Naprieč svetom je japonské sushi považované za jeden z kulinárskych fenoménov. Ide o malé, oku lahodiace kúsky, vždy precízne zrolované a úhľadne nakrájané. Sushi je nielen delikátne, ale aj zdravé. Obsahuje málo tuku a kalórií, je bohaté na kvalitné bielkoviny, nenasýtené kyseliny, jód a minerály.
Neviete, ako pripraviť sushi doma? Možno vás prekvapí, že jeho príprava nie je zložitá. Najpodstatnejšie sú čerstvé ingrediencie, správne uvarená ryža a niekoľko typických pomocníkov, aby sa podarilo sushi správne zrolovať a následne aj vychutnať. Ako prvú kúpte podložku na sushi NIKKO a majte po ruke dostatočne ostrý nôž na precízne krájanie, ideálny je niektorý z našich nožov typu santoku.
Pozrite sa na jednoduchý recept na sushi v našom videu:
Nigiri, uramaki alebo sashimi. Poznáte ich?
Existuje niekoľko druhov sushi. My vám predstavíme tie najznámejšie druhy:
nigiri precízne ukrojený plátok ryby preložený cez malý kopček ryže
maki tradičné jednoduché sushi zabalené v riase nori (riasa, ryža, náplň)
uramaki zvané ako „obrátené sushi“, na povrchu je ryža, nie riasa nori
sashimi je úhľadne a pravidelne nakrájaný plátok ryby, najčastejšie tuniak a losos
Príprava sushi ryže je jednoduchá. Používajte tú guľatozrnnú, v obchodoch sú dostupné druhy označené priamo ako sushi ryža. Postup je taký, že sa ryža po uvarení ešte za tepla zmieša so sladkokyslou omáčkou pripravenou z ryžového octu, cukru a soli. Aj tu máme tip na skvelého pomocníka, elektrický ryžovar GrandCHEF. Druhou nemenej podstatnou a typickou ingredienciou je čerstvá surová ryba, najčastejšie losos, tuniak alebo maslová ryba. Ďalej obľúbená zelenina ako uhorka, avokádo, redkvička a podobne.
A typická omáčka k sushi? Pripravte malú misku so sójovou omáčkou a pridajte aj nakladaný zázvor alebo wasabi pastu.
Ako jesť sushi? Predsa štýlovo
Dať si sushi predstavuje určitý rituál. Znamená to ctiť tradičný spôsob servírovania a spôsob konzumácie. Pokiaľ chcete splniť tradíciu, pripravte na stôl jedálenské paličky a použite štýlové misky a taniere. Veľmi efektné je aj servírovanie na bridlici. Rada na záver? Nikam sa neponáhľajte a sushi si poriadne vychutnajte.