info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s04 - 6. kolo - kreatívna výzva - Snehové bomby


V rozhodujúcej výzve šiesteho finálové večera sa museli súťažiaci popasovať doslova s bombou. A to nie hocijakou!

Témou kreatívnej výzvy totiž boli snehové bomby, v akomkoľvek tvare, vytvorené so sladkého snehu. A aby sa súťažiaci pri príprave náhodou nenudili, bomby museli obsahovať aj prekvapenie. Či do vnútra zakomponovali bonbóny alebo celý koláč bolo len a len na kreativite súťažiacich. Na prípravu bombovej pochúťky 2 v 1 mali súťažiaci čas 4  hodiny.

Inšpiráciou nedeľného kola boli snehové bomby s prekvapením, ktoré nadizajnovali porotcovia z anglickej verzie súťaže The Great British Bake Off, v ktorej tiež potrápili aj britských súťažiacich. Základom pochúťky je sneh z vaječných bielkov nastriekaný na rozličné formy a pomaly sušený v rúre.

Pekárom týždňa sa v šiestom kole stal Martin, zo súťaže vypadla najstaršia súťažiaca Elizabeth
 
Snehová bomba 1


Francúzska krabička od Paliho

 

Popis

Moja meringue krabička skrýva prekvapenie v podobe dezertu Paris Brest, ktorý je dnes stále obľúbenejší. Oproti originálnemu receptu je moja verzia naplnená odľahčeným krémom zo šľahanej ganache. Použité sú tiež menej typické suroviny ako čierny sezam, ktorý sa chuťovo veľmi ponáša na náš mak. Chuťový akcent dotvára limetkový gel.

Ingrediencie

Odpaľované cesto:
  • 50 g mlieka
  • 50 g vody
  • 2 g soli
  • 6 g cukru krupice
  • 45 g masla
  • 60 g múky
  • 3 vajcia
Craqueline:
  • 37 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 6 g čierneho kakaa
  • 46 g trstinového cukru
Praliné z čierneho sezamu:
  • 145 g opečeného čierneho sezamu
  • 60 g krupicového cukru
  • 2 g soli
  • 35 ml hroznového oleja
Šľahaná ganache zo sezamového praliné:
  • 100 g smotany min. 33 %
  • 4 g práškovej želatíny (200 bloom) + 20 g studenej vody
  • 190 g bielej čokolády
  • 50 g sezamového praliné
  • 270 g smotany min. 33 %
Limetkový gel:
  • 50 g limetkovej šťavy
  • 50 g vody
  • 30 g cukru krupice
  • 4 g agaru
  • 1 ks limetka – len kôra
  • 2 ks kumkvat
Swiss meringue:
  • 225 g vaječných bielkov (môžu byť pasterizované)
  • 300 g krupicového cukru
  • 6 g zlatého klasu
  • 38 g práškového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL čierneho kakaa

Postup

  1. Na odpaľované cesto zmiešame vodu, mlieko, cukor, soľ a maslo. Zmes privedieme k varu, prisypeme múku a miešame 1–2 minúty na miernom plameni. Prenesieme do misy robota, necháme schladnúť a pridáme vajíčka. Cesto má mať konzistenciu hustej lávy.
  2. Na craqueline zmiešame zmäknuté maslo s ostatnými surovinami. Vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a vykrojíme potrebný tvar. Zamrazíme.
  3. Na perforovanú podložku nastriekame cesto do tvaru venčekov, na ktoré položíme zamrazený craqueline. Pečieme na 180 °C (statický program) cca 35–40 minút. Rúru v prvej polovici pečenia neotvárame.
  4. Na praliné si pripravíme karamel, ktorý nalejeme na silikónovú podložku a necháme vychladnúť. Nalámaný karamel zmiešame s opečeným sezamom, soľou a olejom a vymixujeme do hladka.
  5. Pred prípravou krému necháme želatínu napučať. Prvú časť smotany zahrejeme a rozpustíme v nej želatínu. Roztopenú bielu čokoládu zmiešame s praliné a zalejeme smotanou. Dolejeme studenú smotanu a celú zmes premixujeme ponorným mixérom. Prikryjeme fóliou a vychladíme.
  6. Na limetkový gél nahrejeme limetkovú šťavu s vodou. Prisypeme cukor s agarom a varíme 2 minúty. Pridáme limetkovú kôru, prikryjeme fóliou a chladíme. Pred použitím premixujeme alebo doriedime vodou či čerstvou šťavou.
  7. Na swiss meringue nahrejeme bielky s cukrom vo vodnom kúpeli na 30 °C, kým sa cukor nerozpustí. Zmes vyšľaháme, pridáme zlatý klas s práškovým cukrom a citrónovú šťavu a došľaháme. Meringue musí byť pevný a lesklý. Presunieme ho do vrecka s hladkou špičkou a vytvarujeme kruh s priemerom 24 cm. Poprášime čiernym kakaom. Formu vyložíme papierom a sušíme na 130 °C – 10 minút, potom znížime teplotu na 110 °C a dosúšame ďalších 90 minút. Necháme vychladnúť v rúre.
  8. Kompletizáciu Paris Brestu začneme tým, že ho pozdĺžne rozrežeme. Na spodnú časť nanesieme limetkový gél a ozdobnou špičkou nanesieme dve vrstvy ganache s extra praliné. Prikryjeme vrchnou časťou cesta.
  9. Paris Brest uložíme na podložku zo swiss meringue, priložíme obruč a prikryjeme ozdobnou časťou.
Snehová bomba 2


Bomba z kvetov od Tonky

 

Popis

Túto kyticu venujem mojej mamke, ktorá miluje kvety aj si ich sama na záhradke pestuje. Je pre mňa jednou z najdôležitejších osôb v mojom živote a práve preto som práve pre ňu upiekla túto úžasnú, farebnú, kvetinovú a chutnú pusinkovú bombu s prekvapením v podobe praliniek s griotkou.

Ingrediencie

Bielková hmota:
  • 800 g krupicového cukru
  • 400 g vaječných bielkov (12 vajec)
  • 40 g citrónovej šťavy
  • 6 kvapiek čerešňovej esencie
  • Gélové farby (zelená, ružová, fialová, žltá)
Pralinky:
  • 200 g bielej čokolády
  • 60 g horkej čokolády 54%
  • 20 g šľahačkovej smotany 33%
  • 10 g masla
  • 1 dl griotky
  • 10 ks višní naložených v rume
Poschodie:
  • 200 g bielej čokolády

Postup

  1. Na prípravu bielkovej hmoty šľaháme všetky suroviny okrem esencie nad parou, kým hmota nedosiahne približne 60 °C. Potom ju presunieme do robota a šľaháme na stredných otáčkach do tuha. Na záver pridáme esenciu.
  2. Bielkovú hmotu nanášame na pripravené polguľové formy a na alobal striekame kvety rôznych farieb, typov a veľkostí. Sušíme pri 140 °C cca 10 minút, potom 90 minút pri 100 °C.
  3. Pralinky vytvoríme vytemperovaním čokolády a vyliatím do formičiek, čím vytvoríme škrupinky.
  4. Náplň do praliniek pripravíme zahriatím šľahačkovej smotany (nesmie vrieť). Zohriatou smotanou zalejeme čokoládu, premiešame, pridáme maslo a po jeho rozpustení primiešame griotku. Škrupinky praliniek naplníme a necháme zatuhnúť, potom ich uzavrieme vrstvou čokolády.
  5. Poschodie vytvoríme roztopením čokolády, ktorú nalejeme do formy o priemere bielkovej polgule, a necháme zachladiť.
  6. Obe polgule ozdobíme bielkovými kvetmi pomocou jedlého lepidla.
  7. Na spodnú polguľu umiestnime čokoládové poschodie, pridáme pralinky a prekryjeme druhou bielkovou polguľou.
Snehová bomba 3


Pac-Man od Janky

 

Popis

Túto výzvu by som rada venovala môjmu milovanému mužovi, ktorý ma podporuje vždy a všade. Večer keď doma pečiem, manžel rád hrá hry na x-boxe. Kedysi sme sa hrávali spolu a boli to práve retro hry ako pac-man, supermário a iné, no láska k pečeniu je skutočne veľká a preto teraz sa hráva sám a ja mu len nosím ochutnávať, čo dobrého v kuchyni vypekám.

Ingrediencie

Na Pac-Mana:
  • 8 bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • 100 g práškového cukru
  • Žlté farbivo
  • Čierne farbivo
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 200 g bielej čokolády a žlté farbivo do čokolády
  • 2 silikónové formy pologule (priemer 18 cm)
Na strašidielka:
  • 150 g vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 30 g medu
  • 150 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 165 g masla
  • Kôra z limetky
  • Kôra z citróna
  • Kôra z pomaranča
  • 50 g lyofilizovaných jahôd
  • Čierna jedlá fixka
  • 20 g bielej hmoty na modelovanie
  • 100 g limetkovej čokolády a zelené olejové farbivo
  • 100 g pomarančovej čokolády
  • 100 g jahodovej čokolády a červené olejové farbivo
Na žlté guľky:
  • 1 šálka mandlí
  • ¼ šálky mandľového mlieka
  • 1 šálka kokosu
  • 4 PL sirupu z agáve alebo rozpusteného medu
  • Štipka soli
  • 100 g mangového prachu

Postup

  1. Pripravíme si misku a hrniec na vodný kúpeľ. Do misky vlejeme bielka a cukor a ohrievame, miešame, kým sa cukor v bielkach úplne nerozpustí.
  2. Pridáme práškový cukor a mixujeme. Keď sneh začne tuhnúť, pridáme žlté farbivo a miešame, kým nevznikne tuhý sneh.
  3. Silikónové polgule jemne posypeme škrobom.
  4. Z časti snehu (3 PL) pripravíme čierne oči a ústa pre Pac-Mana a nastriekame ich do jednej polgule.
  5. Žltú hmotu prenesieme do zdobiaceho vrecka a nastriekame bodky do oboch foriem. Sušíme pri 100 °C cca 2,5 hodiny.
  6. Medzitým pripravíme madlenky. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. Vajcia, cukor a med vymiešame do biela. Pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva, potom jemne zapracujeme maslo.
  7. Cesto rozdelíme na tri časti. Do zelenej pridáme limetkovú a citrónovú kôru, do oranžovej pomarančovú a do ružovej pomleté jahody.
  8. Formu na madlenky plníme do 2/3 pomocou cukrárskeho vrecka. Pečieme prvé 2 minúty na 220 °C, potom znížime teplotu na 170 °C a pečieme ďalších cca 8 minút.
  9. Madlenky vyberieme z formy, ktorú potom umyjeme, osušíme a potrieme farebnou čokoládou (limetková zelená, jahodová červená, pomarančová oranžová).
  10. Madlenky vtlačíme do čokoládovej formy a necháme zatuhnúť.
  11. Z cukrárskej hmoty vytvoríme malé biele očičká a dokreslíme zreničky jedlou fixkou.
  12. Žlté guľky pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií, vyformujeme guľky a necháme ich zachladiť v chladničke.
  13. Pologule Pac-Mana vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Vnútornú stranu natrieme roztopenou bielou čokoládou zafarbenou na žlto, aby sa posilnila pevnosť.
  14. Na strašidielka prilepíme čokoládou malé očká.
  15. Horná pologuľa bude s očami, spodná len žltá. Do spodnej polgule vložíme strašidielka a žlté guľky, potom obe pologule spojíme.
Snehová bomba 4


Sakura od Evky

 

Popis

Spojenie jemných chutí pistácie a čerešní vo mne evokuje jemnosť kvetov sakuri, ktorými je ozdobená aj moja snehová bomba.

Ingrediencie

Snehové cesto:
  • 5 bielok
  • 500 g kryštálového cukru
  • 1 PL škrobu (Solamyl)
  • 1 ČL octu
  • 1 PL kakaa
Korpus:
  • 6 vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • 280 g polohrubej múky
  • 30 g kakaa
  • ½ balíčka prášku do pečiva
Pistáciový krém:
  • 500 ml šľahačkovej smotany 33%
  • 250 g mascarpone
  • Pistáciová pasta
  • 250 g čerešní alebo višní
Ozdoba:
  • 200 g ružovej poťahovej hmoty
  • 500 g bielej čokolády

Postup

  1. Na kakaový korpus: vyšľaháme bielka s cukrom do tuha, pridáme žĺtka a ručne vmiešame múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
  2. Na snehové cesto: vyšľaháme bielka do polotuha a postupne pridávame cukor, až kým vznikne tuhý sneh. Na záver pridáme Solamyl a ocot a dôkladne vyšľaháme.
  3. Dve rovnaké nerezové misky otočíme hore dnom, obalíme alobalom a vyšľahaný tuhý sneh nanesieme na misky pomocou cukrárskeho vrecka tak, aby sme vytvorili dve rovnaké pologule. Časť snehu zmiešame s kakaom a použijeme na vytvorenie vzoru konárikov sakury. Sušíme pri teplote 100 °C asi 2 hodiny.
  4. Vyšľaháme šľahačkovú smotanu s mascarpone a pridáme pistáciovú pastu.
  5. Po upečení pologule opatrne natrieme roztopenou bielou čokoládou. Z upečeného korpusu vyrežeme kruh o priemere zodpovedajúcom dnu snehovej pologule, nanesieme pistáciový krém a položíme naň ďalší vyrezaný kruh. Na vrch nanesieme pistáciový krém ozdobnou špičkou a pridáme čerešne. Prikryjeme druhou pologuľou.
  6. Na záver pologule ozdobíme kvetmi sakury, ktoré si pripravíme z ružovej poťahovej hmoty.
Snehová bomba 5


Medový úľ od Danky

 

Popis

Keď som videla toto zadanie, hneď ako prvé mi napadlo – ÚĽ! Nakoľko v rodine máme včelára, je ním môj svokor, tak tento dezert bude robený na jeho počesť :)

Ingrediencie

Medové cesto:
  • 250 g masla
  • 3 PL medu
  • 3 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL sódy bikarbóny
  • 400 g hladkej múky
  • Mlieko podľa potreby
Krém:
  • 200 g plnotučného mlieka
  • 100 g rakytníkovej šťavy (100%)
  • 200 g smotany na šľahanie (40%)
  • 100 g vaječných žĺtkov (zo 6-tich vajíčok)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 20 g kukuričného škrobu
  • 10 g hladkej múky
  • 300 g smotanového syra
  • 20 g medu
Pusinkové cesto:
  • 220 g bielkov
  • 440 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vínneho octu
  • Gélové farbivo žlté (3 kvapky)
Pop cakes:
  • 250 g odrezkov z medového cesta
  • 100 g smotany na šľahanie (40%)
  • 100 g bielej čokolády
  • 25 g masla
Poleva na pop cakes:
  • 250 g bielej čokolády
  • Žlté farbivo na čokoládu
  • 100 g bielej poťahovej hmoty
  • 100 g čiernej poťahovej hmoty
  • Zlatá prášková farba
Ozdoby:
  • 200 g bielej čokolády
  • Žlté farbivo na čokoládu
  • 50 g bielej poťahovej hmoty
  • 50 g žltej poťahovej hmoty
  • 50 g čiernej poťahovej hmoty
  • 20 g kakaa
  • Zlatá prášková farba

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 175 °C. Na medové rezy dáme cukor, vajcia, med a maslo do vodného kúpeľa a miešame do roztopenia cukru. Pridáme sódu bikarbónu a múku. Ak je cesto príliš husté, pridáme mlieko. Rozdelíme na 3 časti a každú vrstvu rozotrieme na plech 30 x 40 cm. Pečieme 12 minút. Po vychladnutí otočíme a vykrojíme kruhy s priemerom 18 cm. Zvyšné cesto ponecháme na pop cakes.
  2. Teplotu v rúre znížime na 100 °C s ventilátorom. Bielka vyšľaháme na sneh, postupne pridávame cukor a šľaháme 8-10 minút. Primiešame žlté farbivo, škrob a ocot. Pomocou zdobiaceho vrecka nanesieme bielkovú hmotu na silikónovú pologuľu (priemer 18 cm), striekame odspodu. Spodok striekame ako valec okolo papierovej formy na panettonne. Pečieme 1,5 hodiny a necháme vychladnúť na plechu.
  3. Na krém zmiešame smotanu s mliekom, cukrom a rakytníkovou šťavou a privedieme do varu. V miske vymiešame žĺtka s kukuričným škrobom a múkou, zalejeme horúcou mliečnou zmesou, premiešame a varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a primiešame smotanový syr s medom.
  4. Medové pláty naplníme pripraveným krémom.
  5. Odrezky medového cesta rozmixujeme. Smotanu zohrejeme a zalejeme ňou čokoládu. Pridáme maslo, roztopíme a zmiešame s rozmixovaným cestom. Zo zmesi tvarujeme telá včielok na pop cakes, ktoré dáme do mrazničky. Po zmrazení namáčame do rozpustenej čokolády so žltým farbivom.
  6. Necháme zaschnúť vo vertikálnej polohe, potom z čiernej fondánovej hmoty vytvoríme pruhy a oči pre včielky a prilepíme na pop cake. Niektoré pop cakes potrieme zlatou práškovou farbou.
  7. Z bielej poťahovej hmoty pripravíme krídla: vyvaľkáme hmotu, vykrojíme kruh, preložíme na polovicu a prilepíme na vrch pop cake.
  8. Z poťahovej hmoty vytvarujeme malé včeličky na ozdobu pusinkovej pologule.
  9. Bielu čokoládu vytemperujeme, nalejeme do formičiek v tvare úľov a necháme vychladnúť. Vyberieme z formy a potrieme zlatou práškovou farbou.
  10. Po vychladnutí pusinkové časti opatrne vyberieme z formy.
  11. Medovú časť vložíme do spodného valca a posypeme opraženými pomletými orechmi.
  12. Do medových rezov napicháme 5 pop cakes a prikryjeme vrchnou pologuľou.
  13. Na záver štetcom nanesieme kakaový prášok na snehovú pologuľu, čím vytvoríme 3D efekt. Pologuľu ozdobíme plástikmi z bielej čokolády a včeličkami z poťahovej hmoty.
Snehová bomba 6


Mušľa od Martiny

 

Popis

Ako inak, ja a more a všetko s tým spojené, to som ja. Takže ako prvé mi napadla otváracia mušľa. A navyše každú ženu iste poteší aj perla, ktorá sa skrýva vo vnútri.

Ingrediencie

Perly:
  • 100 g mandľovej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 bielko
  • Perleťová farba do airbrush – pearl
  • Perleť v spreji
Sušienky mušle:
  • 150 g hladkej múky Babička na krehké pečivo
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 1 PL citrónovej kôry
  • 1 vanilkový cukor bourbon
  • 125 g masla
Čokoládový krém do sušienok:
  • 90 g čokolády (60%)
  • 60 ml šľahačkovej smotany (40%)
  • 75 g masla
  • 30 g práškového cukru
Poleva na sušienky:
  • 100 g bielej čokolády
  • 25 g tmavej čokolády
Mušľa – pusinková bomba:
  • 330 g vaječných bielkov
  • 600 g krupicového cukru
  • 4 ČL vanilkovej pasty
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 4 ČL citrónovej šťavy
  • Na vytretie spodnej polovice mušle:
    • 100 g bielej čokolády
    • Hnedá gélová farba
    • Perleť v spreji
    • Perleťová farba do airbrush – shell
Krém do mušle:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml šľahačkovej smotany (40%)
  • 1 plátok želatíny
  • 2 ČL modrej spiruliny
  • Modrá gélová farba

Postup

Sušienky:
Krém do mušle:
  1. Na snehovú bombu oddelíme bielka (izbovej teploty) a rúru nahrejeme na 180 °C.
  2. Do misy robota dáme bielka a cukor. Misu položíme nad hrniec s vodou a za miešania zohrievame do teploty 76 °C.
  3. Potom zmes mixujeme do tuhých špičiek na najvyšších otáčkach. Pridáme vanilku, škrob a citrónovú šťavu a šľaháme ešte 20 sekúnd.
  4. Meringue prenesieme do zdobiaceho vrecka a nanesieme na misku obalenú v alobale do tvaru mušle. Pečieme 15 minút na 130 °C, potom 90 minút na 110 °C. Po vychladnutí vytrieme vnútro mušle čokoládou.
  5. Pripravíme všetky ingrediencie. Zmäknuté maslo zmiešame s vanilkovým cukrom, soľou a práškovým cukrom. Postupne pridáme múku a vypracujeme hladké cesto.
  6. Cesto vtlačíme do formičiek na mušle a pečieme pri 170 °C cca 20 minút. Po vychladnutí namočíme mušle do polevy z bielej a tmavej čokolády, čím vytvoríme vzor pomocou špáradla.
  7. Sušienky spájame čokoládovým krémom, ktorý pripravíme zahrievaním šľahačky s cukrom, ktorou zalejeme čokoládu a po vychladnutí pridáme maslo.
  8. Namočíme želatínu, vyšľaháme šľahačku a pridáme zahriatu želatínu zmiešanú s lyžicami šľahačky. Mascarpone vyšľaháme so spirulinou, pridáme šľahačku a modré farbivo podľa potreby.
Snehová bomba 7


Cukrová ovečka od Dávida

 

Popis

S touto ovečkou sa mi spája jedna vtipná príhoda, keď sme išli s partiou na ples. Na sociálnej sieti máme skupinu, kde si píšeme a všetko si posielame. Kamoška nám s plačom písala a poslala fotku od kaderníka, kde vyzerala presne ako táto ovca :D ... Ako dobrí kamaráti sme ju samozrejme podporili a všetci vysmiali :D Často si na to spomenieme a smejeme sa na tom. Sári, pozdravujem ťa! :D

Ingrediencie

Pusinky:
  • 16 bielok
  • 960 g kryštálového cukru
  • 4 čajové lyžičky citrónovej šťavy
  • 4 čajové lyžičky zemiakového škrobu
Cupcaky:
  • 145 g hladkej múky
  • 40 g kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky jedlej sódy
  • Štipka soli
  • 130 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 50 g roztopeného masla
  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 50 g horkej čokolády
  • 100 g malinového pyré
  • 10 g agaru
Krém na cupcaky:
  • 120 g bielej čokolády
  • 150 g mascarpone
  • 75 g smotany na šľahanie
  • 160 g práškového cukru
  • 2 kávové lyžičky vanilkovej pasty
  • 50 g lyofilizovaných malín

Postup

  1. Bielka spolu s cukrom vyšľaháme do tuhej peny.
  2. Pridáme zemiakový škrob a citrónovú šťavu a šľaháme, kým nevznikne tuhý sneh.
  3. Hmotu prenesieme do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a nanášame na 2 formy v tvare pologule (priemer cca 18 cm).
  4. Pusinky sušíme pri 100 °C cca 1,5 - 2 hodiny.
  5. Z čierneho fondánu vymodelujeme nohy, tvár a oči, ktoré neskôr pridáme na pusinkovú bombu a cupcaky.
  6. Z bielkovo-cukrovej hmoty pripravíme malé pusinky na ozdobenie cupcakov.
  7. Pripravíme cupcaky: v miske zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ a preosejeme.
  8. V druhej miske zmiešame cukor, roztopené maslo, smotanu na šľahanie a vajce.
  9. Obe zmesi dôkladne premiešame a pridáme nasekanú čokoládu.
  10. Naplníme papierové košíčky a pečieme pri 180 °C cca 20 minút. Necháme vychladnúť.
  11. Na krém: vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a necháme ju vychladnúť.
  12. Medzitým vyšľaháme mascarpone so smotanou na šľahanie, pridáme vanilkovú pastu a cukor.
  13. Na záver pridáme vychladenú čokoládu a lyofilizované maliny.
  14. Do cupcakov urobíme dieru, do ktorej pridáme malinové pyré zahustené agarom, a cupcaky ozdobíme pripraveným krémom.
Snehová bomba 8


Krabička s hríbikmi od Elizabeth

 

Popis

Pusinkové bomby boli pre mňa celkom zaujímavou výzvou, kde som dlhšie rozmýšľala, čo zvolím ako prekvapenie. Nakoniec ma napadli hríbiky. Základ som zvolila medovú škatuľku a následne na to som zvolila pusinkové bomby, aby to bolo rôznorodé. Farebne som zvolila pusinky v zelenej, modrej, bielej a hnedej farbe.

Ingrediencie

Pusinky
  • 200 g bielok
  • 200 g kryštálového cukru
  • 5 ml citrónovej šťavy
Medová škatuľka
  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 1 ks žĺtok
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 150 g medu
  • 0,5 g muškátového orechu
  • 0,5 g klinčeka
  • 0,5 g škorice
  • 10 g kardamonu
  • 0,5 prášku do pečiva
Hríbiky z pudingového cesta
  • 1 ks vajíčko
  • 3 balíčky pudingu s príchuťou banánu
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 100 g práškového cukru
Cukrová polevá
  • 1 ks bielok
  • 200 g práškového cukru
  • 10 ml citrónovej šťavy

Postup

  1. Do hrnca dáme prehriať med, cukor, maslo, a neskôr aj vajcia, nakoniec sódu.
  2. Zvlášť v miske premiešame múku, prášok do pečiva a korenia.
  3. Zmes vlejeme do múčnej a zamiešame cesto, necháme odležať ideálne cez noc. Potom cesto rozvaľkáme pomocou šablóny a vykrojíme diely na krabičky.
  4. Vykrojíme 4 štvorcové steny, vrch a spodok obdĺžnikového tvaru.
  5. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  6. Cesto týchto medových častí poukladáme na plech a pečieme 10-15 minút, potom dáme vychladnúť.
  7. Následne časti pospájame vyšľahaným bielkom s práškovým cukrom (šľaháme asi 10 minút).
  8. Hotové pusinky prilepíme na steny s vyšľahaným bielkom.
  9. Vnútri ako prekvapenie pripravíme hríbiky z pudingového cesta.
  10. Suroviny na pusinky šľaháme nad parou, keď teplota dosiahne 60 °C, presunieme bielka do mixéra a šľaháme takmer 7 minút.
  11. Rúru predhrejeme na 180 °C, snehom naplníme zdobiace vrecko a na plech vytláčame pusinky ľubovoľnej veľkosti. Pusinky sušíme asi 1,5 hodiny, opakujeme trikrát (tri várky).
  12. Zo surovín na hríbiky vypracujeme cesto a necháme ho odležať aspoň polhodinu.
  13. Vykrojíme hríbiky a pečieme v rúre pri 180 °C asi 15 minút.
  14. Po vychladnutí dozdobíme nôžky čokoládou, namočíme ich do bielkovej glazúry a maku, hlavičky hríbikov do rozpustenej čokolády.
  15. Keď sú hríbiky suché, poukladáme ich do vnútra pusinkovej krabičky.
Snehová bomba 9


Veľkonočné vajíčko od Martina

 

Popis

Moja mama vždy vravievala, že na šibačku si zaslúži vajíčko každý. Tak som jej pripravil také, z ktorého bude mať určite radosť.

Ingrediencie

Korpus
  • 6 ks vajec
  • 180 g práškový cukor
  • 180 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • Štipka soli
Pusinkový sneh
  • 300 ml bielok
  • 500 g práškového cukru
  • Štipka soli
  • Gélová farba - zelená
  • Gélová farba - oranžová
  • Gélová farba – žltá
  • 100 g biela čokoláda(na vytretie bomby)
Pralinky
  • 300 g mliečna čokoláda
  • 300 g ruby čokoláda
  • Zlatý prášok
Šľahané ganache do praliniek
  • 200 g biela čokoláda
  • 200 g smotana na šľahanie 40 %
  • 0,5 dcl vaječný likér
Krém z vaječného likéru
  • 200 ml smotana na šľahanie 40 %
  • 250 ml mascarpone
  • 100 ml vaječný likér
  • 150 g práškového cukru
  • 1 ks vanilkový lusk
Vklad z černíc
  • 300 g černice
  • 75 g práškového cukru

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vanilkový korpus pripravíme tak, že oddelíme bielka od žĺtkov. Z vaječných bielok a štipky soli vyšľaháme sneh. Keď je sneh skoro vyšľahaný, pridávame preosiaty práškový cukor až pokiaľ nedostaneme krásne hustý sneh. Do pripraveného snehu postupne zašľahávame žĺtky zmiešané s olejom.
  3. Preosejeme múku, kypriaci prášok a pridáme do snehu. Jemne zapracujeme.
  4. Cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť do predohriatej rúry.
  5. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
  6. Z cesta vykrojíme potrebné kruhy do pusinkovej bomby.
  7. Pusinkový sneh pripravíme nasledovne: bielky so štipkou soli vyšľaháme do snehu. Keď máme vyšľahaný sneh, postupne pridávame preosiaty cukor a šľaháme až pokiaľ nedostaneme krásny tuhý sneh.
  8. Pripravíme si formu a cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
  9. Cukrárske vrecko z vnútra potrieme farbami, aby sneh vytváral farebný efekt.
  10. Na formu nacifrujeme potrebné pusinkové bomby v požadovaných tvaroch.
  11. Pečieme v rozohriatej rúre najprv na 130 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 100 °C a sušíme približne 90 minút alebo viac podľa veľkosti.
  12. Po uplynutí času vypneme rúru a pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť.
  13. Vychladnutú bombu vytrieme zvnútra rozpustenou bielou čokoládou, aby po naplnení sa bomba nerozpadla z dôvodu natiahnutia vlhkosti z krému.
  14. Pripravíme si krém z vaječného likéru: mascarpone vyšľaháme s cukrom do peny. Primiešame vaječný likér a jadierka z vanilkového lusku. Následne pridáme šľahačkovú smotanu a vymiešame do hladkého krému. Pripravený krém dáme vychladiť do chladničky.
  15. Šľahanú ganache pripravíme tak, že šľahačku s likérom privedieme do varu a zalejeme pripravenú čokoládu. Počkáme minútu a vymiešame hladký krém, ktorý premiešame ponorným mixérom.
  16. Necháme vychladnúť a potom krém poriadne vyšľaháme, aby bol nadýchaný. (Na nízkych otáčkach, aby sa nevytvorili hrudky.)
  17. Formy na pralinky potrieme zlatým prachom, aby mali na povrchu krásny zlatý ornament.
  18. Pralinky pripravíme z vytemperovanej čokolády, ktoré naplníme krémom zo šľahanej ganache a necháme stuhnúť.
  19. Pralinky pripravíme aj z ruby, aj z mliečnej čokolády, v rôznych tvaroch.
  20. Vklad z černíc pripravíme zmiešaním ovocia s cukrom a roztlačením vidličkou, aby sa roztopil cukor a dochutil černice. Černice prepasírujeme a máme vklad pripravený.
  21. Keď máme všetky potrebné kroky za sebou, môžeme sa pustiť do plnenia pusinkovej bomby.
  22. Do spodnej časti vrstvíme korpus, krém a vklad z černíc.
  23. Keď je bomba plná, na vrchnú časť korpusu poukladáme pripravené pralinky.
  24. Pusinkovú tortu zakryjeme vrchnou časťou a môžeme podávať veľkonočné vajíčko s pralinkovým prekvapením vo vnútri.