info text
Úvodná stranaTESCOMA blogReceptyVeľkonočný baranček na sladko aj naslano

Veľkonočný baranček na sladko aj naslano

Recepty
26. 3. 2025
Keramická forma baranček DELÍCIA

Sladký variant barančeka

Ingrediencie:

  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 4 žĺtky
  • 1 vanilkový cukor
  • lyžica citrónovej šťavy
  • strúhaná kôra z 1 citróna
  • sneh zo 4 bielkov
  • 240 g polohrubej muky

Postup:

Z krupicového cukru, vajec, žĺtkov, vanilkového cukru, citrónovej šťavy a strúhanej kôry z 1 citróna pripravte penu, do ktorej postupne vmiešajte bielkový sneh a polohrubú múku.

Formu vystriekajte olejom do foriem na pečenie DELÍCIA  alebo dôkladne vymažte pokrmovým tukom a vysypte polohrubou múkou.

Cesto prelejte do formy a v rúre predhriatej na 180 °C pečte cca 45 minút.

Hotového barančeka preneste vo forme na vhodnej podložke, otočte hore dnom a vyklopte.

Dobrý tip: Pokiaľ barančeka nie je možné po upečení vyklopiť, prikryte formu vlhkou utierkou a po cca 10 minútach formu z barančeka zodvihnite.
Keramická forma baranček DELÍCIA

Slaný variant barančeka

Nachystajte si:

  • 350 g údeného mäsa
  • 200 g svetlého chleba bez kôrky alebo rožky
  • 50 g čerstvej mladej žihľavy
  • 50 g čerstvého medvedieho cesnaku
  • 7 vajec
  • 1 cibuľa
  • 1 šalotka
  • 1 lyžička mletého koriandru
  • 1 lyžička najemno nakrájaného čerstvého tymianu
  • muškátový oriešok podľa chuti
  • soľ a korenie
  • maslo na vymastenie formy

Postup:

Pečivo nakrájajte na malé kúsky a dajte do misy. Na oleji orestujte cibuľu a šalotku, pridajte údené mäso, ľahko orestujte a dajte vychladnúť. Medzitým nasekajte žihľavu a cesnak na drobné kúsky a pridajte k pečivu. Ďalej pridajte vajce, tymian, fenikel a muškátový oriešok, dochuťte soľou a korením. Pri solení buďte opatrní, pretože údené mäso môže byť slané samo o sebe. Vychladnuté mäso starostlivo zmiešajte s ostatnými ingredienciami. Zmes vložte do maslom vymastenej formy a pečte na 180 °C asi 45 minút dozlatista. Po upečení vyklopte a nechajte vychladnúť.