info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s04 - 4. kolo - kreatívna výzva - Zdobený pie


Aj vo štvrtú finálovú nedeľu sa v show Pečie celé Slovensko vypekalo. A tentoraz sa neostalo iba pri sladkých koláčoch. Súťažiaci si vyskúšali aj niečo slané a mäsité!

V kreatívnej výzve pripravili americký zdobený pie pre desať ľudí. Tento koláč, ktorý sa v Amerike pripravuje na rôzne spôsoby, nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole, či už v sladkej, alebo slanej variácii.

Vyskúšajte si upiecť túto americkú klasiku podľa súťažných receptov
Zdobený pie


Sovičkový pie od Martiny

 

Popis

Opäť SOVY. Áno, ja a sovy, to je automatické spojenie, pretože skrátka patria ku mne a každý, kto ma pozná, vie, že ak mám vybrať tématiku, ako prvé mi vždy napadne sova.


Ingrediencie

Cesto na pie:
  • 375 g múky na krehké pečivo BABIČKA
  • 120 g jemného krupicového cukru
  • 180 g studeného masla
  • 2 malé vajcia
  • kôra z ½ citróna
  • ½ čl kypriaceho prášku
  • štipka soli
Morušovo-rebarborová náplň:
  • 3 hrnčeky mrazenej rebarbory (450 g)
  • 100 ml vody
  • 2 hrnčeky lyofilizovaných morúš Brix products (80 g)
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • 3 pl kukuričného škrobu
  • šťava z ½ citróna
  • 1 čl škorice
Pistáciové cesto na listy:
  • ½ hrnčeka blanšírovaných pistácií
  • ½ hrnčeka krupicového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1 pl citrónovej kôry
  • ¼ čl soli
  • 1 vajce
  • 1 a 1/4-1/2 hrnčeka múky na krehké pečivo
  • pár kvapiek zelenej gelovej farby
Ostatné:
  • zelená gelová farba
  • lyofilizované moruše na dozdobenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Do rajnice dáme rebarboru, moruše, vodu, cukor, šťavu z citróna a škoricu.
  3. Necháme zovrieť. Zvlášť v hrnčeku rozmiešame škrob s trochou vody a nalejeme za neustáleho miešania do morušovo-rebarborovej zmesi. Miešame do zhustnutia a odstavíme.
  4. Na cesto dáme do food processora preosiatu múku, cukor, soľ a maslo nakrájané na kocky. Postupne pridáme vajcia. Vymiešame a odložíme aspoň na ½ hodiny do chladničky.
  5. Rovnakým spôsobom pripravíme aj pistáciové a kakaové cesto. Dáme zachladiť.
  6. Cesto na pie rozvaľkáme a vyložíme ním boky a dno formy na pie. Popicháme vidličkou. Prebytočné cesto zrežeme a odložíme na sovy.
  7. Nanesieme náplň.
  8. Z pistáciového cesta vyvaľkáme plát a vykrajujeme lístočky.
  9. Z prebytočného cesta na pie vyvaľkáme plát a vykrajujeme kruhy, z ktorých tvoríme sovy. Miesto zobáka použijeme pistáciu.
  10. Namiesto očí dáme lyofilizované čučoriedky. Všetko lepíme bielkom.
  11. Vytvoríme 13 sov a z pistáciového cesta 26 lístkov.
  12. Naukladáme sovičky do kruhu. Dozdobíme lístkami a dáme piecť v spodnej časti rúry s plechom nad koláčom.
  13. Pečieme 40 minút, potom vytiahneme plech sponad koláča a pečieme ďalších 10 minút. Po upečení dokreslíme štruktúru listov a obložíme lyofilizovanou morušou.
Zdobený pie 1


Srdiečkový koláč od Elizabeth

 

Popis

Koláč pečiem pre moju dcéru Angeliku, s ktorou máme dobrý kamarátsky vzťah, Srdiečka od srdiečka


Ingrediencie

Cesto:
  • 470 g hladkej múky
  • 60 g mandľovej múky
  • 180 g práškového cukru
  • 97 g vajec
  • 180 g masla
  • Lyofilizované maliny (podľa potreby na zafarbenie cesta)
Žĺtkový krém:
  • 500 ml mlieka
  • 200 g šľahačkovej smotany
  • 60 g Zlatý klas
  • 82 g kryštálového cukru
  • 5 žĺtkov
  • Vanilková pasta – veľa
Mix ovocia:
  • Čerstvé ovocie podľa chuti (mix)

Postup

  1. Do misy preosejeme hladkú múku, mandľovú múku, práškový cukor, soľ a pridáme maslo izbovej teploty a prach z lyofilizovaných malín.
  2. Premiešame lopatkou do konzistencie piesku.
  3. Pridáme vajcia a vypracujeme hladké cesto.
  4. Hotové cesto dáme zafóliované zachladiť.
  5. Po zachladení rozdelíme cesto na 1/3 a 2/3.
  6. 2/3 cesta rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie na hrúbku 4 mm a vložíme do chladničky schladiť.
  7. Vychladené cesto vložíme do formy (veľkosti 28 cm) na tart vystlanej papierom na pečenie.
  8. Cesto pritlačíme na dno a boky formy, a poprepichujeme celé cesto vidličkou. Vložíme ho do chladničky stuhnúť.
  9. Pečieme na 160 °C s ventilátorom, 5 – 7 minút.
  10. Na predpečené cesto natrieme polovicu krému.
  11. Naukladáme mix čerstvého ovocia a potrieme druhou polovicou krému.
  12. Z odloženej 1/3 cesta vykrajujeme srdiečka, ktoré dáme na vrch krému.
  13. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C cca 35 minút.
Žĺtkový krém:
  1. Zahrejeme mlieko so šľahačkou a vanilkou.
  2. Žĺtka s cukrom vymiešame a pridáme Zlatý klas, premiešame.
  3. Prilejeme trošku horúceho mlieka a nalejeme celú zmes späť do hrnca.
  4. Za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne.
  5. Po uvarení zakryjeme povrch krému fóliou.
Zdobený pie 2


Zdobený pie od Tinky

 

Popis

Tradičný ženský goralský kroj je vyšívaný flitrami na bielom alebo červenom zamatovom podklade. Znázornené sú dve rastliny: plesnivec a listy krasovlasu, v goralskom nárečí nazývané "dževiendžol".


Ingrediencie

Cesto:
  • 420 g hladkej múky
  • 250 g Hera na pečenie
  • 100 g mletého cukru
  • 3 žĺtka
  • 1 vajce
  • ½ prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • Kôra z polovice citróna
  • Potravinová farba – červená a zelená
Plnka tvarohová:
  • 300 g hrudkového tvarohu
  • 200 g roztierateľného tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Vanilkový extrakt
  • Mletý muškátový oriešok
  • 1 Zlatý klas
  • 1 vajce
Plnka jablková:
  • 5 ošúpaných jabĺk (nastrúhané)
  • 1 škoricový cukor
  • 50 g mletého cukru
  • 1 citrón

Postup

  1. Zo surovín si vypracujeme cesto a dávame pozor, aby sme ho nepremiesili.
  2. 2/3 cesta rovnomerne rozotrieme na plech a povyťahujeme okraje.
  3. Na cesto rozložíme nastrúhané jablká.
  4. Suroviny na tvarohovú plnku spolu vymiešame metličkou a nalejeme na jablká.
  5. Odložené cesto si zafarbíme a zdobíme vrch koláča.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre na teplote 180 °C cca 40 minút.
Zdobený pie 3


Rozprávkový pie od Dávida

 

Popis

Doma máme jednu starú rozprávkovú knihu. Keď som bol malý, ako najúžasnejší mladší brat som otravoval moju sestru, ktorá mi z nej musela čítať rozprávky ... resp. rozprávku ... jednu ... o červenej čiapočke, stááále dookola :D Tak pri tomto zadaní by som tie časy chcel pripomenúť sebe, ale aj mojej sestre :D


Ingrediencie

Korpus
  • 200 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g mandľovej múky
  • 100 g studeného masla
  • 1 ks vajce
  • vanilková pasta
  • štipka soli
Plnka
  • 80 g vody
  • 120 g masla
  • 200 g horkej čokolády
  • 65 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 3 ks vajcia
Ovocná vrstva
  • 300 g čučoriedky
  • 150 g vody
  • 30 g glukózy
  • šťava z jednej limetky
  • 45 g kryštálového cukru
  • 3 g agaru
  • 2 čajové lyžičky modrej potravinárskej farby
Cesto na hviezdičky a červenú čiapočku
  • 100 g masla
  • 85 g práškového cukru
  • 1 ks vajce
  • 180 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • červený fondán
  • medené práškové farbivo
Medovníkové cesto
  • 500 g hladkej múky
  • 170 g medu
  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do perníka
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 80 g masla
  • 5 g sódy bikarbóny
  • 1 žĺtok
Poleva na perníky
  • 4 bielka
  • 120 g práškového cukru
  • šťava z citróna
Malinový džem
  • 150 g malín
  • 50 g vody
  • 10 g pektínu

Postup

  1. Cesto na korpus pripravíme tak, že si všetky suroviny zmiesime v robote, kým nedostaneme kompaktné cesto.
  2. Vyvaľkáme ho medzi dvomi papiermi na pečenie a necháme v chlade odstáť.
  3. Asi po 20 minútach ho dáme do formy, kde orežeme kraje a boky pevne pritlačíme k stenám formy.
  4. Cesto popicháme vidličkou.
  5. Pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
  6. Keď sa cesto pečie, pripravíme si čokoládovú plnku.
  7. Roztopíme maslo vo vode.
  8. Do misky dáme horkú čokoládu, cukor a soľ.
  9. Do misky nalejeme roztopené maslo s vodou a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí.
  10. Potom pridáme vajcia a vymiešame.
  11. Cesto po 15 minútach vyberieme z rúry a nalejeme naň pripravenú čokoládovú plnku, pečieme pri 150 °C ďalších 15 minút.
  12. Koláč vyberieme a necháme poriadne vychladnúť.
  13. Cesto na hviezdičky a medovníkové cesto pripravíme tak, že všetky suroviny zmiešame, aby sme dostali kompaktné cesto.
  14. Cestá necháme odpočívať v chladničke.
  15. Z cesta vykrajujeme tvary na zdobenie koláča a pečieme do zlatista.
  16. Po upečení hviezdičky a tvary z medovníkového cesta posypeme práškovým cukrom.
  17. Pripravíme si ovocnú vrstvu na čokoládový tart.
  18. V hrnci zmiešame agar a cukor, pridáme vodu, glukózu a za stáleho miešania privedieme k varu.
  19. Na konci pridáme šťavu z limetky a modrú potravinársku farbu.
  20. Keď hmota trochu vychladne, pridáme umyté čučoriedky a necháme ich chvíľu v hrnci.
  21. Čučoriedky precedíme a naukladáme nepravidelne na koláč, ktorý následne zalejeme pripravenou želatínou.
  22. Po stuhnutí koláč zdobíme tvarmi, ktoré sme si pripravili.
  23. Cesto na červenú čiapočku potiahneme malinovým džemom.
Zdobený pie 4


Africký ježko od Janky

 

Popis

Po svadbe s manželom sme v bratislavskom byte chovali malých afrických ježkov. Keď sme sa presťahovali do Zvolena a mala sa nám narodiť Hanka, ježkovia nám na starobu umreli. Ako párik mali aj maličkých ježkov. Jednoducho bola s nimi zábava.


Ingrediencie

Potrebujeme na krehké cesto:
  • 300 g hladkej múky + na podsypanie
  • 100 g práškového cukru
  • 50 ml studenej vody
  • štipka soli
  • 160 g stuhnutého masla
  • fazule na zaťaženie (cca 500 g), alobal
Potrebujeme na plnku:
  • 200 g nasekaných pekanových orechov
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g masla
  • 100 g javorového sirupu
  • 40 g hladkej múky
  • 2 vajcia „M“
  • približne 250 g celých pekanových orechov na ozdobu
  • 1 PL vody
  • 1 žĺtok
  • 3 PL medu
  • 2 PL rumu
Potrebujeme na brusnicovú omáčku:
  • 200 g brusnicového kompótu
  • kôra z 1 pomaranča
  • šťava z 1 pomaranča
  • 2 PL rumu
  • 1 čl Gustínu

Postup

  1. Do misky z robota navážime studené maslo, múku, cukor, vodu a štipku soli. Na mixovanie použijeme hák a necháme vypracovať cesto. To rozdelíme na 2/3 a 1/3, zabalíme do potravinovej fólie a necháme na chvíľu odležať v chladničke.
  2. Medzitým si pripravíme plech, v ktorom budeme piecť tart pie, a predhrejeme si rúru na 180 °C.
  3. Na prípravu plnky použijeme sekací mixér, kde nasypeme pekanové orechy, cukor a dobre rozmixujeme zmes. Potom prilejeme roztopené maslo, javorový sirup, vajcia a hladkú múku. Dobre celú zmes rozmixujeme.
  4. Vyberieme 2/3 cesta z chladničky a rozvaľkáme ho podľa potreby medzi dvoma papiermi na pečenie. Cesto opatrne presunieme do formy a upravíme okraje. Prikryjeme alobalom a zaťažíme fazuľkami. Plech vložíme do rúry a pečieme 15 minút.
  5. Tart vytiahneme z rúry a odkryjeme. Nalejeme plnku a na plnku poukladáme pekanové orechy.
  6. Vytiahneme z chladničky 1/3 cesta, rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie. Odkryjeme a vyrezávame listy a ježkov. Tie naukladáme na tart a potrieme žĺtkom s vodou.
  7. Pečieme v rúre pri teplote 180 °C do zlatista.
  8. Pripravíme si med s rumom, ktorý zahrejeme, aby sa prepojili chute a vznikol sladký sirup. Celý tart potrieme sirupom po dopečení.
  9. Kým sa pečie tart, pripravíme si omáčku. Brusnicový kompót nalejeme do hrnca spolu s kôrou z pomaranča. Šťavu zmiešame s Gustínom a nalejeme do hrnca. Zapneme sporák a celú zmes zahrievame. Keď zmes začne vrieť, povaríme omáčku 5 minút a dochutíme rumom. Podávame teplú spolu so zákuskom.
Zdobený pie 6


Karneval v Benátkach od Martina

 

Popis

Sme milovníkmi Talianska a oblasť Venezia pravidelne navštevujeme. Naším snom je účasť na Benátskom karnevale a preto by som rád preniesol aspoň kúsok z neho na náš zdobený PIE. Na ceste bude znázornený most Ponte di Rialto s typickou benátskou gondolou a karnevalovými maskami.


Ingrediencie

Cesto:
  • 600 g múka hladká špeciál
  • 300 g práškový cukor
  • 80 g maslo – izbová teplota
  • 3 ks vajcia
  • Štipka soli
Slivkový lekvár:
  • 500 g sliviek
  • 250 g želírovací cukor 2:1
  • 1 ČL škorice
  • 2 ks citrónov
  • Rum podľa chuti
Plnka:
  • 200 ml slivkového lekváru
  • 200 g vlašských orechov
  • 200 g mletého maku
  • 250 g jemného hrudkového tvarohu
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 ml mlieka (3,5%)
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 2 balenia vanilkového cukru
Ozdoba:
  • Gelová farba Wilton – hnedá
  • Gelová farba Wilton – oranžová
  • Gelová farba Wilton – žltá

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 °C a formu vymastíme olejom.
  2. Múku, cukor a soľ dáme do misky a premiešame rukami.
  3. Pridáme na kocky nakrájané maslo izbovej teploty a rukami zapracovávame maslo, až kým nemáme sypké cesto.
  4. Pridáme vajcia a vypracujeme cesto. Nemiesime veľmi, aby sa cesto neskôr netrhalo.
  5. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočinúť 30 minút.
  6. Po uplynutí času cesto vyložíme von a necháme 5 minút prispôsobiť sa teplote vzduchu, aby sa s ním dobre pracovalo.
  7. Cesto si rozdelíme na 2 časti.
  8. Jednu časť vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a preložíme na plech.
  9. Kraje dobre pritlačíme, aby bol vzor na PIE dobre vidieť a neobsahoval nerovnosti.
  10. Pripravíme si slivkový lekvár.
  11. Do hrnca dáme na jemno nakrájané slivky, cukor a citrónovú šťavu a spolu varíme na miernom ohni až do požadovanej konzistencie.
  12. Po uvarení necháme poriadne vychladnúť.
  13. Cesto potrieme vychladnutým slivkovým lekvárom.
  14. Na plnku zarobíme mak s vlažným mliekom a práškovým cukrom, mleté orechy s práškovým cukrom a tvaroh so žĺtkom, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
  15. Plnky pridávame po vrstvách: orechová, maková, tvarohová, a vytvoríme 3 vrstvy po celom PIE.
  16. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme medzi papiermi na pečenie a vytvoríme potrebný vzor, ktorý prenesieme na plnku.
  17. Kraje pritlačíme a zarovnáme. Prebytočné cesto odrežeme, aby bol koláč krásne uzavretý.
  18. Vytvorené vzory dozdobíme gélovými farbami podľa potreby.
  19. Pripravený PIE dáme do rúry a pečieme približne 40-45 minút, až do zlatohneda.
  20. Upečený koláč necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Zdobený pie 7


Margarétkový pie od Danky

 

Popis

Čučoriedky a Amerika, to ide k sebe :) Ako som sa dočítala, tento druh koláča sa zvykne robiť na Deň nezávislosti. Oslavy tohto dňa som mala možnosť zažiť v štáte Maine počas môjho trojmesačného pobytu v Amerike. Veľmi sa mi páčil najmä sprievod mestom a večerný ohňostroj. Aj tento koláč chcem venovať mojej sestre, ktorá okrem toho, že žila v Amerike, ešte aj krásne aranžuje kvety. Ako vizuál som preto zvolila mrežovanie, ktoré symbolizuje košík a v ňom fialové margarétky vytvorené z cesta.


Ingrediencie

Suroviny:
Cesto základné:
  • 350 g hladkej múky
  • 25 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 250 g masla
  • 150 g studenej vody
  • 1 vajce na potretie
  • menšia hrsť kryštálového cukru na posypanie
Cesto fialové:
  • 140 g hladkej múky
  • 10 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 60 g studenej vody
  • gélová potravinárska farba fialová
Cesto žlté:
  • 35 g hladkej múky
  • 2,5 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 25 g masla
  • 15 g studenej vody
  • gélová potravinárska farba žltá
Čučoriedková náplň:
  • 750 g mrazených čučoriedok
  • 250 g kryštálového cukru
  • kôra z 1 bio citrón
  • 4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 75 g kukuričného škrobu
  • ¾ čajovej lyžičky soli
  • 250 g marcipánu

Postup

  1. Rúru zapneme na 190 °C. Pripravíme si sklenenú formu na pečenie priemeru 28 cm, formičku na vytvarovanie margarétok a alobal na zakrytie vrchu koláča pri závere pečenia.
  2. Rozpustíme maslo do farebného cesta a rozmiešame v ňom farbivo. Dáme zachladiť.
  3. Pripravíme si múku na základné cesto, zmiešame s preosiatym práškovým cukrom a soľou. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Miešame cca 1 minútu, nie príliš dlho. Pridáme vodu a pár krát premiešame. Keď sa cesto dá zlepiť v rukách, vysypeme ho na fóliu. Uzavrieme ho a pár krát v rukách premiesime. Necháme v chladničke odpočívať 20 minút.
  4. S vychladnutým maslom zopakujeme tento postup pre žlté aj fialové cesto.
  5. Mrazené čučoriedky vymiešame s cukrom, pridáme citrónovú kôru, šťavu, kukuričný škrob a opäť dobre premiešame. Dáme variť, cukor by sa mal roztopiť a zmes by po zovretí mala zhustnúť. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Z fialového cesta vytvoríme lupienky margarétok (použijeme formičku srdiečko a vykrojené cesto rozkrojíme na polovicu). Zo žltého cesta vykrojíme malé kruhy ako stred margarétok. Spojíme do kvietku a dáme do mrazničky.
  7. Základné cesto si rozdelíme na 450 g a necelých 350 g.
  8. Väčšiu časť zabalíme do fólie a dáme do chladu.
  9. Z menšej časti si na pomúčenej doske vyvaľkáme kruhový plát priemeru 27-28 cm a hrúbky cca 3 mm. Vyrežeme pásiky na mrežovanie šírky 3 cm a 1,5 cm. Z niektorých užších pásikov zapletieme dvojvrkoč. Mrežovanie si pripravíme na papier na pečenie do polkruhu s priemerom 26 cm a dáme do mrazničky.
  10. Z väčšej časti vyvaľkáme kruhový plát priemeru 31-32 cm, hrúbky cca 3 mm.
  11. Preložíme na polovicu a prenesieme do sklenenej formy. Cestom vyplníme celú formu, nepravidelné okraje rovnomerne ostriháme a zahneme ku okrajom formy. Kraje potlačíme vidličkou a odložíme do mrazničky.
  12. Vyvaľkáme si marcipán do kruhu s priemerom 28 cm.
  13. Formu s cestom vyberieme z chladničky. Na dno dáme marcipán a nalejeme čučoriedkovú zmes.
  14. Vyberieme ostatné časti vyformovaného cesta z mrazničky a položíme na vrch čučoriedkovej zmesi – mrežovanie na spodnú časť, margarétky na hornú časť.
  15. Nezafarbené časti potrieme vajíčkom a posypeme kryštálovým cukrom.
  16. Pečieme 30 minút. Po 20 minútach skontrolujeme, ak je vrchná časť upečená, prikryjeme okraje alobalom. Ak je po 30 minútach spodok nedopečený, pečieme ďalších 10 minút alebo podľa potreby na spodnom ohreve.
  17. Pie vyberieme z rúry a podávame vychladený.
Zdobený pie 8


Sladké scrabble od Paliho

 

Popis

Tematiku Pie som sa rozhodol poňať zábavnou formou a to doslova. Pečenie nie je vždy hra, no v tomto prípade to tak môže byť. Dnes pečenie pre svoju sestru Moniku, lebo Scrabble bola vždy jej obľúbená hra, a pri každej príležitosti si radi zahráme. Pie je inšpirovaný tvarovo, a tiež bude mať upečenú mriežku a hracie kocky.


Ingrediencie

Mandľové linecké cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 120 g práškového cukru
  • 45 g mandľovej múky
  • 3 g soli
  • 45 g vajec
  • 180 g studeného masla
Pečený kakaový krém s ovocím
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g mandľovej múky
  • 50 g kakaa
  • 100 g vajec
  • 100 g červených ríbezlí (môžu byť mrazené)
Sirup
  • 30 g masla
  • 70 g medu
  • 60 g trstinového cukru
  • 2 g soli
  • 50 g vajec
Orieškové sablée na mriežku
  • 111 g zmäknutého masla
  • 95 g práškového cukru
  • soľ
  • 45 g lieskovcovej múky
  • 56 g vajec
  • 67 g hladkej múky 1
  • 189 g hladkej múky 2
Ríbezľový gél
  • 240 g ríbezľového pyré (cca. 500 g mrazených ríbezlí)
  • 54 g krupicového cukru
  • 7,2 g pektínu
Ostatné
  • 125 g čerstvých červených ríbezlí

Postup

  1. Začneme s prípravou lineckého cesta, hladkú a mandľovú múku zmiešame s cukrom a pridáme na kocky nakrájané studené maslo. Zmes pretínacou metlou v robote vymiešame do pieskovej konzistencie. Ako posledné pridáme vajíčko a cesto dáme zachladiť do chladničky na cca. 15 – 20 minút.
  2. Vypracujeme orieškové sablée. Všetky suroviny okrem múky 2 vymiešame opäť pretínacou metlou do homogénnej zmesi, ako poslednú pridáme múku 2 a všetko rýchlo spojíme. Hotové kompaktné cesto vyvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na želanú hrúbku. Zachladíme, prípadne zamrazíme na pár minút, aby sa s cestom lepšie pracovalo.
  3. Vymiešame kakaový krém. Zmäknuté maslo s múkou, cukrom a kakaom spolu vyšľaháme. Pridáme vajíčka a opäť dobre prešľaháme.
  4. Hranatú formu alebo ráfik v rozmere 24x20 cm vystelieme cestom, boky by mali mať výšku cca 4 cm. Do pripraveného cesta navrstvíme kakaový krém, ktorý rozotrieme po celej ploche. Navrstvíme 100 g ríbezlí a jemne ich do krému zatlačíme. Takto pripravený koláč pečieme na 160 °C 25 minút.
  5. Medzičasom si pripravíme sirup. V hrnčeku rozpustíme trstinový cukor s maslom a medom. Primiešame soľ. Zmes necháme schladnúť na 60 °C a primiešame vajíčko, ktoré by nemalo byť studené. Takto pripravený sirup nalejeme na predpečený koláč. Koláč následne dopekáme ďalších 25 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  6. Vychladené alebo zamrazené orieškové cesto odlepíme z papiera a prenesieme na perforovanú podložku. Vyrežeme alebo vykrojíme rozmer koláča t.j. 24x20 cm. Vykrojíme štvorce s 0,5 cm medzerami. Vykrojené štvorce upečieme ako „hracie kocky“. Pripravené cesto pečieme medzi 2 perforovanými podložkami, na 160 °C asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Na kocky pomocou jedlej fixy napíšeme písmená a body.
  7. Ríbezle povaríme, premixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme cez sitko. K hladkému pyré pri 40 °C postupne prisypeme cukor zmiešaný s pektínom. Zmes zavaríme. Roztiahneme na väčšiu plochu, prikryjeme fóliou a necháme vychladiť. Pred použitím premixujeme ponorným mixérom do hladka do gélovej konzistencie. Cukrárskym vreckom nanesieme na koláč. Môžeme, ale nemusíme, uhladiť paletkou.
  8. Na hotový koláč umiestnime „mriežku s hracími kockami“ a dekorujeme s čerstvými ríbezľami.
Zdobený pie 9


Fázy mesiaca od Evky

 

Popis

Marhule a pomaranče svojou farbou a tvarom pripomínajú slnko.


Ingrediencie

Cesto
  • 380 g hladkej múky
  • 180 g masla
  • 20 g práškového cukru
  • 6 PL studenej vody
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL mleté klinčeky
  • ½ ČL soli
  • Vajíčko na potretie
Náplň
  • 820 g zaváraných marhúľ (v sezóne môžu byť aj čerstvé)
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 pomaranč
  • 1 dcl šťavy z pomaranča (môže byť aj pomarančový džús)
  • 1 Zlatý klas
  • Mletý badián a klinčeky podľa chuti

Postup

  1. Maslo zmiešame s ostatnými surovinami, vodu pridávame na koniec podľa potreby. Vypracujeme cesto a odložíme na chvíľu do chladničky.
  2. Marhule si nakrájame a spolu s očisteným a nakrájaným pomarančom dáme do misky spolu s cukrom a dusíme. Pridáme pomarančovú šťavu. Dusíme cca 15 minút.
  3. Do asi 1,5 dcl vody vymiešame Zlatý klas a nalejeme k zmesi dusených marhúľ a pomaranča. Privedieme do varu a odstavíme. Necháme krátko vychladnúť.
  4. Časť cesta vyvaľkáme, vyložíme dno a boky formy. Popicháme vidličkou. Dáme do rúry zapiecť na cca 10 minút. Po zapečení nalejeme na to vlažnú plnku.
  5. Z druhej časti cesta vyvaľkáme kruh, poprípade ozdoby, ktoré naukladáme na plnku podľa požadovaného vzoru. Potrieme vajíčkom a pečieme na 170 °C asi 45 minút.
Zdobený pie 10

 

Zamilovaný pie od Tonky

 

Popis

Tento pie pre mňa reprezentuje lásku dvoch ľudí. Vyobrazená je na ňom moja mamka v mladosti, keď sa do nej zaľúbil môj ocko. Obsahuje mak a višne, ktoré sú zas jeho obľúbené príchute. Moji rodičia sú pre mňa fúziou, tak ako tento pie. Sú spolu denno-denne už 35 rokov, čo hovorí za všetko.


Ingrediencie

Cesto na pie:
  • 450 g hladkej múky
  • 6 g soli
  • 150 g studeného masla
  • 18 polievkových lyžíc studenej vody
Maková plnka:
  • 250 g maku
  • 250 ml mlieka
  • 110 g práškového cukru
  • Šťava z ½ citróna
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 30 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
Ostatné:
  • 300 g mrazených višní
Na potretie:
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica vody

Postup

  1. Najprv si uvaríme makovú plnku. Všetky suroviny na jej prípravu dáme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustejšiu kašu. Plnku dáme chladiť.
  2. Na prípravu cesta dáme do misky múku, soľ a studené maslo. Z daných surovín vypracujeme akoby posýpku. K hmote tejto konzistencie pridávame postupne vodu po lyžiciach a vypracujeme nelepivé cesto.
  3. Z polovice cesta vyvaľkáme spodné cesto o priemere formy + pridáme 2 cm na pokrytie okrajov. Takto vyvaľkané cesto prenesieme do formy. Makovú plnku rozotrieme po celom povrchu tohto cesta a následne naukladáme višne. Aj druhú časť cesta vyvaľkáme, vykrojíme ornamenty a pokryjeme ňou už naplnenú formu.
  4. Cesto pred upečením potrieme rozšľahaným vajíčkom s lyžicou vody.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 215 °C po dobu 15 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a dopekáme približne 40 minút, pokiaľ cesto nebude upečené pekne dozlatista.