Ingrediencie
Na cesto:
• 200 ml kešu mlieka alebo kravského plnotučného mlieka
• 70 ml oleja
• 35 g krupicového cukru
• 1 + 1/4 lyžičky sušeného droždia
• 300 g + 50 g hladkej múky
• 1/2 lyžičky jedlej sódy
• 1/2 lyžičky prášku do pečiva
• štipka soli
Na náplň:
• 75 g roztopeného masla
(na náplň aj potretie pred pečením)
• 10 g mletej škorice
• 50 g krupicového cukru
Na polevu a zdobenie:
• 3 lyžice roztopeného masla
• 3 lyžice pistáciovej pasty
• 50 ml kešu alebo kravského mlieka
• 250g práškového cukru
• pistáciové orechy a čučoriedky
Postup:
Mlieko s olejom, cukrom a soľou ľahko zahrejte a posypte droždím. Po dvoch minútach pridajte 300 g múky, premiešajte, prekryte utierkou a nechajte hodinu
vykysnúť na teplom mieste. Potom vmiešajte zvyšnú múku so sódou a kypriacim práškom a
vypracujte cesto. Na
podložke ho podsypte múkou a rozvaľkajte na veľký obdĺžnikový plát. Potrite roztopeným maslom a posypte škoricou zmiešanou s cukrom. Zrolujte ako
závin, nožom krájajte asi
3 cm hrubé slimáčiky a ukladajte jeden vedľa druhého do
vymastenej formy. Opäť zakryte utierkou a nechajte ešte asi 15 minút kysnúť. Potrite ľahko maslom a
pečte 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Po upečení slimáčiky polejte hladkou polevou, ktorú pripravíte zmiešaním roztopeného masla, pistáciovej pasty, mlieka a cukru.
Na záver posypte nahrubo
pokrájanými pistáciami a ozdobte čučoriedkami, ktoré im dodajú ľahkú pikantnú kyslosť.