info text
  • Prihlásiť sa
  • Prihlásiť sa
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyMäsovéTekvicová roláda a jahňacie kolienko s tekvicovou kapustou a špecľami

Tekvicová roláda a jahňacie kolienko s tekvicovou kapustou a špecľami

ReceptyMäsové
10. 9. 2024
O chvíľu je tu Halloween a s ním tekvica, kam sa pozrieš. Ak vám doma zostanú strašiť nejaké nerozrezané, máme pre vás dva úžasné tipy, ako ich gastronomicky spracovať. Tekvica na tanieri je totiž snáď vo všetkých svojich variantoch chutná, zdravá a dokáže doslova rozžiariť každý tanier. Ak sa neuspokojíte len s tekvicovou polievkou alebo bábovkou, prídu vám naše tekvicové recepty zaručene vhod
Babičkina tekvicová roláda - recept Tescoma


Babičkina tekvicová roláda

Potrebujete:

• 3 veľké vajcia izbovej teploty
• 150 g krupicového cukru
• 100 g hladkej múky
• 1/2 lyžičky prášku do pečiva
• 1/2 lyžičky jedlej sódy
• 1/2 lyžičky mletej škorice
• 1/2 lyžičky mletého zázvoru
• 1/8 lyžičky mletého klinčeka
• 1/4 lyžičky soli
• 150 g tekvicového pyré

Na pyré sa hodí viac druhov tekvíc - hokkaido, muškátové, maslové aj klasické veľké tekvice. Stačí ich nakrájať, upiecť domäkka a rozmixovať. Nebojte sa urobiť väčšie množstvo pyré, môžete ho zmraziť a budete tak mať nabudúce roládu ešte rýchlejšie.

Na krém:
• 250 g krémového syra typu Lučina izbovej teploty
• 25 g masla izbovej teploty
• 100 g práškového cukru
• 2 lyžičky vanilkového extraktu
• 100 g opražených a nahrubo nasekaných vlašských orechov

Rúru predhrejte na 190 °C a vyložte rovný plech papierom na pečenie. Vajcia s cukrom šľahajte na vysoké otáčky 5–10 minút, pokiaľ nezosvetlia. Zatiaľ si do misy preosejte sypké ingrediencie. Do vyšľahanej zmesi vajec s cukrom vmiešajte tekvicové pyré a sypkú zmes. Pokiaľ je cesto príliš tekuté, pridávajte po lyžiciach múku. Cesto pomocou stierky rozotrite po celej ploche plechu a pečte 12–15 minút. Potom ich ihneď preklopte na utierku posypanú práškovým cukrom, zložte opatrne papier na pečenie a aj s utierkou roládu zarolujte. Než vychladne, pripravte si krém. Vyšľahajte krémový syr s maslom, pridajte cukor a vanilku, do hotového krému potom orechy. Rozbaľte roládu, potrite ju krémom a znovu (bez utierky) zamotajte, zabaľte ju do potravinárskej fólie a nechajte odpočinúť cez noc v chladničke.
Jahňacie kolienko s tekvicovou kapustou a tekvicovými špecľami - recept Tescoma


Jahňacie kolienko s tekvicovou kapustou a tekvicovými špecľami

Potrebujete:

• 2 jahňacie kolienka
• 2 mrkvy nakrájané na kocky
• 2 petržleny nakrájané na kocky
• 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
• 200 ml červeného vína
• 1 stonka stopkového zeleru pokrájaného na kúsky
• 1 lyžica paradajkového pretlaku
• 50 ml oleja
• soľ, korenie, bobkový list a badián
• vývar alebo voda na podliatie

Mrkvu, zeler, cibuľu a petržlen orestujte na oleji v tlakovom hrnci (bez pokrievky), pridajte pretlak, ktorý tiež krátko orestujte, a všetko podlejte červeným vínom. Varte, pokiaľ sa polovica vína neodparí, pridajte osolené a okorenené mäso, ktoré podlejeme vývarom a varte v tlakovom hrnci s pokrievkou cca 45 minút (záleží na veľkosti kolien). Mäkké mäso vyberte a tekutinu zvarte na polovicu. Preceďte, dochuťte a mäso dajte späť do šťavy a udržujte na teplom mieste.


Tekvicová kapusta


• 1 olúpaná stredná tekvica
• 100 ml bieleho vína
• 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
• 50 g slaniny
• vinný ocot na dochutenie
• kryštálový cukor, rasca a soľ podľa chuti

Na oleji speňte cibuľu, pridajte na rezančeky nastrúhanú tekvicu, soľ, rascu, podlejte vínom a duste cca 5 minút, aby bola tekvica ľahko chrumkavá. Slaninu zľahka opečte a vmiešajte do kapusty. Dochuťte octom, cukrom a soľou.


Tekvicové špecle


• 130 g hladkej múky
• 50 g tekvicového pyré
• 1 vajce
• 100 ml mlieka
• soľ, korenie, muškátový oriešok

Vajcia rozšľahajte s tekvicovým pyré, osoľte, okoreňte, pridajte múku, ochuťte muškátovým orieškom, prilejte mlieko a spracujte na husté lepivé cesto, ktoré nechajte odpočinúť v chladničke po dobu 20 minút (v prípade riedkeho cesta prisypte múku). Strúhajte špecle do vriacej osolenej vody pomocou vhodného strúhadla (napr. na halušky) a varte, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Špecle sceďte a podávajte ako prílohu.


Bylinkový olej

Čerstvú bazalku a mätu rozmixujte s olivovým olejom a potom sceďte.


Servírovanie

Na stred taniera naaranžujte kapustu a na ňu postavte kolienko. Okolo kapusty nalejte trochu bylinkového oleja, tesne vedľa oleja nalejte jahňaciu šťavu a na okraj nasypte tekvicové špecle.


Na prípravu výborných tekvicových receptov sa vám budú hodiť: