má rada moja mladšia sestra Janka, hlavne kvôli fialovej farbe, ktorú ma najradšej na svete. Na sviatky jej zvyknem pre radosť kupovať fialové kvety a takisto mnoho doplnkov v jednej domácnosti má v tejto jej obľúbenej farbe.Ingrediencie
Cesto
- 88 g hladkej špeciálnej múky
- 88 g práškového cukru
- 4 ks vajcia “M”
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 15 ml vody
- 1 PL lyofilizovaných čučoriedok
Plnka
- 500 ml mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie (40%)
- 200 ml kokosového pyré (s obsahom cukru)
- 100 g práškového cukru
- 3 ks BIO limetka
Kokosový sirup
- 100 ml kokosového pyré (s obsahom cukru)
- 50 ml vody
- 2 PL rumu
- Práškový cukor podľa chuti (iba v prípade, že pyré neobsahuje cukor)
Ozdoba
- 1 ks limetka – kôra z limetky
- 40 g vanička VIOLA – jedlé kvety
- 40 g vanička ALYSSUM – jedlé kvety
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 °C.
- Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- Postupne do bielkov zašľaháme preosiaty cukor.
- Znížime rýchlosť kuchynského robota a pomaly zašľaháme žĺtky zmiešané s vodou.
- Do zmesi pridáme preosiatu múku, lyofilizované čučoriedky, kypriaci prášok a zapracujeme.
- Pripravené cesto na korpus dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Dáme piecť približne na 15 minút.
- Mascarpone a cukor vyšľaháme do hladkého krému.
- Pridáme kokosové pyré, limetkovú šťavu aj kôru z 2 limetiek a zašľaháme do krému.
- Pridáme smotanu na šľahanie a vyšľaháme do hustého, hladkého krému.
- Keď je korpus upečený, odstránime papier na pečenie a prenesieme ho na vlhkú utierku, kde ho zarolujeme do rolády a necháme takto vychladnúť.
- Vychladnutý korpus natrieme pripraveným krémom a zarolujeme do požadovaného vzhľadu.
- Roládu ozdobíme krémom pomocou cukrárskej špičky Wilton 2B po celej vrchnej časti.
- Dozdobíme jedlými kvetmi a limetkovou kôrou.
Pumpáčik od Miriam
Popis
Tato roláda je venovaná mojej neterke Lydie, alebo po mojom Dyde. Tento názov vznikol tak, že som na oslavu napiekla punčák, a keď ho Dyda ochutnala, povedala: "MNAM! PUMPÁČIK." Tak som sa rozhodla spraviť pre ňu detskú verziu, ktorá je bez alkoholu a má na sebe obláčiky.Ingrediencie
Šľahaná hmota
- 6 ks vajcia
- 6 lyžíc krupicového cukru
- 3 lyžice oleja
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- ružové farbivo
Obláčiky
- 2 bielka
- 60 g masla
- 60 g cukru
- 80 g hladkej múky
Vanilková náplň
- 500 g cream cheese
- 80-100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
Ríbezľovo-pomarančový džem
- 150 ml pomarančového pyré
- 150 ml ríbezľového pyré
- 60 g želírovacieho cukru
Rozvar punčový
- 125 ml vody
- 90 g kryštálového cukru
- 1 ČL malinovej pasty
- 2 ČL rumovej esencie
- 1 ČL punčovej arómy
Ozdoba
Postup
- Bielky vyšľaháme mixérom do tuhého snehu, postupne zašľaháme cukor.
- Znížime otáčky a postupne pridávame olej, žĺtky a farbivo.
- Zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva.
- Obláčiková hmota: Vyšľaháme maslo s cukrom a pridáme bielka. Cukrárskym vreckom vytvárame na plechu obláčiky a dáme na 10 minút do mrazničky.
- Ružovú hmotu nalejeme na obláčiky a pečieme 20 minút pri 180 °C.
- Uvaríme si džem: Pyré povaríme, kým nezačne vrieť, pridáme želírovací cukor a varíme ďalších 5 minút, potom necháme vychladnúť.
- Punčový rozvar: Vodu s cukrom necháme roztopiť, pridáme rumovú esenciu, punčovú esenciu a malinovú pastu.
- Krém: Cream cheese, vanilkovú esenciu a cukor vyšľaháme, pridáme trošku smotany, a potom postupne zašľaháme smotanu na šľahanie.
- Upečenú piškótu zrolujeme ešte teplú, po vychladnutí potrieme rozvarom, džemom a plnkou. Ozdobíme krémom a fondánom.