Bez čoho sa v kuchyni nezaobídete? Okrem hrncov, panvíc a základného servírovacieho riadu by nemali chýbať ani kvalitné nože. S nimi spracujete a pripravíte celý rad potravín, ktoré majú rôznu tvrdosť a konzistenciu. Je teda dobré zaobstarať si niekoľko základných nožov, s ktorými vám pôjde krájanie a porciovanie správne od ruky.
Možno budete prekvapení, koľko typov nožov nájdete v našej ponuke. Ide o tieto nože:
Už názov noža spravidla napovedá, na čo je určený. K
základnej pätici nožov, ktoré by ste mali mať v kuchyni vždy po ruke, patrí
kuchársky, univerzálny, porciovací nôž, nôž na pečivo a nôž na zeleninu. Zaobstarať si ich môžete priamo ako súpravu v bloku (stojane). U nás vyberajte z niekoľkých
blokov s nožmi, od univerzálnych plastových po klasické drevené, v ponuke máme aj dizajnový blok AZZA. Pokiaľ už doma nože máte a chýba vám iba blok pre ich bezpečné uloženie, aj ten nájdete v niekoľkých veľkostiach v našom sortimente (podľa počtu umiestnených nožov).
Zákazníci sa nás často pýtajú, aký je rozdiel medzi kuchárskym a univerzálnym nožom.
Kuchárske nože sú obľúbené u profesionálov, ale výbornú službu urobia každému nadšenému kuchárovi, ktorý chce získať správny grif a potraviny krájať efektívnym spôsobom. Pre tieto nože je
typická vyššia a dlhšia čepeľ, ktorá sa na konci zužuje do špičky. Spôsob krájania je možné popísať ako
krájanie kolískovým pohybom. Predstavte si väčšie množstvo cibule alebo koreňovej zeleniny, ktorú potrebujete nakrájať najemno – vďaka kolískovému krájaniu sa čepeľ noža pohybuje rýchlo a pravidelne, nôž sa vôbec „neodlepuje“ od krájacej dosky. S týmto nožom naporciujete oveľa pohodlnejšie vyššie a objemnejšie potraviny, napríklad buľvu zeleru, tekvicu hokaido a pod.
Univerzálne nože majú
nižšie a o niečo kratšie čepele. Aj s nimi je krájanie ľahké a pohodlné, s ich pomocou spracujete väčšinu bežných potravín – od toho je odvodený aj ich názov „univerzálny“.
Japonské nože typu Santoku a Nakiri sa svojím použitím podobajú nožom kuchárskym. Patria medzi tradičné kuchárske nástroje, ktoré slúžia na precízne porciovanie a úpravu pokrmov japonskej kuchyne. Typickým rysom noža santoku je vrúbkovanie na bočnej strane čepele, ktoré znižuje priľnavosť potravín. To je žiaduce predovšetkým pri
plátkovaní mäsa, rýb a zeleniny. Nôž Nakiri má hladkú čepeľ bez vrúbkovania a aj on je vynikajúci pre
rýchle krájanie a sekanie všetkých druhov potravín.
Porciovacie nože majú tiež nepostrádateľné miesto v kuchyni. Vďaka dlhej čepeli s hladkým ostrím s nimi naporciujete potraviny podľa potreby. Okrem špecifických nožov, ako sú vykosťovacie, filetovacie alebo steakové, ponúkame tiež nože na ovocie a zeleninu, syry, pečivo a maslo. Ak ich ešte nepoznáte, prezrite si aj ďalšie užitočné nástroje, ako sú krájacie
kolísky,
nožnice na hydinu alebo
nožnice na bylinky.
Pri všetkých nožoch TESCOMA je kladený dôraz na použitie vysoko kvalitných materiálov, z ktorých sú vyrobené – predovšetkým ide o prvotriednu nehrdzavejúcu oceľ. Pri práci s nožmi je dôležitá technika krájania, tej výrazne napomáha správna ergonómia rukoväte pre ideálny úchop – jedine tak máte dokonalú kontrolu nad pohybom noža a potrebný komfort pre prácu s ním. Minimalizuje sa únava ruky, čo ocenia nielen profesionálni, ale aj amatérski kuchári.
Stávkou na istotu sú nože s hladkým prechodom medzi rukoväťou a čepeľou, ktorý zaisťuje maximálne pohodlie a plynulosť pri práci, prezrite si napríklad špičkové nože GrandCHEF, ktoré túto vlastnosť perfektne spĺňajú, rovnako ako ďalšie v našej ponuke.