info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa

s04 - 7. kolo - osobná výzva - České koláče


Na súťažiacich čakalo v nedeľu večer české kolo s cukrárom svetového významu Josefom Maršálkom! Ako sa im darilo pri receptoch od bratov Čechov? Zistili rozdiel medzi moravskými a českými koláčmi?

V osobnej výzve sa začalo hneď z hurta. Súťažiaci mali pripraviť 8 ks krásne vyzdobených českých koláčov. Na prípravu mali 2 hodiny, je to na kysnuté cesto veľa alebo málo?

České koláče sa od, na Slovensku viac známych, moravských odlišujú hlavne tým, že sú bohatšie zdobené a nemusia byť posypané mrveničkou. Príprava kvásku ale súťažiacich neobišla ani pri českom variante.

Ako si z českými koláčmi poradilo sedem finalistov pod drobnohľadom až 3 porotcov si môžete pozrieť nižšie.
České koláče 1


Sestrin koláč od Evky

 

Popis

Kto by nepoznal tradičné české koláče. Moje budú plné maku a dozdobené mandľami pre moju sestru, ktorá zbožňuje mak.

Ingrediencie

Cesto:
  • 200 ml mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 25 g droždia
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 150 ml oleja
  • 1 vajce na potretie
Maková náplň:
  • 250 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 100 g práškového cukru
  • 1 citrón
Ozdoba:
  • 200 g blanšírovaných mandlí
  • 100 g červených ríbezlí

Postup

  1. Z mlieka, 1 PL kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku, cukor, vajce a olej zmiešame, pridáme vykysnuté droždie a vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho vykysnúť cca 30 minút.
  2. Na makovú náplň zmiešame mak, cukor, kôru z jedného citróna a citrónovú šťavu. Postupne prilievame teplé mlieko, kým nedosiahneme polotuhú konzistenciu náplne.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na dosku a vykrajujeme okrúhle koláče, ktoré necháme na plechu vystlanom papierom na pečenie ešte trochu podkysnúť.
  4. Dnom pohára (s menším priemerom ako koláč) vytvarujeme v strede koláča jamku. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a jamku naplníme makovou plnkou. Vrch ozdobíme blanšírovanými mandľami a ríbezľami.
  5. Pečieme pri teplote 180 °C asi 15–20 minút.
České koláče 2


Koláče pre otca od Tonky

 

Popis

Tieto kysnuté, krásne nadýchané a chutné koláče venujem svojmu ockovi, ktorý miluje slivky a všetko, čo je s nimi spojené. Sám aj slivky pestuje a stará sa o ne na záhrade ako o bábätká. Aj preto sa jeho stromom tak darí.

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 g bravčovej masti
  • 250 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 6 g soli
Slivkový lekvár:
  • 250 g sušených sliviek
  • 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
  • 30 g kryštálového cukru
  • 100 g rumu
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Drobenka:
  • 60 g polohrubej múky
  • 30 g studeného masla
  • 30 g kryštálového cukru
  • Hrsť pekanových orechov
Na potretie:
  • 1 dcl mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkovej pasty
  • 0,5 dcl rumu
Dekorácia:
  • 100 g čerstvých alebo mrazených sliviek
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 1 vajíčko

Postup

  1. Na prípravu cesta si najskôr pripravíme kvások zmiešaním droždia, 3 PL cukru, 2 PL múky a 4 PL mlieka. Necháme kvások podkysnúť.
  2. Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, pridáme vlažný tuk a mlieko, do ktorého sme rozmiešali žĺtky a soľ. Pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Počas kysnutia cesta pripravíme slivkový lekvár varením nakrájaných sušených aj čerstvých sliviek s ostatnými surovinami na jeho prípravu. Po zmäknutí sliviek vymiešame ponorným mixérom na hladký lekvár.
  4. Vykysnuté cesto rozdelíme na 70 g dieliky a z každého vytvarujeme koláč. Do každého koláča dáme dostatočné množstvo lekváru a ozdobíme nakrájanými čerstvými slivkami. Posypeme trstinovým cukrom a okraje koláčov posypeme drobenkou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  5. Koláče pečieme na plechu vymastenom bravčovou masťou v predhriatej rúre na 210 °C približne 15 minút.
  6. Po upečení natrieme okraje zmesou mlieka, vanilky a rumu.
České koláče 3


Jesenné koláče od Dávida

 

Popis

Kysnuté koláče sa u nás doma často pečú práve na jeseň ... cez víkend, keď sme všetci doma. Tento je u nás veľmi obľúbený. Tradičný koláč s netradičnými chuťami.

Ingrediencie

Kysnuté cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 150 ml mlieka
  • 75 ml oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 1 vajce
  • ¾ droždia
  • štipka soli
Ovocná plnka:
  • 400 g čerstvých jahôd
  • 200 g mrazenej rebarbory
  • 100 g kryštálového cukru
Posýpka:
  • 120 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • 50 g kryštálového cukru

Postup

  1. Pripravíme si kvások: do vlažného mlieka pridáme trochu cukru, štipku soli a droždie a necháme napučať.
  2. Zmiešame všetky sypké suroviny a pridáme mlieko s kváskom. Vymiesime nelepivé cesto.
  3. Cesto v miske pomúčime a necháme kysnúť približne 40–45 minút.
  4. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a vykrojíme tenšie kruhy, ktoré potrieme vajíčkom.
  5. Z cesta vytvoríme tenký šúľok, upletieme ho do vrkoča a spojíme po obvode kruhu, ktorý sme vykrojili.
  6. Vrkoč potrieme vajíčkom a do stredu pridáme ovocnú plnku z nakrájaných jahôd a rebarbory zmiešaných s cukrom.
  7. Koláče posypeme pripravenou posýpkou.
  8. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 25 minút.
České koláče 4


Plnené koláče od Paliho

 

Popis

Kto nemiluje české koláče? Táto klasika je skvelá a to doslova na tisíc rôznych spôsobov. Ja som sa rozhodol naplniť aj samotné okraje koláčov. A preto v okraji nájdete skrytú klasickú orechovú náplň z vlašských orechov. Stred je krémový a vláčny vďaka tvarohovej náplni. Tá však nie je poslednou náplňou. V samotnom „srdci koláča“ sa skrýva domáci hruškový džem s limetkou a mätou.

Ingrediencie

Kysnuté cesto:
  • 270 g hladkej múky
  • 125 g mlieka (3,5%)
  • 10 g čerstvého droždia
  • 40 g cukru
  • 35 g masla
  • 1 vajíčko
  • štipka soli
Tvarohová náplň:
  • 250 g plnotučného krémového tvarohu
  • 25 g krupicového cukru
  • kôra z polovice citróna
  • ½ rozšľahaného vajíčka
Orechová náplň:
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 45 g práškového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 35 g masla
  • 100 ml horúcej vody
Hruškový džem:
  • 300 g zrelých zelených hrušiek
  • 1 limetka (šťava a kôra)
  • 50 g želírovacieho cukru (2:1)
  • 16 g trstinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 15 ml vody
  • ½ ČL vanilkovej pasty
  • 2 vetvičky čerstvej mäty
Posýpka:
  • 50 g hladkej múky
  • 20 g krupicového cukru
  • 33 g masla
Dokončenie:
  • 30 g masla
  • 30 g tmavého rumu
  • 1 vajíčko

Postup

  1. Na prípravu cesta ohrejeme mlieko, pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Necháme na teplom mieste vzísť kvások.
  2. Kvások pridáme k ostatným surovinám a vymiesime hladké cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem.
  3. Na džem: hrušky nakrájame na malé kocky, pridáme limetkovú šťavu a kôru, cukry, vodu a vanilku. Podusíme 15–30 minút, kým nedosiahne požadovanú hustotu. Na záver pridáme nasekanú mätu a necháme vychladnúť.
  4. Na orechovú plnku: pomleté orechy zmiešame s práškovým a škoricovým cukrom, maslom a horúcou vodou. Necháme zachladiť a prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  5. Na tvarohovú náplň zmiešame tvaroh, cukor, citrónovú kôru a vajíčko a prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  6. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí. Každý kus vytvarujeme do guličky, položíme na papier na pečenie a necháme podkysnúť.
  7. Cesto vyvaľkáme a naznačíme kruh. Na vnútorný okraj nanesieme orechovú náplň, cesto preložíme, potrieme vajíčkom, a po obvode pridáme tvarohovú náplň. Do stredu nastriekame hruškový džem.
  8. Koláče posypeme posýpkou, pripravenou z múky, cukru a masla.
  9. Pečieme na 180 °C 18–20 minút. Po upečení horúce koláče potrieme maslom zmiešaným s rumom.
České koláče 5


Babkine koláče od Martina

 

Popis

Babkine koláče s ricottou, marhuľovým džemom a mrveničkou robila moja babka. Boli dokonalé a zostali pre nás už navždy tým najlepším kysnutým dezertom. Sú spomienkou na moju babku z dediny Kátlovce pri Trnave, ktorá bola úžasná kuchárka/pekárka. Nikdy na ňu nezabudnem.

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 a 1/2 PL kryštálového cukru
  • 1,5 dcl oleja
  • 2,5 dcl mlieka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • Štipka soli
Ricotta plnka:
  • 500 g ricotty
  • 2 vaječné žĺtka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • Kôra z jedného citróna
  • Šťava z jedného citróna
  • 1 ČL škorice
Marhuľový džem:
  • 500 g marhúľ
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 50 ml rumu
  • 2 citróny
Posýpka:
  • 80 g polohrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g zmäknutého masla
Sirup na potretie:
  • 1 dl rumu
  • 2 PL masla
  • 1 balenie vanilkového cukru
Ovocie na zdobenie:
  • 500 g čerstvých marhúľ

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Pripravíme kvások zmiešaním droždia s mliekom a cukrom a necháme napučať.
  3. V miske zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, soľ, zvyšné mlieko, kvások, olej, žĺtky a vypracujeme hladké cesto.
  4. Keď je cesto hotové, pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a dobre zapracujeme. Necháme vykysnúť 1 hodinu.
  5. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozdelíme na 12 častí a vytvarujeme bochníky.
  6. S pohárom vytvoríme v strede priehlbinku, ktorú plníme ricottovou plnkou, marhuľami a džemom.
  7. Na vrch koláčov pridáme posýpku, ktorú pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla.
  8. Koláče potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a pečieme 20 minút.
  9. Po upečení potrieme koláče zmesou roztopeného masla, vanilkového cukru a rumu, a necháme vychladnúť.
České koláče 6


Podpolianské koláče od Janky

 

Popis

Pochádzam z východného Slovenska, časť života som strávila na západe, ale domov sme si ako rodina našli na strednom Slovensku, vo Zvolenskej Slatine. Hoci z tejto oblasti nepochádzame, našli sme tu veľa kamarátov, dobrých susedov, kolegov a vstrebávame ich miestnu kultúru, ktorá sa postupne stáva aj našou. Preto som pripravila tieto koláče s kvetom tradičným pre kríže v tejto oblasti.

Ingrediencie

Na cesto potrebujeme:
  • 500 g hladkej múky
  • 220 ml plnotučného mlieka
  • 150 ml repkového alebo slnečnicového oleja
  • 100 g práškového cukru
  • 5 ks žĺtkov
  • 1 kocka droždia
  • 1⁄2 ČL soli
  • hladkú múku na podsypanie
  • žĺtok na potretie
Náplň:
Muchovníkový džem
  • 400 g muchovníka
  • 200 g želírovacieho cukru
  • Šťava z polovice citróna
  • Palička škorice
Rakytníkový džem
  • 250 g šťavy z rakytníka
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 50 g medu
  • 1/3 čajovej lyžičky mletých klinčekov
Orechová plnka
  • 400 g lieskových orechov
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL medu
  • 30 g masla
Na potretie:
  • 1 žĺtok s 1 PL rakytníkového džemu
Dekorácia:
  • Peľ z kvetov na dozdobenie

Postup

  1. Mlieko zohrejeme, pridáme lyžicu cukru a droždie. Necháme aktivovať kvások.
  2. Medzitým pripravíme orechovú náplň. Opečieme jemne v rúre oriešky, odstránime šupku, pomelieme a zmiešame s ostatnými surovinami.
  3. Pripravíme oba džemy: všetky suroviny pre každý džem varíme, pokiaľ nedosiahne požadovanú hustotu, potom prepasírujeme cez sitko a necháme vychladnúť.
  4. Múku preosejeme, zmiešame so soľou a zvyškom cukru. K nadvihnutému kvásku pridáme olej, žĺtka, premiešame a nalejeme do múky. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
  5. Vykysnuté cesto rozdelíme na 15 kúskov, vytvarujeme guľky a necháme pod utierkou podkysnúť.
  6. Z guliek pripravíme placky s vyvýšeným okrajom, naplníme dno rakytníkovým džemom. Pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme orechovú plnku a muchovníkový džem v tvare kvetu.
  7. Okraje potrieme zmesou žĺtka s rakytníkovým džemom pre lesk.
  8. Na záver posypeme peľom z kvetov.
  9. Pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút do zlatista.
České koláče 7


Sladké mámení od Danky

 

Popis

Túto výzvu sme vymýšľali s dcérkou Ninkou. Chodí na klavír a tak nás napadlo, že koláče by mohli byť ozdobené notami, husľovým kľúčom a podobne. A keďže sú to české koláče, noty nebudú náhodné, ale budú to noty z prvých taktov obľúbenej piesne „Sladké mámení“.

Ingrediencie

Kysnuté cesto:
  • 250 g hladkej múky
  • 250 g polohrubej múky
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 7 g sušeného droždia
  • 70 g krupicového cukru
  • 70 g masla
  • 1 žĺtko
  • kôra z ½ citróna
  • ½ čajovej lyžičky vanilkovej pasty
  • ¼ čajovej lyžičky štipka soli
Na potretie okrajov:
  • 1 bielko
Černicový lekvár:
  • 600 g mrazených černíc
  • 300 g kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
  • ¼ čajovej lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ čajovej lyžičky mletej škorice
  • 2 cl rumu
  • 1 PL strúhanky (8-10 g)
Tvarohová plnka:
  • 250 g jemného tvarohu tučného (9%)
  • 50 g smotanového syra
  • 45 g práškového cukru
  • ½ PL kukuričného škrobu
  • ½ balenia vanilkového cukru
Posýpka:
  • 15 g kryštálového cukru
  • 15 g polohrubej múky
  • 15 g strúhaného kokosu
  • 15 g masla
Ozdoba:
  • 250 g čerstvých černíc
  • 40 g vody
  • 20 g práškového cukru
  • 20 g kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej

Postup

  1. Rúru zapneme na 40 stupňov (pre urýchlenie kysnutia).
  2. Múku preosejeme, pridáme droždie a premiešame. Mlieko zmiešame s cukrom a trochu zohrejeme (cca na 35 stupňov). Pridáme maslo a keď sa roztopí, vlejeme do múky s droždím. Pridáme žĺtok, vanilkovú pastu a soľ. Vymiesime nelepivé cesto, ktoré necháme vykysnúť v rúre na cca 40 minút. Po vybratí zvýšime teplotu na 180 stupňov.
  3. Černice rozmrazíme a povaríme do zmäknutia, prepasírujeme a odvážime. Pridáme cukor - polovicu z hmotnosti tekutiny, kyselinu citrónovú, zázvor a rum. Varíme do rozpustenia cukru, rozmixujeme a prepasírujeme. Potom povaríme ešte so zázvorom a rumom.
  4. Odoberieme jednu naberačku a varíme, kým sa nevytvoria „cestičky“. Prelejeme do nádoby a opakujeme so zvyškom zmesi. Nádobu s lekvárom vychladíme.
  5. Vychladnutý lekvár zmiešame so strúhankou a prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  6. Metličkou premiešame tvaroh so smotanovým syrom, cukrom, škrobom a vanilkovým cukrom. Prenesieme do cukrárskeho vrecka.
  7. Na posýpku zmiešame všetky suroviny.
  8. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a vykrojíme 4 kruhy s priemerom 12 cm. Položíme na plech a necháme podkysnúť.
  9. Pohárom vytvoríme jamky v kruhoch. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  10. Na jednu polovicu koláča dáme tvarohovú náplň, na druhú lekvár. Tvarohovú časť posypeme posýpkou.
  11. Noty a husľový kľúč vytvarujeme z tvarohovej náplne na lekvárovú časť.
  12. Pečieme 15 minút.
  13. Z vody a práškového cukru pripravíme sirup a zmiešame s čerstvými černicami. Necháme odkvapkať, obalíme v cukre a kyseline citrónovej.
  14. Po upečení koláče ozdobíme cukrovanými černicami a servírujeme.
České koláče 8


Domáce koláče od Martiny

 

Popis

Ingrediencie

Cesto
  • 600 g hladkej múky
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 PL citrónovej kôry
  • Štipka muškátového orieška
  • 300 ml mlieka
  • 42 g droždia
  • 6 žĺtkov (100 g)
  • 80 g masla
  • 10 g soli
Malinová náplň
  • 500 g mrazené maliny
  • 75 g kryštálového cukru
  • 25 g citrónovej šťavy
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 45 g vody
  • 3 ks vanilkový cukor bourbon
  • 20 ml rumu
Náplň z bieleho maku
  • 200 g bieleho maku
  • 360 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 3 ks vanilkový cukor bourbon
  • 50 ml rumu
  • 60 g polohrubej múky
Náplň Z modrého maku
  • 150 g modrého maku
  • 180 ml mlieka
  • 75 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 1 vanilkový cukor bourbon
  • 25 ml rumu
Pistáciová náplň
  • 100 g blanšírovaných extra zelených pistacií
  • 1 žĺtok
  • 2 PL práškového cukru
  • 75 ml šľahačkovej smotany

Postup

  1. Mlieko zahrejeme na max. 38°C. Rozdrobíme doňho droždie a pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru. Povrch posypeme múkou (iba medzi prsty) a necháme 15 minút vzísť kvások.
  2. Múku preosejeme do misy robota. Pridáme soľ, krupicový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame. V strede urobíme jamku a prilejeme vzídený kvások, žĺtka a mierne rozpustené maslo.
  3. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme kysnúť pod potravinárskou fóliou cca 1 hodinu.
  4. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku cca 1,5-2 cm. Vykrojíme kolieska, necháme podkysnúť a potom v strede urobíme dnom pohára jamku, tak aby vznikol vyšší okraj.
  5. Plníme a zdobíme náplňou a boky potierame vajíčkom rozmiešaným s trochou mlieka.
  6. Pečieme pri teplote 180°C cca 20 minút.
  7. Po upečení, ešte kým „syčia“, pokvapkáme maslom s rumom (50 ml roztopeného masla + 50 ml rumu).
  8. Maliny, cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a rum dáme prevariť do hrnca. V hrnčeku zmiešame kukuričný škrob a vodu a vlejeme do vriacich malín. Miešame do zhustnutua, odstavíme.
  9. Biely mak opečieme na panvici.
  10. Vychladnutý zomelieme na kávovom mlynčeku.
  11. Do rajnice dáme mak a 240 ml mlieka, zahrejeme na slabom plameni.
  12. Pridáme múku, soľ, vanilku, rum, ostatné mlieko – varíme do zhustnutia.
  13. Pri náplni z modrého maku postupujeme ako pri bielom maku, iba modrý mak nemusíme opiecť a nepridávame múku.
  14. Na pistáciovú náplň pomelieme pistácie, pridáme cukor, zalejeme vriacou šľahačkou a vmiešame žĺtok. Poriadne premiešame.