V kastróly alebo hlbokej panvici nechajte zosklovatieť šalotku na olivovom oleji. Vsypte ryžu a 2 minúty ju opekajte za priebežného miešania. Vlejte biele víno a miešajte, dokiaľ sa neodparí. Potom po naberačkách prilievajte vývar. Naberačku pridajte vždy, keď sa tá predchádzajúca vstrebe do ryže. Medzitým v hrnci s vriacou osolenou vodou na 2 minúty sparte špargľu, sceďte ju a osviežte pod tečúcou studenou vodou alebo vo vode s kockami ľadu, aby si udržala sviežosť a farbu. Špargľu nakrájajte na malé kúsky 2-3 cm dlhé, hlavičky ponechajte v celku. Zhruba po 15 – 20 minútach prilievania a miešania bude rizoto hotové. Vmiešajte parmezán a maslo, na záver pridajte lososa a špargľu. Porcie na tanieri posypte petržlenovou vňaťou alebo inou bylinkou a podávajte.