História zabíjačiek siaha až do dávneho praveku, vlastne do doby, kedy človek skolil prvého diviaka. Už vtedy bol úlovok dôvodom na oslavu pre celú dedinu a tento prastarý rituál plný jedla a pitia všeobecne platí dodnes. Tiež o celé storočia neskôr predstavuje pravá dedinská zabíjačka spoločenskú udalosť, pri ktorej sa zíde celá rodina, priatelia aj susedia.
V dobách našich babičiek a dedkov sa zabíjačky konali prevažne v zimných mesiacoch, kedy sa vďaka mrazu mäso lepšie skladovalo. Čas hojnosti a radovánok trval presne do fašiangového utorka, po ňom od Popolcovej stredy až do Veľkej noci nasledovalo obdobie pôstu. Dnes už nemusíte čakať do zimy, aby ste si mohli pochutnať na zabíjačkových špecialitách. Ani nemusíte čakať, až z prasiatka vykŕmite poriadne prasa. Vlastne k tomu nepotrebujete ani dvor. Jednoducho si môžete v mäsiarstve kedykoľvek počas roka kúpiť všetko potrebné a pustiť sa do príprav bravčových hodov napríklad aj v panelákovom byte. Nie je na tom nič zložité, postačí vám k tomu správna výbava a osvedčený recept. Napríklad na zabíjačkový guláš od nášho šéfkuchára Pavla.
Zabíjačkový guláš
• 1 kg bravčového pleca • 500 g bravčového srdca • 300 g bravčových pečienok • 250 g bravčových obličiek • 200 g cibule • 100 g údenej slaniny • 70 g bravčovej masti • 5 g sladkej papriky • 5 g štipľavej papriky • bravčový vývar • štipka drvenej rasce • podľa chuti cesnak, majorán, soľ a korenie Mäso, srdce, obličky a pečienky nakrájajte na malé kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a spolu s rascou v
Tlakovom hrnci ULTIMA+ orestujte na masti dozlatista. Vložte nakrájané mäso, osoľte, okoreňte a nechajte zatiahnuť. Pridajte srdce, obličky a restujte zo všetkých strán asi 3 minúty. Potom pridajte pečienky, prisypte obe papriky, opäť krátko orestujte a zalejte vývarom. Vývaru nalejte toľko, aby boli všetky suroviny ponorené. Varte asi 30 minút. Dochuťte treným cesnakom, majoránom, soľou a korením.
Deň D je plný práce aj jedla
Čo by to bolo za zabíjačku, aby sa neochutnávalo už počas dňa. Pradávny rituál začína za úsvitu s príchodom majstra mäsiara a onedlho po skolení prasaťa sa už ako desiata podáva prvý chod – pečený bôčik s chlebom. Pokračuje sa ovarom a chrenom silným ako zvon, na obed nesmie chýbať biela ovarová polievka s krúpami. A kto vydrží do večere, pochutná si na čerstvých jaterniciach, jelitách s kapustou a samozrejme na tmavej polievke so zvučným názvom „prdelačka“.
Viete, kde sa vzalo označenie prdelačka?
Úplne jasné vysvetlenie pre tento názov nie je, existuje hneď niekoľko variant. Nám sa najviac páči verzia žartovného skomolenia výrazu trdelačka od slova trdlo alebo tiež trdlovať = točiť sa dokola. Pri tmavej zabíjačkovej polievke sa totiž do základnej ovarovej polievky pridáva krv. A aby sa krv nezrazila, musí sa neustále miešať dokola.
Najlepšia je domáca
Na domácu šunku bez „éčok“ je macher
Šunkovar PRESTO! Rovnako ako na vynikajúce paštéty a teriny, dokonca vie aj lahodné zemiaky v smotane. Všetky tieto vynikajúce recepty sú súčasťou balenia. Tu máte jeden špeciálny:
Domáca bravčová šunka so slivkami a orechmi
• 1 kg bravčového stehna • 18 g kuchynskej soli • 4 g mäsiarskej nakladacej soliacej zmesi • 1 dl vody • 4 g práškového cukru • 30 g sušených sliviek • 30 g lúpaných vlašských orechov Dve tretiny mäsa nakrájajte na kocky s veľkosťou 2 × 2 cm, zvyšok mäsa pomeľte v
Mlynčeku na mäso HANDY. V 1 dl vody rozpustite soľ, mäsiarsku nakladaciu zmes a cukor. Zmiešajte s mäsom, pridajte slivky a orechy, všetko dôkladne premiešajte. Pripravenou zmesou naplňte
Šunkovar PRESTO, max. 1 cm pod horný okraj, náplň dôkladne stlačte.
Šunkovar uzavrite, dajte do chladničky a nechajte 48 hodín odležať. Pri dusení šunky postupujte podľa návodu na použitie. Hotovú šunku pred porciovaním nechajte vychladnúť.
Náš tip: Vďaka mäsiarskej nakladacej soli získa šunka krásnu ružovú farbu a dlhšie vám vydrží. Pokiaľ v recepte použijete len bežnú kuchynskú soľ, bude šunka farebne nevýrazná a jej trvanlivosť kratšia.
Špajlované poklady
Kto by nepoznal tú slávnu jaternicu akú svet nevidel, z obľúbenej českej rozprávky. Vtedy ju naozaj nikto nevidel, vy sa však na tie svoje domáce nebudete môcť vynadívať. A nielen na jaternice, ale tiež klobásy a jelítka. S
Mlynčekom na mäso HANDY vám ich plnenie pôjde pekne od ruky.