RECEPT: Chutné žĺtkové rakvičky podľa Jožky
Oslaďte si deň vďaka tomuto lahodnému dezertu.
Oslovili vás žĺtkové rakvičky, ktoré pripravovali finalisti v piatom kole šou Pečie celé Slovensko? Prinášame recept, s ktorým ich určite zvládnete. Sú ideálnu voľbou na halloweensku párty, ale aj obyčajné nedeľné posedenie. Závisí na vašej kreativite a vkuse, ako ich vo finále ozdobíte. Môžete sa pohrať s dekoráciami, ktoré rakvičkám dodajú ten správny šmrnc.
Pred pečením si pripravte:
Suroviny: - 180 g cukor práškový
- 3 g cukor vanilkový
- 12 g vajcia
- 60 g žĺtky
- 100 g stužený pokrmový tuk
Dohotovenie: - 200 g smotana na šľahanie 35 %
- 150 g čierna poťahová hmota
- 20 g biela poťahová hmota
- 20 g červená poťahová hmota
Ako na to?
Formičky na rakvičky dôkladne vymastíme dvakrát rozpusteným pokrmovým tukom, aby sa nám cesto nelepilo. Rúru predhrejeme na teplotu 150 °C, čo zabezpečí ideálny začiatok pečenia.
Preosejeme práškový cukor, aby sme dosiahli jemnú textúru a pridáme vanilkový cukor, žĺtka a vajcia. Všetko spolu vyšľaháme do hustej a hladkej peny. Hotovú zmes potom naplníme do vymastených formičiek, a to približne do dvoch tretín ich objemu.
Formičkami jemne zatrasieme, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 150 °C asi 10 minút, potom znížime teplotu na 130 °C a pokračujeme v pečení ďalších 30 minút.
Po upečení rakvičky necháme mierne vychladnúť a potom ich opatrne vyberieme z formičiek. Na vychladnuté rakvičky pridáme našľahanú šľahačku, podobne ako pri zdobení parížskych rožtekov.
Nakoniec už len stačí dezert naaranžovať a pridať ozdobu podľa vášho vkusu.