Tento recept zvládne každý
Nenechajte sa odradiť kysnutým cestom.
Sledovali ste americké kolo šou Pečie celé Slovensko? Ak áno, možno aj vás prepadla neodolateľná chuť na šťavnatý burger s domácou omáčkou. S týmto receptom od porotkyne Petry Tóthovej pripravíte dokonalé domáce hamburgery.
Kysnuté žemle
Pripravte si:
- 500 ml teplého mlieka
- 75 g masla
- 40 g cukru krupica
- 2 čl soli
- 700 g hladkej múky
- 10 g sušeného droždia
- sezam
- 1 vajce
V teplom mlieku rozpusťte maslo, soľ a cukor. Potom polovicu múky zmiešajte so sušeným droždím a pridajte k zmesi mlieka. Dôkladne mieste, postupne pridávajte zvyšnú múku, kým nezískate elastické a nelepivé cesto.
Nechajte cesto
podkysnúť, kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Potom ho rozdeľte na
12 častí a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryte ich utierkou a nechajte podkysnúť, kým sa opäť
nezdvojnásobia.
Potrite žemle rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom. Predhrejte rúru na
230 stupňov a pečte do zlatohneda. Po upečení nechajte vychladnúť, aby ste ich mohli naplniť.
Príprava horčicovej omáčky
Na majonézu potrebujete:
- 1 vajce
- 200 ml slnečnicoveho oleja
- soľ, čierne korenie, šťava z 1/2 citrónu podľa chuti na dochutenie
Ďalšie suroviny:
- 15 g hrubozrnnej horčice
- ½ prelisovaného strúčiku cesnaku
- ½ pl sriracha omáčky
- soľ, čierne korenie a nadrobno pokrájaná pažítka
Na prípravu horčicovej omáčky začnite so základom – majonézou. Všetky suroviny na majonézu premixujte. Následne zmiešajte s ostatnými ingredienciami, aby ste dosiahli dokonalú chuť.
Príprava mäsa
- 1 PL oleja
- 1 malá biela cibuľa
- 200 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 plátok čedaru
- 2 PL masla
- 1 paradajka
- 1 kyslá uhorka
- ľadový šalát
- soľ podľa potreby
Mäso osoľte, vytvarujte
mäsovú placku a dajte do chladničky. Na panvici
osmažte nakrájanú cibuľu na krúžky. Rovnako
osmažte aj mäsovú placku z oboch strán, až kým nie je dobre prepečená a hnedej farby. Na hotové mäso položte plátok syra a nechajte ho roztopiť.
Žemle rozpoľte, potrite ich maslom a položte rozrezanou stranou na panvicu. Opečte do zlatista.
Na spodok žemle natrite trochou horčicovej omáčky, pridajte nakrájanú uhorku, paradajku, šalát a mäsovú placku. Navrch položte opečenú cibuľu a znova pridajte omáčku. Zakryte vrchom žemle.
Prajeme vám dobrú chuť!
Na prípravu receptu sa zídu: