Dva samostatné národy, avšak v mnohom podobné. Dve samostatné kuchyne, s množstvom rovnakých surovín. To sú ČESKO a SLOVENSKO, dve zeme, ktoré mnoho desaťročí tvorili jeden štát. Preto máme ku svojim kuchyniam veľmi silnú väzbu. Poďme sa pozrieť, aké sú ich perly a ako ich čo najľahšie pripraviť.
Halušky – najslovenskejšie jedlo na sveteJedná sa o veľmi jednoduchý recept, avšak len v prípade, že si hlavnú surovinu kúpite už hotovú. Pripraviť poriadne cesto a uvariť z neho optimálne veľké halušky totiž nie je len tak. Našťastie existuje riešenie v podobe strúhadla, s ktorým (nielen) parádne halušky pripravíte pár ťahmi: Sviečková – omáčka, ktorú si Česi nedajú vziaťV zásade ide o smotanovú omáčku z pečenej hovädzej sviečkovej a koreňovej zeleniny. Prečo sa stala tak obľúbená práve v našej oblasti sa nevie, isté však je, že je považovaná za typicky české jedlo. Pokiaľ si na ňu netrúfate, nechajte ju za seba pripraviť polievkovarom.
Získajte tiež:
Čo ešte zvládne "kúzelný" polievkovar?
Uvarí za vás kapustnicu, omáčku aj pyréTento moderný mixér s integrovaným varným dnom za vás uvarí výdatné krémové polievky, poctivé vývary a omáčky ako od babičky. Zvládne však tiež ovocné smoothie, mliečne koktaily alebo pyré pre vašich najmenších či ako prílohu k mäsu.Extra výkonný polievkovar PRESIDENT je plne automatický – suroviny stačí vložiť do sklenenej nádoby, zvoliť odpovedajúci program a polievkovar sa ďalej o všetko postará sám.
Obe kuchyne sa nezaobídu bez kapusty. Pripravte si ju sami doma:
Revolučná súprava pre domáce blahodarné kvasenieKvasené dobroty si teraz môžete pripraviť sami omnoho jednoduchšie ako naši predkovia. Nepotrebujete k tomu už neskladné, ťažké a nepraktické súdky – teda tradičné kameninové nádoby, v ktorých sa kapusta tlačila nohou, zaťažila doskou a uzavrela ťažkým poklopom.Vyvinuli sme totiž viečko na kvasenie, ktoré je možné použiť na všetky väčšie (600, 800, 1000 a 5000 ml) zaváracie poháre s klipsou DELLA CASA. Recept na domácu kvasenú kapustuIngrediencie:Pre päťlitrový pohár: 3,5 kg nastrúhanej bielej kapusty, 500 g krájanej cibule, 70 g soli, 14 g celého kmínuVšetky ingrediencie zmiešajte a nechajte 3 hodiny odležať, každú polhodinu zmes znova premiešajte. Päťlitrový pohár naplňte po zužujúcu sa časť vrstvami kapusty, pričom každú vrstvu dôkladne stlačte. Na záver obsah pohára zaťažte Závažím na kvasenie DELLA CASA, aby bol pokrm celkom ponorený po celú dobu kvasenia. Hornú nenaplnenú časť pohára očistite od zvyškov kapusty, nasaďte viečko a ventil nastavte do polohy „kvasenie“. Domácu kapustu nechajte najmenej 3 týždne kvasiť na tmavom mieste pri teplote 20 až 25°C. Ste skôr na sladké? Skúste bábovku! Napríklad s makom...
Bábovka z keramickej formy je klasikaUpečte si poctivú domácu bábovku v klasickej hrubostennej keramickej forme, ktorú podľa mnohých kuchárok a cukrárok žiadna iná nenahradí. Keramická forma DELÍCIA má dvojfarebnú glazúru, preto aj výborne vypadá. Upečiete v nej veľkú aj malú bábovku s dokonale prepracovanými detailmi. Recept je súčasťou balenia, a pokiaľ do cesta pridáte mak, bude mať bábovka chuť typických českých múčnikov ;-).
Bude sa vám hodiť:
Nastaviteľný mlynček na mak s keramickým mlecím mechanizmomMak je superpotravina s nespochybniteľnou tradíciou v českej gastronómii. Aby jeho chuť v buchtách, koláčoch či v cestovinách naozaj vynikla, je nutné ho pripravovať čerstvo namletý na správnu hrúbku. To býva kameň úrazu bežných liatinových mlynčekov, ktoré nie je možné vyrobiť s požadovanou presnosťou.Preto sme vyvinuli mlynček s revolučným mechanizmom zo špeciálne tvrdenej keramiky, ktorý umožňuje nastaviť požadovanú hrúbku mletia, vrátane extra jemne mletého maku. Pozrite si tiež:
Čo musíte mať pre ďalšie česko-slovenské dobroty?
Bezpečný tlakový hrniec nesmie chýbaťTradičný guláš alebo tiež slovenský (Maďarskom inšpirovaný) perkelt ľahšie uvaríte v tlakovom hrnci SmartCLICK. Ten umožňuje varenie pri nízkom alebo pri vysokom tlaku, čo prispieva k zachovaniu prirodzenej chuti a vysokých nutričných hodnôt mäsa.V porovnaní s bežnými tlakovými hrncami vyniká tento tlakový hrniec ľahkým skladaním a nasadzovaním veka.