Jahňacie kolienko s tekvicovou kapustou a tekvicovými špecľami
Potrebujete:• 2 jahňacie kolienka
• 2 mrkvy nakrájané na kocky
• 2 petržleny nakrájané na kocky
• 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
• 200 ml červeného vína
• 1 stonka stopkového zeleru pokrájaného na kúsky
• 1 lyžica paradajkového pretlaku
• 50 ml oleja
• soľ, korenie, bobkový list a badián
• vývar alebo voda na podliatie
Mrkvu, zeler, cibuľu a petržlen orestujte na oleji v
tlakovom hrnci (bez pokrievky), pridajte pretlak, ktorý tiež krátko orestujte, a všetko podlejte červeným vínom. Varte, pokiaľ sa polovica vína neodparí, pridajte osolené a okorenené mäso, ktoré podlejeme vývarom a varte v
tlakovom hrnci s pokrievkou
cca 45 minút (záleží na veľkosti kolien). Mäkké mäso vyberte a tekutinu zvarte na polovicu.
Preceďte, dochuťte a mäso dajte späť do šťavy a udržujte na teplom mieste.
Tekvicová kapusta
• 1 olúpaná stredná tekvica
• 100 ml bieleho vína
• 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
• 50 g slaniny
• vinný ocot na dochutenie
• kryštálový cukor, rasca a soľ podľa chuti
Na oleji speňte cibuľu, pridajte na rezančeky
nastrúhanú tekvicu, soľ, rascu, podlejte vínom a duste
cca 5 minút, aby bola tekvica ľahko chrumkavá. Slaninu zľahka opečte a vmiešajte do kapusty. Dochuťte octom, cukrom a soľou.
Tekvicové špecle
• 130 g hladkej múky
• 50 g tekvicového pyré
• 1 vajce
• 100 ml mlieka
• soľ, korenie, muškátový oriešok
Vajcia
rozšľahajte s tekvicovým pyré, osoľte, okoreňte, pridajte múku, ochuťte muškátovým orieškom, prilejte mlieko a spracujte na husté lepivé cesto, ktoré nechajte odpočinúť v chladničke po dobu
20 minút (v prípade riedkeho cesta prisypte múku). Strúhajte špecle do vriacej osolenej vody pomocou
vhodného strúhadla (napr. na halušky) a varte, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Špecle sceďte a podávajte ako prílohu.
Bylinkový olej
Čerstvú bazalku a mätu
rozmixujte s olivovým olejom a potom
sceďte.
Servírovanie
Na stred taniera naaranžujte kapustu a na ňu postavte kolienko. Okolo kapusty nalejte trochu bylinkového oleja, tesne vedľa oleja nalejte jahňaciu šťavu a na okraj nasypte tekvicové špecle.