info text

Šošovicová polievka

Riad BORDEAUX

Uvarte si šošovicovú polievku, ktorá vás nielen zasýti, ale aj zahreje svojou bohatou chuťou a vôňou indického korenia.

Nachystajte si:

  • 150 g červenej šošovice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 mrkvy
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 pór – bielu časť
  • 1 liter vody
  • 1 lyžičku strúhaného zázvoru
  • 1 červenú cibuľu + olej na vyprážanie
  • 1/2 lyžičky garam masala
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • cesnak podľa chuti
  • chilli pastu podľa chuti
  • soľ a korenie

Postup:

Na oleji orestujte najemno nakrájanú cibuľu do zlatistej farby. Pridajte mrkvu, pór, cesnak, všetko nadrobno nakrájané a restujte ďalšie 2 minúty, pridajte chilli pastu, nastrúhaný zázvor, všetko korenie a opäť krátko orestujte, prilejte vodu a všetko premiešajte.

Prepláchnutú šošovicu vsypte do hrnca a polievku varte cca 30 minút za občasného premiešania. Medzitým si osmažte na oleji červenú cibuľu nakrájanú na plátky. Osmaženú cibuľu zbavte tuku pomocou obrúska.

2/3 uvarenej polievky prelejte do mixéra a rozmixujte dohladka. Zvyšnú polievku dajte bokom.

Obe polievky zmiešajte dohromady, ak bude treba, zrieďte horúcim vývarom alebo vodou. Dochuťte podľa potreby.

Pred podávaním polievku posypte vyprážanou cibuľkou a nasekanou listovou petržlenovou vňaťou.

Oplatí sa mať po ruke: