info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogPečie celé SlovenskoPečie celé Slovensko - recepty 4. séria 2024s04 - 5. kolo - technická výzva - Rakvičky so šľahačkou

s04 - 5. kolo - technická výzva - Rakvičky so šľahačkou


RECEPT: Chutné žĺtkové rakvičky podľa Jožky

Oslaďte si deň vďaka tomuto lahodnému dezertu.

Oslovili vás žĺtkové rakvičky, ktoré pripravovali finalisti v piatom kole šou Pečie celé Slovensko? Prinášame recept, s ktorým ich určite zvládnete. Sú ideálnu voľbou na halloweensku párty, ale aj obyčajné nedeľné posedenie. Závisí na vašej kreativite a vkuse, ako ich vo finále ozdobíte. Môžete sa pohrať s dekoráciami, ktoré rakvičkám dodajú ten správny šmrnc.
Rakvičky so šľahačkou 1


Pred pečením si pripravte:

Suroviny:
  • 180 g cukor práškový
  • 3 g cukor vanilkový
  • 12 g vajcia
  • 60 g žĺtky
  • 100 g stužený pokrmový tuk
Dohotovenie:
  • 200 g smotana na šľahanie 35 %
  • 150 g čierna poťahová hmota
  • 20 g biela poťahová hmota
  • 20 g červená poťahová hmota
Rakvičky so šľahačkou 2


Ako na to?

Formičky na rakvičky dôkladne vymastíme dvakrát rozpusteným pokrmovým tukom, aby sa nám cesto nelepilo. Rúru predhrejeme na teplotu 150 °C, čo zabezpečí ideálny začiatok pečenia.

Preosejeme práškový cukor, aby sme dosiahli jemnú textúru a pridáme vanilkový cukor, žĺtka a vajcia. Všetko spolu vyšľaháme do hustej a hladkej peny. Hotovú zmes potom naplníme do vymastených formičiek, a to približne do dvoch tretín ich objemu.

Formičkami jemne zatrasieme, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 150 °C asi 10 minút, potom znížime teplotu na 130 °C a pokračujeme v pečení ďalších 30 minút.

Po upečení rakvičky necháme mierne vychladnúť a potom ich opatrne vyberieme z formičiek. Na vychladnuté rakvičky pridáme našľahanú šľahačku, podobne ako pri zdobení parížskych rožtekov.

Nakoniec už len stačí dezert naaranžovať a pridať ozdobu podľa vášho vkusu.
Rakvičky so šľahačkou 3