Ingrediencie:
- 1 lyžica masla
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžica hladkej múky
- 250 g slivkového lekváru
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 2 bobkové listy
- 2 celé škorice
- 10 klinčekov
- štipka soli
- 1 lyžica cukru (podľa sladkosti lekváru)
- 10 dkg strúhaného perníka na zahustenie (podľa potreby)
Z masla, oleja a múky urobte zápražku, zalejte ju vodou (cca ½ litra) a krátko povarte. Pridajte citrónovú kôru, bobkový list, škoricu, klinčeky, štipku soli, cukor a varte v hrnci cca 10 minút. Pridajte slivkový lekvár a varte ďalších 10 minút. Omáčka má mať polotekutú konzistenciu, podľa potreby rieďte vodou. Po uvarení ju preceďte a zahustite strúhaným perníkom. Podľa chuti pridajte cukor a ešte krátko povarte. Podávajte s údeným mäsom (prípadne zverinou) a s knedľou.