info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogInšpirácie a nápadyVarenie a pečenieŠľahač v hlavnej úlohe: Tipy a rady na šľahanie bielkov, žĺtkov aj šľahačky

Šľahač v hlavnej úlohe: Tipy a rady na šľahanie bielkov, žĺtkov aj šľahačky

Použitie elektrického šľahača či šľahacej metličky tyčového mixéra výrazne šetrí čas. Hoci tieto nástroje výrazne zjednodušujú prácu, môžu výsledok ovplyvniť aj iné faktory. Aby ste sa vyhli bežným chybám pri šľahaní, prečítajte si niekoľko osvedčených tipov a rád, ako dosiahnuť perfektný sneh, žĺtkovú penu či lahodnú šľahačku.
Elektrický šľahač GrandCHEF
Bielkový sneh

Ako vyšľahať tuhý bielkový sneh?

  • Používajte vajíčka izbovej teploty: Vajíčka vyberte z chladničky aspoň hodinu pred šľahaním, aby získali izbovú teplotu. To zaistí lepšiu stabilitu a objem snehu.
  • Pridajte štipku soli či kvapku citrónovej šťavy: Tieto suroviny pomôžu stabilizovať bielkový sneh. Nemajte obavy, malé množstvo soli či citrónu neovplyvní výslednú chuť dezertu.
  • Dôkladne oddeľte bielky od žĺtkov: Aj malé množstvo žĺtku v bielkoch môže negatívne ovplyvniť kvalitu snehu. Dbajte preto na precízne oddelenie žĺtkov, aby bol sneh pevný a dobre vyšľahaný.
šľahačka

Ako na lahodnú šľahačku?

  • Používajte studenú smotanu na šľahanie: Na rozdiel od bielkov by smotana na šľahanie mala byť čo najchladnejšia. Studená smotana sa lepšie šľahá a dosiahne pevnú konzistenciu.
  • Vyberte vysokopercentnú smotanu na šľahanie: Na vyšľahanie šľahačky potrebujete kvalitnú smotanu s najmenej 30 % tuku.
  • Začnite pozvoľna: Najprv šľahajte smotanu na nižšiu rýchlosť. Akonáhle smotana ľahko zhustne, postupne zrýchlite, kým nedosiahnete pevný sneh, ktorý zanecháva špičky po vytiahnutí šľahača. Odporúčame použiť misu s ochranným poklopom, ktorý zamedzí striekaniu smotany von z nádoby.
  • Slaďte práškovým cukrom: Šľahačku dochuťte až ku koncu šľahania a používajte iba práškový cukor, pretože hrubý cukor sa počas krátkeho času šľahania nestihne rozpustiť.
  • Parížsky krém vyžaduje viac času: Na parížsku šľahačku si vymedzte dlhší čas na prípravu. Najprv je potrebné rozpustiť čokoládu v smotane na šľahanie, môžete použiť rajnicu alebo mliekovar. Hneď ako je čokoláda úplne rozpustená, zmes nechajte vychladnúť na teplotu pod 10 °C. Až potom môžete začať šľahať.
  • Ide to aj bez šľahania: Pripravte si šľahačku na zdobenie kávy či dezertov ľahko a rýchlo pomocou tlakovej fľaše s tryskou. Fľaša na šľahačku sú dostupné vo veľkostiach 0,25 a 0,5 l, čo zodpovedá obvyklým veľkostiam balenia smotany. Vychladenú smotanu stačí naliať do nádoby a hneď môžete podávať.
Pena zo žĺtkov

Ako utrieť žĺtkovú penu?

  • Vyberte vajcia z chladničky vopred: Žĺtková pena sa pripravuje zo žĺtkov a krupicového cukru. Na trenie peny sú vhodné vajcia izbovej teploty. Podobne ako pri šľahaní bielkov odporúčame vajcia vybrať z chladničky aspoň hodinu pred šľahaním.
  • Pridajte lyžicu horúcej vody: Tento trik podporí rozpúšťanie cukru a pomôže vytvoriť nadýchanú penu.
  • Trpezlivo šľahajte: Pena vyžaduje čas, ale výsledok stojí za to. Správne vyšľahaná žĺtková pena zväčší svoj objem a získa svetlo žltú farbu. Jej konzistencia bude ľahká a nadýchaná.