Slané tyčinky podľa Jožky. Pochúťka na každú príležitosť
Slaná chuťovka z dvoch druhov ciest, skombinovaná s chuťou jemného paprikového dipu, je skvelým tipom na občerstvenie.
Čakáte návštevu, plánujete oslavu alebo len hľadáte niečo chutné na zahryznutie? Tieto tyčinky sú ideálnou voľbou na každú príležitosť.
Finalisti v šou Pečie celé Slovensko boli pod časovým stresom, ale to vám doma nehrozí. Nebojte sa pustiť do tejto výzvy od porotkyne Jožky.
Pripravíme lístkové cesto
- 125 g maslo
- 125g múka hladká
- 25 g múka hrubá
- soľ – štipka
- 5 g ocot – ½ polievkovej lyžice
- 10 g žĺtky ( ½ ks )
- 63 g voda
- 1 žĺtok na potieranie
Na prípravu lístkového cesta potrebujeme
dve časti tukovú kocku a
vodovú časť.
V miske zmiešajte 25 g hladkej múky s maslom, kým nevznikne
hladká hmota. Urobte z nej
malú kocku, zabaľte ju do fólie a vložte do chladničky, aby
stuhla.
V ďalšej miske zmiešajte 100 g hladkej múky, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot a vodu. Miešajte, kým nezískate hladký a
nelepivý bochník. Zabaľte ho do fólie a nechajte
odležať na 10 minút.
Po odležaní
rozvaľkajte bochník do tvaru štvorca. Maslovú
kocku zabalíme do cesta a opatrne rozvaľkáme do tvaru
obdĺžnika. Preložte ho
do 2/3, aby vznikli
tri vrstvy na sebe, a tento proces
opakujte ešte dvakrát. Nakoniec zabaľte lístkové cesto do fólie a nechajte ho krátko odležať pred ďalším spracovaním.
Slané cesto
- 123 g hladká múka
- 107 g maslo
- 10 g žĺtok (½ ks)
- 20 g mlieko
- 3 g kypriaci prášok
- štipka soli
Múku preosejte a pridajte nakrájané maslo, kypriaci prášok, soľ, žĺtok a mlieko. Všetky ingrediencie dôkladne spracujte, kým nevznikne cesto tuhšej nelepivej konzistencie.
Vytvarujeme tyčinky
- ľan na posypanie
- žĺtok na potieranie
Lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Slané cesto rozvaľkáme
o tretinu menšie ako lístkové cesto a položíme ho na lístkový plát.
Preložíme tak, aby sa
vrstvy striedali — lístkové cesto a slané (
lístkové 3-krát, slané 2-krát). Kombinované cesto potom rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika približne
30x40 cm.
Následne ho narežeme na tyčinky
široké 2 cm a dlhé 30 cm. Potrieme ich r
ozšľahaným žĺtkom a posypeme
ľanom. Každú tyčinku niekoľkokrát zatočíme a položíme na plechy pokryté papierom na pečenie.
Pečieme pri teplote
150 °C po dobu 25 minút, potom zvýšime teplotu
na 170 °C a pečieme ďalších
10-15 minút, kým nie sú zlatohnedé. Po upečení necháme tyčinky vychladnúť.
Paprikový dip
- 1 kapia žltá
- 100 g cream cheese
- soľ
- olivový olej
- bazalka
- balsamikový ocot
- citrónová šťava
Papriku celú dáme
piecť do rúry pri teplote
200 °C na 25 až 30 minút. Keď je paprika upečená, necháme ju vychladnúť a potom zbavíme šupiek, jadierok a stopky. Pridáme
cream cheese a ďalšie chuťové prísady, a všetko spolu
rozmixujeme na jemnú zmes.