Radi pečiete, takže je vám baranček na Veľkú noc málo? Skúste tento rok chrumkavé kešu sušienky, krémový veniec alebo delikátne perníky k sviatkom jari! Zo slaných tipov pre vás máme neodolateľnú jarnú plnku alebo nátierku "ako chren", v ktorej zužitkujete veľknočné vajíčka. Tak neváhajte a urobte si z Veľkej noci gastronomickú udalosť!
budete potrebovať
Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto, ktoré necháte chvíľu odpočinúť. Potom ho vyvaľkajte a vykrajujte aj pečiatkujte ľubovoľné tvary. Pečte približne 10 minút na 180 stupňov Celzia.
Budete potrebovať
Zmiešajte rozpustené maslo, vodu, cukor a melasu. Pridajte preosiatu múku s korením, soľ, sódu a spracujte cesto, ktoré necháte cez noc odležať v chladničke. Druhý deň cesto vyvaľkajte na tenký plát, vykrajujte tvary a položte na plech vyloženým papierom na pečenie DELÍCIA. Pečte asi 5 minút na 200 °C.
Na cesto budete potrebovať:
na cukrársky krém
na šľahačkový krém
na čokoládovú ganache
Príprava cukrárenského krému: Dáme variť mlieko, do ktorého sme pridali vnútro vanilkového struku. Medzitým vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme škrob, zalejeme vriacim mliekom, pridáme do hrnca a povaríme. Necháme vychladiť prikryté potravinovou fóliou a nakoniec vyšľaháme dohladka.
Príprava šľahačkového krému: Vyšľaháme šľahačku s mascarpone, vanilkou, cukrom a vanilkovým cukrom.
Príprava ganache krému: Čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme rozpustiť a máme hotovú čokoládovú ganache.
Na odpaľované cesto dáme variť vodu, maslo, cukor a soľ. Do vriacej zmesi primiešame múku a necháme povariť pokiaľ sa cesto neodliepa od stien hrnca. Do vychladnutej zmesi zapracujeme po jednom vajci. Na papier na pečenie nanesieme cesto do tvaru venca s priemerom 20 cm a posypeme ho mandľovými lupienkami. Použijeme 2/3 pripraveného odpaľovaného cesta. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 24 minút a následne ešte 12 minút dopečieme pri teplote 170 stupňov Celzia. Zo zvyšného cesta rovnakým spôsobom pripravíme tenší veniec rovnakého priemeru.
Upečený hrubší veniec prekrojíme a spodnú časť naplníme cukrárskym krémom. Na krém položte spodnú časť prekrojeného tenkého venca, naplňte ho čokoládovou ganache, hore poukladajte kúsky jahôd a prikryte hornú časť tenkého venca. Šľahačkový krém nanášajte pomocou vrecka na vrch a boky tenkého venca. Nakoniec prikryte hornú časť hrubšieho venca a posypte práškovým cukrom.
Z plátkov chleba odstráňte okraje, nakrájajte na menšie kocky a dajte do misy. Údené mäso nakrájajte na menšie kúsky a pridajte k chlebu. Cesnak nasekajte na malé kúsky a vsypte do misy k ostatným surovinám. Cibuľu nakrájajte nadrobno, orestujte na oleji spolu s čerstvým tymiánom a pridajte do misy. K zmesi pridajte vajcia, dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a nasucho opraženým koriandrom s feniklom, ktoré ste rozdrvili v mažiari najemno. Všetky suroviny premiešajte a vložte do maslom vymastenej formy na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu cca 30 minút. Upečenú plnku posypte niekoľkými kvetmi hluchavky, fialky vonnej, cesnaku a sedmokrásky.
Vajcia olúpte a najemno nastrúhajte, pridajte k nemu chren, čerstvý syr, osoľte, okoreňte a dolaďte citrónovou šťavou.
Náš tip: Nátierka chutí skvele s čerstvým pečivom, ale aj s hriankami!
Aby vaše veľkonočné dobroty vynikli ako sa patrí, nezabudnite štýlovo naaranžovať sviatočný stôl Pomôže vám k tomu napríklad naše prestieranie v pastelových farbách alebo etažérka, ktorá šetrí miesto na stole a využijete ju po celý rok.