Ingrediencie na 300 ml rôsolu:
- 900 ml vody
- 600 g jabĺk Granny Smith alebo inej kyslej odrody
- 150 g kryštálového cukru
- 30 ml citrónovej šťavy
Postup:
Z umytých jabĺk odstráňte stopku, nakrájajte ich na menšie kúsky, zalejte vodou a priveďte do varu. Potrebujete dlhšiu dobu varenia, približne 1 hodinu, aby sa uvoľnil pektín, ktorý je obsiahnutý aj v šupke a jadierkach.
Uvarené jablká premiestnite do cediaceho plátna a cedníka, vytlačte všetku šťavu do čistého hrnca.
Do hrnca s jablčnou šťavou dajte cukor a citrónovú šťavu. Nechajte zredukovať do hustej konzistencie. Tento proces zaberie asi 30 minút. Dlhšia doba redukovania znamená hustejšiu konzistenciu. Prelejte do pohára a nechajte vychladiť.
Náš tip: podávajte k toastom, croissantom, syrom a k vytvoreniu glazúry pri pečení bravčového mäsa.
Vyskúšajte tiež nás recept na skvelú
domácu jablčnú marmeládu!