info text
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptySladké dobrotyTradičné veľkonočné pečivo

Tradičné veľkonočné pečivo

Veľkonočné sviatky sú spojené nielen s tradíciami, ale aj s vôňou domáceho pečiva. Mazanec a judášky patria medzi klasické dobroty, ktoré by na sviatočnom stole nemali chýbať. Vyskúšajte osvedčené recepty, s ktorými sa vám vždy podaria!
Plytký tanier CREMA ø 27 cm

Mazanec

Mazanec je jedným z najstarších veľkonočných pokrmov a jeho pôvod siaha až do stredoveku. Piekol sa ako slávnostný chlieb, symbolizujúci hojnosť a šťastie. Oproti bežnému chlebu sa obohacoval o mlieko, maslo a vajcia, čo boli v minulosti vzácne suroviny. Gazdiné ho často zdobili krížom na povrchu, čo malo priniesť požehnanie a ochranu domu.

Ingrediencie:

  • 310 g hladkej múky
  • 125 ml mlieka
  • 60 g kryštálového cukru
  • 50 g zmäknutého masla
  • 40 g hrozienok máčaných v rume
  • 40 g kandovanej cedrátovej kôry
  • 20 g drvených mandlí
  • 20 g drvených pistácií
  • 10 g medu
  • 10 g čerstvého droždia
  • 2 g soli
  • 1 ks vajce veľkosti M
  • jemne nastrúhaná kôra z jedného pomaranča
  • 1 vajce na potretie
  • ½ lyžičky mletého kardamómu
  • Mandle na posypanie – plátky

Postup:

Do misy dajte múku, rozdrobené droždie, zalejte teplým mliekom, pridajte med, cukor, pomarančovú kôru, soľ, kardamóm, vajce a všetko premiešajte v kuchynskom robote. Na záver pridajte zmäknuté maslo a vypracujte hladké nelepivé cesto.

Do hotového cesta pridajte pistácie, mandle, hrozienka, kandovanú kôru a všetko zapracujte do cesta. Cesto dajte kysnúť na teplé miesto na cca 1 hodinu. Z vykysnutého cesta vypracujte bochník, dajte na plech a nechajte opäť kysnúť cca 30 minút.

Mazanec potrite rozšľahaným vajcom, posypte mandľami, vytvorte do stredu malý kríž a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C po dobu 10 minút, potom teplotu upravte na 160 °C a dopečte dozlatista cca 30 minút.

Pri príprave mazanca sa hodí mať po ruke:

Taniere SIENA

.

Judášky sú pomenovaný podľa biblického Judáša Iškariotského. Ich tvar pripomína povraz, na ktorom sa podľa legendy obesil. Pečú sa na Zelený štvrtok a tradične sa natierajú medom, ktorý má priniesť zdravie a ochranu pred chorobami.

Nachystajte si:

Na cca 24 kúskov:
  • 500 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • 2 žĺtky
  • 300 ml smotany na varenie
  • 80 g krupicového cukru
  • 25 g droždia
  • 4 g soli
  • štipka strúhaného muškátového kvetu
  • kôra zo 1/4 citróna
Na potretie:
  • 1 vajce
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžice masla

Postup:

Droždie zmiešajte s lyžičkou cukru, zalejte 100 ml smotany a primiešajte lyžicu múky, nechajte vzísť kvások. Všetky ostatné ingrediencie zmiešajte v mise, pridajte kvások a vypracujte na hebké nelepivé cesto. Zakryte ho fóliou a nechajte zhruba hodinu kysnúť, až sa zdvojnásobí jeho objem.

Cesto rozdeľte na 24 dielikov, tie tvarujte do valčekov s dĺžkou 20 cm, stočte do uzlíka, ktorý pripomína zajačika a klaďte na plech vyložený papierom na pečenie (uvedené množstvo vyjde na 2 plechy). Judášky potrite vajcom rozšľahaným s 2 lyžicami vody a nechajte ešte 20 minút vykysnúť, rúru predhrejte na 190 stupňov. Vykysnuté judášky znovu potrite vajcom a vložte do rúry. Pečte 15 minút, pokiaľ zozlatnú a spevnia sa. Med ohrejte, odstavte a vhoďte doň maslo nakrájané na kocky, miešajte, pokiaľ sa nerozpustí. Hotovou medovou omáčkou potrite upečené judášky hneď po vytiahnutí z rúry.

S receptom vám pomôžu:

A vedeli ste, že máme najkrajšiu formu na veľkonočného barančeka?