Na cesto: 125 g tekvicového pyré / 1 stredný zemiak / 1 vajce / 120 g celozrnnej špaldovej múky / 110 g celozrnnej pšeničnej múky / štipka soli
Na posýpku: troška masla / mletý mak / med podľa chuti
Zemiak umyte, uvarte vo vode (cca 30 minút) a potom olúpte. Zmiešajte všetky ingrediencie na halušky a vypracujte nelepivé cesto (nutné riadne premiešať a premiesiť). Pokiaľ sa cesto lepí, pridajte viac múky. Cesto rozdeľte na časti a vyvaľkajte z nich dlhé valčeky, ktoré rozkrájajte na halušky – alebo použite Univerzálny lis na cesto HANDY. Halušky varte v mierne vriacej vode približne 4 minúty, pokiaľ nevyplávajú. Potom ich sceďte a opečte na masle dozlatista. Posypte makom a ochuťte medom.